Kanuni'nin 1536 yılında Fransa'ya imtiyaz olarak verdiği kapitülasyonlar Nicola Iorga'nın çalışmalarından bu yana tartışılmaktadır. Bazı Fransız tarihçileri kapitülasyonların hiçbir zaman verilmediğini ve bunların sadece "hikaye" olduklarını iddia ediyorlar.
Aynı tarihlerde ilk Fransız elçisi Frangipani de İstanbul'a gelmiştir[6]. Fakat Osmanlı Devleti nezdinde devamlı büyükelçi sıfatıyla 1534 yılında İstanbul'a resmen gönderilen Jean de la Forest olmuştur[7]. Bundan sonra 1536 yılında Fransızlarla ilk kapitülasyonları ihtiva eden ahidnâme imzalanmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman ile beraber farklı bir döneme giren devlet, bu hamlesiyle Fransa'yı yanına çekmek isterken daha değişik amaçları da göz önünde bulundurmuştur. Kanuni Sultan Süleyman neden Fransa'ya kapitülasyon vermiştir: Bunun en temel nedenlerinden birisi Hıristiyan birliğini bozmaktır.
Kapitülasyonları Sürekli Hale Getiren Padişah
Mahmud döneminde gerçekleşmiştir. Fransa; 18 Eylül 1739 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan Belgrad Antlaşması'nda arabulucuk yapmış ve bunun karşılığında da Fransa'ya verilmiş olan kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiştir.
Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Kapitülasyonlar, Osmanlı Devleti'nin büyük devlet olma amacıyla kullandığı araçlardan birisidir. Genellikle kapitülasyonlar denince, Osmanlı'nın 1535 yılında Fransa'ya verdiği ve yedi kez yenilendikten sonra süresiz hale getirilen ayrıcalıklar anlaşılmaktadır.
- Coğrafi Keşifler sonrası Osmanlı sularından okyanus yollarını tercih eden ticaret gemilerini Akdeniz'e geri çekmek. - Osmanlı'nın Avrupa'da ilerlemesini hızlandırmak. - Gümrük vergisi gelirlerini artırmak. - Almanya'ya karşı Fransa'nın desteğini almak.
Osmanlı Devleti II. Mehmed döneminde Venediklilere, I. Süleyman döneminde Fransızlara çeşitli amaçlar doğrultusunda kapitülasyonlar vermiştir. Aynı zamanda dağılma döneminde Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngilizler'e, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Ruslar'a çeşitli kapitülasyonlar vermiştir.
Sözlük anlamıyla; bir ülkenin, vatandaşlarının zararına olacak şekilde yabancılara verilen ayrıcalıklar. Osmanlı Devleti'nde Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1535'de ilk kez padişah fermanıyla Fransızlara tanınan hakların tümü. Fransa Kralı I. François 1525'de Cermen İmapartoru V.
16. yüzyılda Habsburg İmparatorluğu karşısında var olabilmek isteyen Fransa her zor duruma düştüğünde Osmanlı, asker, donanma ve para desteğinde bulunarak Fransa'yı ayakta tuttu. Kanunî Sultan Süleyman döneminde başlayan yardımlar bir asırdan fazla devam etmiştir.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ KAPİTÜLASYONU
İlk Fransız Kapitülasyonu, Kıbrıs seferi öncesinde 1569 yılında verildi. Katolik dünyasına ve Papa ambargosuna karşı ittifak sağlamak için Protestan olan İngiltere'ye 1580'de, Hollanda'ya 1612'de Kapitülasyonlar verildi.
A.
İstanbul'un fethinden (1453) sonra Fatih Sultan Mehmet, daha önce Galata'da yerleşmiş olan ve Bizanslılar'dan bazı kapitülasyon hakları elde etmiş bulunan Cenevizliler'in bu ayrıcalıklarının sürmesine 29 Mayıs 1453 tarihli bir beratla izin vermiştir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa'ya bazı imtiyazlar, olanaklar tanıması, yani kapitülasyon vermesinin nedeni şöyledir; -Avrupa'daki Hristiyan birliğini bozmak Hristiyan devletler arasında karışıklık çıkarmak. -Akdeniz ticaretini güçlendirip gümrük vergisi elde etmek. -Avrupa siyasetinde söz sahibi olmak.
Erzurum Kongresi dir. Çünkü ilk kez Erzurum'da reddedilmiştir. Kesin olarak Sivas Kongresinde reddeilmiştir.
29 Mayıs 1555'te imzalanan bu ilk Osmanlı-Safevi Antlaşması ile Doğu Anadolu Bölgesi, Bağdat, Osmanlı imtiyaz sahasına girmiş ve buralarda her iki devlet mensupları tüccarlar tarafından serbest ticaret yapılmaya başlanmış. Bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında yapılan ilk antlaşmadır.
Şubat 1536'da bir ittifak Antlaşması imzalanır. "Kapitülasyonlar" adı ile anılan bu Antlaşma sayesinde Fransa, Büyükelçilik ve Konsolosluklarla daimi bir temsilcilik kurma ve Bab-ı Ali ile ticaret yapma avantajını kazanır; bu ayrıcalıklara, kutsal toprakları ziyaret eden hacıların korunmaları da eklenir.
Kapitülasyonlar ilk olarak 1352 yılında Orhan Bey Döneminde Cenevizlilere verilmiş, I. Murat Döneminden itibaren ise (1384) Venediklilere verilmiştir.
İlk defa Hristiyan bir devlet ile Müslüman bir devlet ittifak ilişkisi kurmuştur. Avrupada Hristiyan birliğini bozmak, Avrupa siyasetinde etkenlik kazanmak ve Fransa desteğini almak için ayrıca Akdeniz ticaretini canlandırmak içinde, gümrük gelirini arttırmak için de bu kapütülaston verilir.
Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa Kralı Birinci Fransuva'ya gönderdiği "Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç veren Allah'ın yer yüzündeki gölgesi..." diye başlayan ve "Sen ki Fransa vilayetinin kralı Fransuva'sın..." diye devam eden ünlü mektubu Fransa Ulusal Kütüphanesi'nde ...
Kapitülasyonların veriliş amacı ticareti kendi ülkelerine çekmek olsa da daha sonra merkantilist politika haline gelmiştir. Bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık verebilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olması gerekir. Kapitülasyonların bir süresi bulunmadığından dolayı süresiz olarak verilmektedir.
Kapitülasyonların kaldırılmasını ilk kez onaylayan devlet RUSYA'dır.
Mahmut'un Osmanlı Devletinin Avusturya ve Rusya ile imzalamış olduğu Belgrad anlaşmasına arabuluculuk yapması sonucunda Fransa'ya ödül amacı ile verilmiştir. Daha önceleri kapitülasyon süreleri Padişahların ömürleri ile sınırlıydı. Bu şekilde olmasının nedeni ise Osmanlının kurduğu denge politikasının eseridir.
Maddi, iktisadi ve adli kısıtlamaları içeren ve Osmanlı Devleti'ni yüzyıllarca Batı'ya tutsak eden kapitülasyonlar, Lozan Barış Antlaşması ile tarihe karıştı.
Kanuni Sultan Süleyman bu dönemde Fransa ile ilişkilerini güçlendirmiştir. Osmanlı Devletinde İngiltere'ye kapitülasyonlar 3. Murat döneminde verilmiştir.
Kanuni'nin 1536 yılında Fransa'ya imtiyaz olarak verdiği kapitülasyonlar Nicola Iorga'nın çalışmalarından bu yana tartışılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri