Çok Kanallı Foton Dedektörleri: Çok kanallı foton dedektörleri optik görüntüyü bir video elektrik sinyaline çevirebilen bir dizi ince fotoduyar malzeme içeren dedektörlerdir. Bu tip görüntü algılayıcılar önceleri televizyon için geliştirilmiş, daha sonraları spektroskopik cihazlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Fotovoltaik dedektörlerde akım, bir yarı-iletken tabakada yaratılır. Fotovoltaik hücreler, esas olarak, görünür bölgedeki ışını saptamak ve ölçmekte kullanılır. Hücre en yüksek hassasiyeti 550 nm'de gösterir; 350 ve 750 nm'de algılama yeteneği, maksimum değerin %10' una kadar düşebilir.
Dedektörler, elektromanyetik dalga formundaki enerji akısını ölçülebilir niceliklere çeviren ve kayıt edilmesini sağlayan cihazlardır. Örneğin ışınım akısını (fotonlar) elektrik sinyallerine (foto elektronlara) çeviren ışıkölçerler (fotometreler) gibi. Şekil 2 Elektromanyetik tayf.
Yarı iletken dedektörler: Yarı iletken dedektörler, gaz dolu dedektörler ile benzer şekilde çalışan ancak bu dedektörlerde gaz yerine katı madde kullanılan dedektörlerdir. En yaygın kullanılan yarı iletken dedektörler silikon ve germanyumdan yapılmışlardır.
İlgili 18 soru bulundu
Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir. Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir: Diyot. Zener Diyot.
Yarı iletken malzemelerden yapılırlar. N tipi bir gövde üzerini P+ tipi yarı iletkenin şerit veya piksel olarak biriktirilmesiyle oluşur. Gövdeden geçen radyasyon gövdede elektron ve deşik çiftlerinin oluşmasına neden olur. Oluşan bu yükler bir potansiyel farkı uygulanarak toplanarak sinyal elde edilir.
Dedektör Devresi Çalışma Prensibi
(Faraday akımları - girdap akımları) Metal üzerinde oluşan alım manyetik bir dalga üreterek, dedektörün üzerindeki alıcı bobin üzerinde akım oluşmasını sağlar. Elde edilen akım sinyali bir yükselteç tarafından güçlendirilerek ses sinyaşine dönüşür ve görüntülü olarak bildirim verir.
Manyetik dedektör, metal eşya tespiti yapmak için kullanılmakta olan dedektörlerdir. Bu dedektörlerin kullanılmakta olan üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kapı tipi manyetik dedektör, el tipi manyetik dedektör ve x-ray bagaj arama ve tarama detektörüdür.
Dedektör, gönderdiği sinyaller ile birlikte metal tespitinde kullanılan elektronik bir cihazdır. Dedektörler, yer altında saklı olan, görünür durumda olmayan metallerin bulunmasına yardımcı araçlardır.
Metal Yoğunluğu Altın Bulmayı Zorlaştırır
Dedektörler metal yoğunluğu olan kapalı alanlarda kullanılamaz; Ev içerisinde tavan ve zeminde bulunan hasır demirler, duvarlardaki kolon demirleri ve ev içerisindeki diğer metal eşyalar da cihazların çalışmasını engellemektedir.
En iyi markalar olarak; Groundtech Metal Detectors, Conrad Metal Dedektorleri, Alman Tero Vido, OKM ve Treasurehunter3D modellerini sizlere önerebiliriz. Define Dedektörleri metal ayırma özelliğine sahip dedektör teknolojileridir.
Fotosel. Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum, lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler. Güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir.
Fotovoltaik sistem veya PV sistem, güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren sistemdir. PV sistem, birçok bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulur ve güneş panelleriyle güneş ışığını soğurup elektriğe çevirir. Güneş çeviricisi elektriksel akımı doğru akımdan alternatif akıma doğru değiştirmektedir.
Fotovoltaik güneş panelleri güneş ışığını emer - Her güneş panelinde fotovoltaik (PV) hücreler bulunur. PV hücreleri ışığı (fotonları) alır ve ışığı elektriğe dönüştürür. Güneş ışığı güneş paneline çarptığında, doğru akım (DC) elektrik üreterek PV hücreleri çalışmaya başlar. DC elektriği kendi başına güç veremez.
Beam dedektör karşılıklı olarak duvara sabitlenen iki ekipmandan oluşur. Bir duvarda bir detektör ve karşıda bir reflektör bulunur , Beam dedektör kızılötesi ışını açık bir alandan doğrudan reflektöre gönderir. Reflektör ışını geri gönderir .
VLF – Pİ SİSTEMLER
VLF Dedektör Sistemi Very Low Frequency, çok düşük frekans sistemi sahip dedektörlerdir. VLF sistem dedektörler genellikle yüzeysel aramalar yapmak için kullanılır. Metal ayırma kabliyetleri çok yüksek olan bu cihazlar sikke, para, yüzük vb. metalleri tespit edebilir.
Hareket algılama özelliğini aktif ettiğinizde, kontrol etmek için belirli bölgeler seçersiniz. Bu özelliğin çalışma prensibi, videodan arka arkaya gelen görüntüleri karşılaştırmaya dayalıdır ve eğer bu karelerde yeterli piksel değişimi oluşursa, kamera yazılımı bazı cisimlerin hareket ettiğine anlar ve sizi uyarır.
Satışı ve kullanımı ile alakalı herhangi bir endişenin olmadığı ifade edilse de yasak olan define kazısı yapılmasıdır. Daha doğru bir ifade ile define kazısı yapmak çeşitli izinlere tabidir. Dedektör sahiplerinin define kazısı yapmak amacıyla dedektör kullanmaları bir kanunsuzluk teşkil edecektir.
Aynı zamanda metalin boyutu da bu anlamda önemli özelliklerden birisidir. Günümüzde pek çok yorum da dile getirilen durum şudur ki son teknoloji kullanılarak üretilen dedektörler dedeye en fazla 3 metre derinlik sunulmaktadır.
Derin arama dedektörü modellerinin kaç metrelik derinlik ölçme kapasitesine sahip olduğu da mühim bir konudur. En iyi dedektör kaç metre gösterir noktasında ölçülen değer maksimum 6 metredir.
PIR sensörüne "pasif kızılötesi dedektör" 'ün kısaltılmışı olarak "PIR" denir. Pasif terimi, PIR sensörünün algılamak için enerji yaymadığı gerçeğini ifade eder. Tamamen nesnelerden yayılan veya yansıyan kızılötesi radyasyonu algılayarak çalışır.
Nötron dedektörleri, duyularla algılanamayan olayları belirlemeye yarar. Belirli nükleer malzemeye özgü hassasiyeti arttırırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri