Fovizm, 1898-1908 yılları arasında Henri Matisse tarafından Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıdır. En önemli özelliği, tüpten çıkmış gibi çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımıdır.
Fovizm, Fransızca kökenli bir kelime olan Fauves'ten gelmektedir. Fauves vahşi ve yırtıcı anlamına gelmektedir. Renklerin serbest ve vahşi kullanılmasından dolayı zamanla bu kelime Fovizm olarak türetilmiştir.
"Fauves" kelimesinden türetilen Fovizm, Fransızca'da "vahşi hayvanlar" anlamına gelir. Terim, akımın parlak renkleri ve dikkat çekici renk kontrastlarına dayanan resim tarzını tanımlamak için kullanılmıştır.
Fovizm (Les Fauves) Fovizm 20. Yüzyıl'da ortaya çıkmış Modern Sanatın ilk büyük akımlarından biridir. Bir grup Fransız sanatçının 1905'de Paris de açtıkları Salon d'Automne (sonbahar Salonu) sergisi ile ortaya çıkmıştır. Akım en parlak dönemlerini 1905-1907 yılları arasında yaşamıştır ve sadece 3 sergi açmışlardır.
Fovizm, şiddetli renklerin sanatçının stilize figürleriyle birleşmesinden ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Rengin ön planda olduğu akımda, perspektif, ışık ve hatta duygu renk ile aktarılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Fovizm, yirminci yüzyılın başlarında Les Fauves adındaki bir grup modern sanatçının vurgulu ve güçlü renk kullanımı etrafında şekillenen çalışmaları ile ortaya çıkar. 1904'te başlayıp 1910 sonrasına da etkisini sürdüren akımın örnekleri bu sürede üç ortak sergide buluştu.
Sanatsal akım, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özelliği gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimler. Sanatsal akımlar belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelirler. Yalnızca birkaç ay sürebildikleri gibi, on yıllarca da devam edebilirler.
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
Realizm, yaşanan hayatı, muhayyel unsurlarla süslemeden nesnel bir biçimde anlatmayı amaç edinen bir sanat akımıdır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
1- Klasisizm: Bilinen en eski sanat akımıdır. Rönesans ile birlikte ortaya çıkmıştır. Temelinde ''mimesis'' - doğayı taklit etme ve gerçekçilik vardır. Merkezi Fransa olan bu akım kısa bir süre içerisinde Avrupa'nın genelinde geniş yankılar uyandırmıştır.
Ayrıca 3D sanat, çeşitli programlar, oyunlar ve bilgisayar tabanlı platformlar için karakter ve konsept sanatı yapan özel yazılımlarla üretilen bilgisayar sanatı için kullanılan bir terimdir. Tüm bu formlar kendi başlarına üç boyutludur ve hepsi 3D sanat olarak adlandırılabilir ve anlaşılabilir.
Peki edebi akımlar nelerdir? Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Tiyatroda Klasisizmin Temsilcileri:
Moliere: Cimri, Kibarlık Budalası, Hastalık Hastası, Beklenmedik Engeller, Scapin'in Dolaplar.
Romantizm Akımı ve Resim Sanatına Yansıması
Romantik ressamlar, melankoli, hüzün, umutsuzluk, aşk ve korku gibi güçlü duyguları resimlerine yansıtmışlardır. Sanatçılar, kendi iç dünyalarını ve duygusal durumlarını eserlerine yansıtarak izleyiciyle bir duygusal bağ kurmayı hedeflemişlerdir.
Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasisizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır.
Realizm, 19. yüzyılın ortalarında Avrupa'da ortaya çıkan bir sanat ve edebiyat akımı. Bu akım; gerçekliği objektif bir şekilde yansıtmayı amaçlayan bir yaklaşımı ifade ediyor. Romantizmin aşırılıklarına bir tepki olarak doğan realizm toplumsal konulara daha gerçekçi bir yaklaşım getirmeyi hedeflemiştir.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır . Güzel sanatlar insanda hayranlık, estetik heyecan uyandıran, ince bir duygudan, üstün bir sezgiden doğan müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro ve sinema gibi sanatlardır.
Sanat yapıtının benzeri yoktur, biriciktir; zanaat eserinin pek çok benzeri vardır.Zanaatkâr aynı ürünü birçok kez tekrarlar, sanatkâr ise her defasında özgün bir eser ortaya koymaya çalışır. Sanatçı yeteneğiyle doğar, zanaatçı bu becerisini sonradan kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri