Egzistansiyalizm akımının öne çıkan temsilcileri Jean Paul Sartre, Albert Camus, Andre Gide, Samuel Beckett, Franz Kafka olarak ifade edilmektedir.
Yüzyılın Modern Alman Edebiyatının Öncülerinden biridir. Yaşadığı süre boyunca çok bilinmeyen Kafka yakın arkadaşı Max Brod'a öldükten sonra tüm eserlerini vererek yakmasını istemişti o ise aksini yaptı ve eserleri yayınlamaya başladı. Ölümünden sonra Tüm dünyanın sevdiği ve tanıdığı bir yazar oldu Franz Kafka.
Franz Kafka'nın, 'Dönüşüm' hikâyesi gerçeküstücülüğün ve varoluşçuluğun önemli bir örneğidir.
Peki edebi akımlar nelerdir? Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Örneğin 19. yüzyılda Fransız İhtilali'nin etkisi Batı'da romantizm akımının oluşumuna zemin hazırlamış, Shakespeare (Şekspir), Goethe (Göte), Schiller (Şiller), Victor Hugo (Viktor Hugo) gibi sanatçıların eserlerinde ortak bir yönelim ve anlayış belirginleşmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır. Türk edebiyatında ise özellikle Servet-i Fünûn döneminde ilgi görmüştür, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Cenap Şahabettin başlıca şâirlerdir.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Kafka'nın edebi eserlerinin çoğunluğu deneysel modernist türle ilişkilendirilmiş olsa da kitaplarından bazıları dışavurumcu hareket tarafından etkilenmiştir.
Franz Kafka 20. yüzyıl edebiyatının önemli isimlerinin arasında yer alan bir yazardır. Gerçek ve fantastik unsurları birleştirerek eserlerinde bu konulara yer veren Kafka yabancılaşma ve kaygı konularını kullanmıştır. 3 Temmuz 1883 senesinde doğan Franz Kafka 3 Haziran 1924 senesinde ölmüştür.
3 Temmuz 1883 tarihinde hayata gözlerini Prag'da açan Franz Kafka, 20. yüzyıl edebiyatının en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Eserlerindeki gerçekçilik ve fantastik öğeler Franz Kafka'yı dönemin en büyük hikaye ve roman yazarlarından birisi yapmıştır.
5) Ekspresyonizm x Franz Kafka - Dava
Bütün duyguların en gizli ve en uç noktalarına dek anlatıma dahil edildiği bu akımda, gerçekler karakter bazında yorumlanmak suretiyle aktarılır. Ruhsal sıkıntılar, iç sorunlar ve iç ses ile diyaloglar bu türde en sık rastlanan konular olmuştur.
Franz Kafka'nın “Dönüşüm” adlı uzun öyküsü, bir durum öyküsüdür. Eserin konusu: Gregor Samsa'nın dönüşümüdür. Öyküde; yalnızlık, dışlanmışlık ve yabancılaşma temaları işlenmektedir.
"Yaşamdan kopmanın verdiği yalnızlık ve gelecekten herhangi bir şey ummamak" da bu açıklamalar arasındadır. Yaptığı rutin işlerden memnun olmayan, ailesinin borcu nedeniyle çalışan ve onu zamanla yarıştıran bu işten kurtulmanın yolu belki de böcek olmaktır.
Parnasizm, romantizme tepki olarak doğduğu için bu akımda duygunun yerini düşünceler almış, parnasyenler şiirde ayrıntılı ve nesnel betimlemelere yer vermişler, duygusallığı reddetmişlerdir. Şiiri, ışık, gölge, renk ve çizgilerle sağlamayı düşünürler.
Parnasizm akımının kurucusu Theophile Gautier'dir.
19.yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da romantizme tepki olarak doğan bir şiir akımıdır.
Örneğin dış dünyada genel bir kavram olarak “insan” değil tekil bir varlık olarak “şu insan” vardır ve bilfiil gerçek olan odur. Ancak her tek insan ferdi genel bir kavram olan insan kavramının bireysel bir gerçekleştiricisidir. Bu görüşe kavram realizmi de denir.
Realizmin asıl amacı, günlük yaşamın ve toplumsal sınıfların bilimsel bir nesnellikle incelenmesi ve bir bilim insanının klinik bulguları gibi nesnel bir bakış açısı ile ortaya koymayı amaçlar. Realizm akımının ki başlıca temsilcileri; Coutbert, Millet, Balzac, Tolstoy ve Daumier'dir.
Ülkemizde ise realizm akımının temsilcisi olarak Recaizade Mahmut Ekrem kabul edilmektedir. Bilinen ilk Türk realist roman ise Recaizade Mahmut Ekrem tarafından kaleme alınmış olan Araba Sevdası'dır.
Klasizme tepki olarak doğan romantizm akımı, diğer bir ifadeyle coşumculuk olarak bilinmektedir. 18. yüzyılın ortasında çıkan bu akım duygu ve hayali ön plana çıkaran bir yapıya sahiptir.
Klasisizm'de insan doğası ön plana çıkarken romantizmde ise, gerçek doğa ve dış dünya ön plana çıkar. Romantizm sanatçıları, doğanın betimlenmesine büyük önem verir. Romantizmde karşıtlıklara (iyi ve kötü, güzel ve çirkin) çok sık yer verilir. Aynı zamanda sanatçılar da genelde güzelden ve iyiden yana olmuşlardır.
Realizm gözlem ve deneye değer veren edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşıdığı aşırı duygusallığa tepki olarak 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla birlikte romantizmde etkisini koruyan duygular ve hayaller, toplum gerçekleriyle yer değiştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri