Acı biberde yanma hissine neden olan kapsaisin adı verilen maddedir. Acı biber yanma ve sıcak hissine neden olsa da aslında kimyasal bir yanma ya da doğrudan bir doku hasarı gerçekleşmez. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır.
Acının özü olan acı biberin özü “capsaicin” adlı doğal bir maddedir. Acı biberin ağzına değdiği anda oluşan his sayesinde kişinin sinirleri yumuşayarak beyinde bir endorfin salgılar. Ayrıca beyin bölgesinde salgılanmakta olan endorfin, vücut üzerinde bir ağrı kesici etkisi oluşturmaktadır.
Acı biber tüketimi ishale neden olarak karın ağrısına yol açabilmektedir.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır.
Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız ve bir diyet programı uyguluyorsanız, zayıflatıcı ve metabolizma hızlandırıcı özelliği ile acı biberi tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde minimum bir adet acı biber tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve daha hızlı yağ yakımı için etkilidir.
İlgili 36 soru bulundu
Acı ve ateşli olan biberde kapsaisin adında bir enzim bulunmaktadır. Bu özel enzimin kan dolaşımını artırıcı etkisi bulunuyor. Bu da libidonuzu yükseltmenize yardımcı olabilir. Ayrıca dil üzerinde ısının hissedilmesi endorfin yani mutluluk hormonu sentezlemek için beyne uyarı gönderir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Ekşi ve acı şeylerin aşırı tüketilmesi mide yanmasına neden olur. Baharatlı gıdalar, acı biber ve turşu gibi besinlerin sindirimi zordur. Aynı zamanda çay ve kahve gibi kafein içerikli içecekleri fazla tüketmek de uzun süreli yanma ve ekşime şikayetlerine yol açabilir.
Tuzlu su, acı biberden kaynaklı olan ağız yanmasına iyi gelir. NANELİ SU Güçlü bir antiseptik etkisi olan naneyi suyun içine atıp bu suyala ağız kgargarası yapın. Suyun soğuk olması daha etkili olur. Bu yöntem genellikle sıcak bir şeyler tüketirken tercih edilmeli.
Yaşam kaynağı olan su, insan vücudu için son derece önemli. Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek. Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su, içilirse organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Ağızda, midede ya da başka bir yerde yanma hissini algılayan nöronlar, bu acıya sebep olan şeyin ayrımını yapmaz, vücut aynı şekilde tepki verir. Fakat acı biberin verdiği bu geçici rahatsızlık dışında uzun vadeli herhangi bir tehlikesi yoktur.
Acı biber, ağzımıza değdiğinde neden “yakar”? Çünkü acı biberde kapsaisin adlı bir madde vardır. Kapsaisin, ağzımızda bulunan, TRPV1 adlı bir almaç (reseptör) türünü uyaran bir bileşiktir.
Safra oluşumunu uyaran acı biber, kolesterolün vücuttan atılımı için önemli olan safra asitlerinin üretimini de artırıyor. Özellikle kötü kolesterol seviyesi bu sayede düşüyor. Acı biber tüketimi metabolizmayı hızlandırıyor. Lifli yapısı ve acı etkisi bağırsakların çalışmasını sağlıyor ve kabızlığı önlüyor.
Acı biberin midede mikropları öldürme özelliği vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan mikropları öldürmek için acı biber tüketebilirsiniz. İştah açıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de acı biberin metabolizma hızlandırma ve kabızlığı önleme etkisi daha fazladır.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Acı biberin içerisindeki antioksidanlar ve ana bileşikler kolajen üretimini tetikliyor ve kırışıklıkları, renk değişimini ve sivilce izlerini yok ediyor.
Eğer yemeğiniz ciddi derecede acı olduysa, yemek pişerken tencereye 1 çorba kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Etli yemeklerin de acılı olduğu durumlarda, ocağın altını kapatmadan önce bal ekleyin ve etlere hem tatlı bir aroma hem de sos kıvamı verin. Bal tüm yemeklerin acısını alacaktır!
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Acı metabolizmayı hızlandırır, hazmı kolaylaştırır. Ağızdaki acıyı bir de acı biber reçeli ile tatmalısınız. Ağzınızdaki acı reseptörlerini yağ ve şeker bloke ettiğinden yanma hissi uzun sürmez. Acı biberde kapsaisin adlı bir madde bulunuyor.
En yaygın belirti göbek ve mide kemiği arasında hissedilen yanma hissidir. Ayrıca, mide bulantısı, kusma ve mide kanaması da görülebilir.
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Eğer anüsünüz baharatlı ve acılı yiyecekler yedikten sonra yanar ve kaşınırsa, anüsü olabildiğince temiz ve kuru tutmanız önemlidir. Poponuzu yumuşak bir sabun ve ılık suyla yıkayabilirsiniz. Ayrıca kaşınmayı ve yanmayı gideren kremler kullanabilirsiniz.
Acı biberin içerisinde yer alan “kapsaisin” maddesi birçok tümörün büyümesini ve kanserli hücrelerin yayılmasını engelliyor. Bu madde enerji üretmekle sorumlu olan hücreye yani mitokondriye saldırıp kanser hücrelerini yok ediyor. Ayrıca birçok derde de deva oluyor.
*Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalarda acı biberin yenmesi sonucunda trigliseritlerin düşmesi gözlenmiş bunun sonucunda da kötü kolesterolde azalma görülmüştür. *İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri