Foton, nükleer füzyonun sonucunda açığa çıkan yüksek bir enerjidir. Nükleer füzyon reaksiyonları, iki hidrojen atomunun çarpışıp helyum açığa çıkardığı reaksiyonlardır. İki hidrojen atomu, eşit yüklü iki proton olduğu için birbirlerini iterler ve reaksiyona girmeleri oldukça zordur.
Fotonlar normalde kütleye sahip olmayıp saniyede 300.000 kilometre hızla hareket etseler de, araştırmacılar bağlı fotonların aslında bir elektron kütlesinin bir kısmını elde ettiğini buldular. Elektromanyetik dalga sürekli bir dalga olmadığı için fotonun 'kuantum formunda' olduğu bilinmektedir.
Fotonlar kararlı bir yapıda bulunur. Uzay boşluğunda ışık hızında ilerlerler. Frekanslarına bağlı bir şekilde enerjileri ve momentumları bulunmaktadır. Diğer parçacıklar ile etkileşim göstermektedirler.
Foton, (Grekçe: φῶς, φωτός (phôs, phōtós) 'ışık') Modern Fizik'te ışık, radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyonu içeren Elektromanyetik Alan kuantumu yani ışığın temel birimidir.
Esas olarak bir elektromanyetik radyasyon paketi olan bir ışık parçacığıdır. Fotonun enerjisi, frekansına bağlıdır. Foton ayrıca elektromanyetik kuvvetin, kuvvet taşıyıcısıdır. Frekans ne kadar yüksekse, fotonun sahip olduğu enerji o kadar fazladır.
İlgili 28 soru bulundu
Fotonların kütlesi yoktur ve boşlukta daima ışık hızında hareket ederler. Keza ışık, maddenin aksine kütlesizdir. Fotonların (ışığı oluşturan parçacıkların) durgun kütlesi yoktur. Madde ise atom ve moleküllerden oluşur, kütlesi vardır ve yer kaplar.
Foton, Modern Fizikte ışık, radyo dalgaları gibi elektromanyetik radyasyonu içeren Elektromanyetik Alan kuantumu, yani ışığın temel birimi olarak karşımıza çıkar. Ayrıca, Elektromanyetik Kuvvetlerde kuvvet taşıyan, kütlesiz ya da duru kütlesi sıfır kabul edilen temel parçacıktır.
Fotonlar, frekanslarına (dolayısıyla dalgaboylarına) bağlı olarak enerji ve momentum taşırlar.
Bu parçacıklara foton adı verildi. Bu varsayıma göre fotonun enerjisi frekans ile doğru orantılı ve dalga boyu ile ters orantılıdır.
Foton yoktan var olmaz vardan yok olmaz. Atom kendi kendine ben yuksek enerjiden dusuk enerjiye geceyim diye bir sey demez.
Foton da boson sınıfından bir temel parçacık (tıpkı kuarklar, elektronlar v.s. gibi ). fakat diğer temel parçacıklardan özel bir farkı var ve bu onu bir anlamda özel kılıyor. Kendisi Higgs ile etkileşime girmiyor. Dolayısı ile durgun haldeyken bir kütlesi yok (Hareket ederken göreli bir kütlesi oluyor).
Eğer foton gerçekten de kütlesiz ise evet fotonlar sonsuza kadar yaşar. Ve evet uzayda fener yakarsan fotoları sonsuza kadar gider ama bir yerden sonra onu göremezsin. Çünkü ışığın görünürlüğü onun dalga boyuna bağlı ve bir yerde sonra dalga boyu yeterince genişlediği için gözümüz onu algılayamaz.
QED'ye göre fotonlar kütlesiz parçacıklardır ve boşlukta ışık hızıyla hareket ederler. QED'nin fotonun kütleye sahip olduğu genişlemeleri de düşünülmüştür. Böyle bir teoride fotonun hızı frekansına bağlı olur ve değişmez c hızı ışığın boşluktaki hızının üst limiti olur.
Sıfır kütleye sahip, (aynı anda dalga özelliği de gösterdiğinden frekansı ile orantılı enerji taşıyan) elektromanyetik özelliklere sahip parçacık.Modern foton kavramı, 20. yüzyılın ilk yirmi yılında, Max Planck'ın araştırmasını temel alan Albert Einstein'ın çalışmasıyla ortaya çıktı.
Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton ve nötron; lepton olan elektrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir.
Orijinal Soru: Işığın kütlesi var mıdır? Işığın bir kütlesi yoktur, sadece enerjisi vardır. Einstein'nın özel görecelik teorisine göre kütlesi olan bir şey ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızında bu kütlenin sonsuz olması gerekir.
Fotoelektrik etki ya da fotoemisyon, ışık bir maddeyi aydınlattığında elektronların ya da diğer serbest taşıyıcıların ortaya çıkmasıdır.
Işığın bir elektromanyetik dalga olarak bilinmesinden dolayı fizikçiler bu ışımayı klasik yasalarla açıklamaya çalışmıştır.
Fotonlar ise ışık hızında hareket eder. Bu durumda fotonun hızının, elektrondan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Fotonun kütlesi yoktur, elektronun kütlesi vardır. dolayısıyla bir elektron ışık hızına eşit hızda hareket edemez.
Bu sonuç durgun kütlesi sıfır olan parçacıkların ışık hızı ile hareket ettiğini söyler. Kuantum fiziğinde, ışık foton veya ışık kuantumu adı verilen parçacıklar gibi davranır. Foton durgun kütlesi sıfır olan bir parçacıktır.
Foton teorisi, Albert Einstein tarafından 1905 yılında sunulan ve Max Planck'ın kara cisim ışımasını açıklamak için önerdiği kuantum görüşünü genişleten bir teoridir.
elektonlar fermionlar adı verilen atomaltı parçaçık grubundadır. belirli bir ağırlığı (9.11x10^-31 kg) ve elektromanyetik enerjisi olan bir taneciktir. 1/2 spini vardır. fotonlar bozon(belirli bir güç (f) taşıyan parçacıklar) adı verilen bir parçacık grubuna dahildir. kütleler yoktur ve nötrdür.
Genel görelilik teorisine göre, ışık uzay-zamanın eğriliğini izler. Bunun sonucu olarak, ışık büyük bir nesnenin etrafında geçerken bükülür. Bu, cisimden gelen ışığın gözlemcinin gözüne doğru büküleceği anlamına geliyor. Sıradan bir merceğin yaptığı gibi.
Fotonun da hızı saatte 300 bin kilometre bölü saniyeye gibi çok hızlı hareket eder.
Farklı renkteki ışıkların enerjileri birbirinden farklıdır. Fotonların sahip olduğu enerji; E= h. ⇒ ν= c/λ ⇒ E= hc/λ formülünden hesaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri