500 yıl sonra Avrupa'da İspanya, Fransa, Almanya dahil bir çok ülkede ezanlar okunuyor...
6,7 milyona ulaşan Müslüman nüfusu ile Avrupa genelinde en fazla Müslüman'ın yaşadığı ülke Fransa'da, ülke genelinde yaklaşık 2 bin 500 caminin hiçbirine ezan için izin verilmiyor. İngiltere'de ise ezan Müslümanlar'ın yoğun olduğu semtlerde yerel halkın müsaadesi olduğu takdirde izne tabii olarak okunabiliyor.
Avrupa'daki Hristiyan ülkelerden sadece İsveç'te cuma günleri ve bazı Balkan ülkeleri olan Bosna Hersek, Arnavutluk gibi coğrafyalarda ezan dışarıdan okunuyor.
Ezanın kutsal olduğuna dair Kuran ve Hadislerde bir mesnet yoktur. Bir kere ezan Kuran'da yoktur. Kuran'da kutsal olduğu söylenmeyen şey kutsal olamaz.
Ezan, İslam'ın şiarı ve namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezanın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir.
İlgili 36 soru bulundu
Dolayısıyla ezânın aslî şekli dışında bir dille okunması caiz değildir.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bu haftadan itibaren ilk kez ezanın hoparlörden okunmasına izin verilecek. Ezan izni sadece Cuma namazı için geçerli olacak ve kentin batısında yer alan Hollanda Faslı Camiler Konseyi'ne (RMMN) bağlı Blauwe Moskee'de (Mavi Cami) okutulacak.
Almanya'da en eskisi 1984 yılından itibaren olmak üzere yaklaşık 30 camide ezan okunuyor. Ancak Köln şehrinde hoparlörle ezan projesi ilk defa geçen yılın Ekim ayında kabul edildi. Almanya'da ezan okunması konusunda her şehirde geçerli olan tek bir kural yok.
Ezan günde 5 vakit müslümanları namaza davet eden ilahi bir çağrı. Amerika Birleşik Devletleri'nde cami sayısı son 10 yılda yüzde 30 arttı. Ülke genelindeki 3 bine yakın cami her gün yüz binlerce Müslümanı buluşturuyor. ABD'de yıllar içinde ezanın hoparlörle okunmasını kabul eden şehirlere yenileri eklendi.
Kanada genelinde açıktan ezan okunmasına, belediyelerin genel olarak uyguladığı gürültü yönetmeliği nedeniyle izin verilmiyor. Kanada'da birçok kentte, koronavirüsü salgını nedeniyle kapalı olan cami ve mescitlerde, vakit, Cuma ve teravih namazları kılınamıyor.
Norveç'in Oslo şehrinde bulunan Mevlana Camii hoparlörden ezan okunabilmesi için gerekli olan resmî izni aldı. Ezan okunacak vakitler konusunda bir sınırlama bulunmazken, ilk etapta cuma namazı vakitlerinde hoparlörden ezan okunacak. Norveç'te ezan açıktan ilk defa ISMG Oslo Mevlana Camii'nde okunacak.
Avustralya'nın Sydney ketindeki Auburn Gelibolu Camisi'nde ilk kez ezan bir vakit namazında hoparlörden okundu.
Muhammed'in (s.a.s.) O'nun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşun (felâh) âhiret mutluluğunda bulunduğu gerçeğini dile getirmektedir. Ezanın aslî halinin dışında herhangi bir dil ile okunacak çağrının, İslâm âlimleri ve dünya Müslümanları nezdinde ezan olarak itibarının olmadığı muhakkaktır.
Ayrıca ezan Arapça sözleri ve bilinen tertibiyle okunmalıdır. Hanefî ve Hanbelîler'e göre ezanın Arapça'dan başka bir dilde okunması câiz değildir.
Ramazan sonrasında da uygulama devam etti ve 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, "fetva mahiyetinde" 636 sayılı yeni bir genelge yayınlandı. Atatürk'e atfen yayınlanan bu genelgeyle, Arapça ezan ve kametin okunması yasaklandı. O tarihten itibaren Türkiye'de tüm camilerde ezan Türkçe okunmaya başlandı.
Avrupa'nın sözde en demokratik ülkelerinden İsveç'te, 5 yıl süren tartışmaların ardından yapılabilen minareden, 4 yıllık mücadele sonucu 5 vakit ezan okunmasına izin verildi.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB, Almanya'nın Köln kentinde cuma günleri hoparlörden ezan okunması için girişimleri sonuç verdi. Köln Büyükşehir Belediyesi, kentte 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunmasına müsaade etti.
İstatistiklere göre Almanya'da yaklaşık 2 bin 800 cami bulunuyor. Zaman zaman, özellikle yüksek minare gibi daha dikkat çekici mimari özellikler taşıyan camiler, şehir görüntüsüne uyumları çerçevesinde tartışmaların veya anlaşmazlıkların odağında yer alabiliyor.
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
Beşiktaşlı Rıza, Süleymaniye Camii müezzini Hafız Kemal (Gürses), Hafız Sadettin (Kaynak), Hafız Burhan (Sesyılmaz), Hafız Fahri, Hafız Nuri, Hafız Yaşar (Okur), Hafız Zeki ve Sultanselimli Hafız Ali Rıza'dan (Sağman) oluşan bu heyet çalışmaya başladı. Tekbir, ezan ve kametin Türkçesi hazırlandı.
Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri