Batı düşüncesinin en önemli iki filozofundan biri olan Aristoteles eserlerini fizik, gökbilim, felsefe, mantık, zooloji, biyoloji, siyaset gibi konularda vermiştir. İslam felsefesini de derinden etkileyen filozof, hayatının üç yılını Assos'ta geçirmiş ve Assos'un felsefe dünyasında önemli bir yer edinmiştir.
Yaşamı Mevcut ortak görüşe göre Thales, MÖ 620 civarında, Anadolu'nun batı sahillerinde bulunan (Aydın civarı) Milet şehrinde doğmuştur.
İlgili 33 soru bulundu
Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü.
René Descartes (/deɪˈkɑːrt/ veya UK /ˈdeɪkɑːrt/; Fransızca telaffuz: [ʁəne dekaʁt]; Latinceleştirilmiş: Renatus Cartesius; 31 Mart 1596 – 11 Şubat 1650), bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim insanıydı. Daha önce birbirinden ayrı olan geometri ve cebir alanlarını birleştirerek analitik geometriyi icat etti.
Yunus Emre, hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız, ancak Anadolu Türklüğünün dilinde ve gönlünde şiirleriyle yer etmiş büyük bir ozan ve mutasavvıfdır. Onun menkıvebî hayatına bakarsak Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Saru Saltuk gibi ünlü şahsiyetleriyle aynı zamanda yaşamıştır.
Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf denildiğinde ilk akla gelenler her biri bir tarikat önderi olan Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleridir.
Durak, ünlü düşünürün kaleme aldığı eserleri ve fikirlerinin günümüzde hâlâ pek çok araştırmacıya ilham kaynağı olduğunu belirtti. Farabi'nin Türk asıllı bir filozof olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Devrimci filozof Heraklitos değişimin önemini "Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz" sözleri ile altını çizmiştir. Heraklitos'a göre evrende hiçbir nesne, nesnelerin hiçbir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın. Her şey bir başka şeyin yıkımı/ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra yok olup gitmektedir.
Doğduğu kent batı Anadolu (İyon) kültürünün egemen olduğu bir kentti ve bu özelliğini hep korudu. Aristo MÖ 347-344 yılları arasında Assos'ta (Behramkale) yaşadı. Yazı bu ziyaretin öyküsüdür. Platon (solda) ve Aristoteles (Raphael'in ünlü “Atina Okulu” tablosundan bir kesit).
Ahmed Yesevî, bu silsileye bağlı olduğu için Hâce Ahmed, Hâce Ahmed Yesevî, Kul Hâce Ahmed şekillerinde de anılmaktadır. Bilinen ilmi bir gerçek te şudru ki; Ahmed Yesevî hakkında yapılan en kapsamlı çalışma Fuat Köprülü'nün Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar adlı eseridir.
Ahmed Yesevî, Anadolu'ya hiç gelmemiş olmasına rağmen Anadolu'da da tanınan ve sevilen "Hoca Ahmed Yesevî", yaygın olan kanaate göre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş Velî (Seyyid Muhammed bin Seyyid İbrâhim Ata) gibi Anadolu ekolleriyle Anadolu'daki tasavvufi akımlar üzerinde büyük tesirler meydana getirmiştir.
Hacı Bektaş Velî (669/1271), XIII. yüzyıl Anadolu'sunda yaşamış olan önemli bir halk sûfîsidir. Aynı zamanda büyük bir halk düşünürü olup Selçuklular döneminde yetişmiş güçlü bir ilim ve fikir adamıdır.
Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.
En büyük şairleri Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Abdû Furkan gibi önemli şairlerdir.
Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 428/427 veya 424/423 – 348/347), Antik Yunan filozofu ve bilgesi.
Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır. Kant, 22 Nisan 1724 tarihinde Königsberg kentinde doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri