Fransız Parlamentosu (Fransızca: Parlement français) Fransa'nın çift meclisli yasama organıdır. Parlamento, 348 kişilik Senato'dan (Sénat) ve 577 kişilik Ulusal Meclis'ten (Assemblée nationale) oluşur.
Ulusal Konvansiyon (Fransızca: Convention nationale) ya da Nasyonal Konvansiyon, iki yıllık Ulusal Kurucu Meclis ve bir yıllık Yasama Meclisinden sonra Fransız Devrimi sırasında oluşturulan bir parlamentoydu.
Fransa Ulusal Meclisi (Fransızca: Assemblée nationale), Fransa Senatosu ile beraber Fransa'nın yasama gücü olan Fransız Parlamentosu'nu oluşturur.
1791 Anayasası ile Kurucu Meclisin yerini alan Yasama Meclisi (Assemblee Legislative) döneminde (1 Ekim 1791-20 Eylül 1792) meşruti monarşi devam etti.
28 Ağustos 1789'da Fransız Devrimi'nden sonra, Fransız Ulusal Meclisi tarafından, Fransa İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi kabul ve beyan olundu.
İlgili 38 soru bulundu
Millet Meclisi'nin hazırladığı Anayasa da 1791'e kadar tamamlanmayacaktı. Fakat, Meclis parçaları bir araya getirerek anayasanın taslağını oluşturuyordu. 1789'un Ağustos'unda meclis üyeleri zaten Bağımsızlık Bildirgesi'ni kendilerine göre düzenleyip tamamlamıştı; İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi.
Tarihi. 24 Mayıs 1773'te Fransa'da “Grande Loge Nationale”, yani günümüzün “Grand Orient de France”ı (GOdF) oluşturulmuştur ve bunun için Fransız Devrimi'nin başarıları olan ilkelerini içinde barındıran bir anayasa hazırlanmıştır.
Türkiye'de yasama dönemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iki milletvekili genel seçimi arasındaki süre olup, Anayasa uyarınca uzatılmadığı veya seçimler yenilenmediği takdirde beş yıldır.
TBMM (Birinci Meclis), yasama ve yürütme kuvvetlerini tek çatı altında toplayarak temelde Milli Mücadele'nin sevk ve idaresi için tesis edilmiştir.
Etimoloji. "Fransa" adı, Frankların yurdu anlamına gelen Francia sözcüğüne dayanır.
Siyasi Yapı
Fransız İhtilali'nin ardından 1792 yılında kurulan Birinci Cumhuriyet'le yeni bir yönetim sistemine geçen Fransa'da son olarak 1958 yılında Beşinci Cumhuriyet kurulmuştur. Günümüzde ülke yarı başkanlık tipi yönetim modelini benimsemiştir.
Cumhurbaşkanı Macron, 16 Mayıs 2022 tarihinde Elisabeth Borne'u Başbakan olarak atamıştır. Ulusal Meclis seçimleri, iki turlu olarak 12 ve 19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılmıştır. Hiçbir siyasi parti salt çoğunluğu sağlayamamıştır. Fransa'da 4 Temmuz 2022 tarihinde bir azınlık hükümeti kurulmuştur.
Senato (Fransızca: Sénat Fransızca telaffuz: [seˈna]), Fransa Parlamentosu'nu oluşturan üst kanattır. Senatonun toplandığı yer Palais du Luxembourg'dur. 348 senatörden oluşmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır.
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.
États généraux yani Genel Meclis Fransa'da Fransız Devrimi'nden önceki dönemde görev yapmış bir parlamentoydu. Fransa'da Ancien Régime (Eski Düzen) adı verilen Fransız monarşisi toplumu üç ana kesime ayırmıştı: Birinci kesim din adamları, ikinci kesim soylular, üçüncü kesim ise halkın diğer bölümlerinden oluşuyordu.
23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, kendi idari yapısını oluşturmak üzere, 26 Nisan 1920'de bazı değişikliklerle Heyet-i Mebusanın 1916 tarihli Nizamnamesini kabul etmiş ve söz konusu Nizamnamede; idari hizmetlerinin teşkilatlanması, bu teşkilatlanma kapsamındaki organlar ve görevli personel ...
Cumhurbaşkanı genel oy hakkı ile her 5 yıl için seçilir. Parlamento: Fransa Ulusal Meclisi 577 üye genel oy hakkı ile her 5 yıl için seçilir, ve Fransa Senatosunun 348 üyesi, her 6 yıl için Büyük Seçmenler tarafından (150.000 ilden, bölgeden, belediyeden, Fransa Ulusal Meclisinden siyasetçiler) tarafından seçilir.
Birinci Dönem Büyük Millet Meclisi ya da kısaca Birinci Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanmış, 1 Nisan 1923'te yeni seçim kararı alarak 15 Nisan 1923'te son oturumunu yapmıştır. Yeni Türk devletinin kurucu meclisi olarak kabul edilir.
3 Ekim Salı günü yasama faaliyetlerine başlayacak olan Meclis'in yeni döneminde gündemin en önemli tartışma başlıkları da yeni anayasa ve içtüzük değişikliği olacak.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. TBMM 2. dönem milletvekilleri listesi, 11 Ağustos 1923 - 26 Haziran 1927 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapmış milletvekillerinin listesidir. Bu dönemde bağımsız olarak seçilebilen birkaç vekil dışında hepsi Birinci Grup'tan seçildi.
12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimi ile oluşan 24. Yasama Dönemi Türkiye Büyük Millet Meclisi, 28 Haziran 2011 tarihinde açılmış ve çalışmalarına başlamıştır.
Fransa Parlamentosu iki kanatlı bir yapıya sahiptir: Ulusal Meclis (Assemblée Nationale) ve Senato (Sénat). Ulusal Meclis ile Senatonun bazı özel durumlarda yaptığı birleşik toplantılar ise “Kongre” olarak adlandırılır.
1789 Fransız Devrimi'nden sonra Fransa'da yapılan ilk anayasa niteliği taşıyan 1791 Anayasası ile ikinci anayasa niteliği taşıyan 1793 Fransız Anayasası, gerek anayasa hukuku gerekse de siyaset bilimi açısından orijinal ve dikkat çekici bir biçim ve içeriğe sahiptir.
Millî Kurucu Meclis tarafından 29 Eylül 1946 Tarihinde kabul edilmiş ve Seçmen Fransız vatandaşlarınca 13 Ekim 1946 da referandum yoliyle tasdik edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri