İnşaatlık keresteler, beton kalıbında, çatılarda, kolon ve kirişlerde kullanılır. Farklı boylarda olan bu ağaçlar özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanları arasında değerlendirilir. İnşaatlık kereste seçilirken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır.
İnşaatlarda kullanılacak olan her türlü kerestelere ise inşaat kerestesi denilir. İnşaat kerestelerinin kullanım amacı yapılacak olan inşaatın çeşitli evrelerinde iskelet ve beton atma öncesinde kalıpların hazırlanmasını sağlamaktır. Yani satın alınan bu keresteler inşaatın farklı aşamalarında da kullanılabilir.
Sert kereste genellikle mobilya yapımı, parke döşemeler ve ahşap işlerinde tercih edilir. Ayrıca, dış mekan uygulamaları, dekoratif paneller ve kaplama malzemeleri için de kullanılır.
Kereste, genel bir yapı olarak uygulanmasının yanı sıra merdivende olduğu gibi yapıyı tamamlayan kalıcı bir yapı hatta çatı strüktürü olarak da kullanılabilir. Kereste; pencere çerçeveleri, gölgeleme elemanları ve mobilya gibi belirli yapı elemanları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'de çok fazla yetiştirilen kayın ve gürgen ağacından üretilen silinmiş kereste modelleri çok çeşitli kullanım alanına sahip olmakla birlikte başlıca olarak; oyuncak, masa ve sandalye, spor aletleri, masif mobilyalar, müzik aletleri, çeşitli alet sapları ile parke ve döşemelerde sıklıkla kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
İnşaat kereste metreküp fiyatları piyasa koşullarına göre değişiklik göstermektedir. İnşaatlık kereste olarak en çok tercih edilen çam kereste 2021 yılı geneline bakıldığında 2000-2500 TL/metreküp olarak alıcı bulmuştur. 2022 yılının ilk aylarında 3000 TL/metreküp olarak fiyatlandırma devam etmektedir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Keresteler, iki ana gruba ayrılır; yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi. Yumuşak ağaç keresteleri inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır, isminden anlaşılacağı gibi yumuşak ağaçlardan elde edilen kereste çeşididir. Çam kereste, göknar kereste, ladin ve kavak kereste, yumuşak ağaç kerestelerine örnektir.
Kereste İmalatçısı (Seviye 3); iş sağlığı ve güvenliği ve çevre ile ilgili önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde, farklı cins, kalite, boy ve çaplardaki tomrukları farklı kullanım amaçlarına uygun şekilde, boyuna yönde biçerek keresteye dönüştüren kişidir.
İç-dış cephe kaplamalarında (lambri, döşeme), kaplamacılıkta, kontrplak, oymacılıkta, tornacılıkta, tel direği, maden direği, su içi inşaatlarda ve travers olarak kullanılabilir.
Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Yerli Karaçam veya köknar kereste ile ithal Ukrayna çamı, Bulgar çamı ençok tercih edilen kalıplık kerestedir. Kullanım alanları ; İnşaatlık kereste aklımıza gelen her alanda kullanılır başlıca kullanım alanları İnşaatlarda, Çatılarda, Palet ve ambalaj yapımında.
2. ve 3. sınıf olmak üzere sınıflara ayrılır. Sınıf kereste; Doğramalarda, Kapılarda ve Çok özel işlerde kullanılır. Genellikle görünen mekanlarda kullanımı tercih edilir. Budağı yok denecek kadar azdır.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
İnşaatlık keresteler elde edilirken, genellikle ladin, çam, gürgen gibi ağaçlar kullanılır. Bu ağaçların belirgin özellikleri, sağlam yapıda olmaları, inşaatlardaki ağır uygulamalarda dayanım gösterebilmeleridir.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
Okaliptüs ağacı sert bir ağaç türüdür. Yapısı sayesinde çürümeye karşı dayanıklı olan bu ağaç, haşerelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Hava koşullarından kolayca etkilenmeyen bir yapıya sahip olan okaliptüs ağacı, mobilya üretiminde kullanılır.
Çam Ağacıdır. 5×10 ve 10×10 ebatlarında 3m ve 4m olarak mevcuttur. Yerli çam, köknar,ladin ve kayın ağaçlarından elde edilen kereste çeşitleri. 5×10 ve 10×10 ölçülerinde 3 – 4 – 6 m uzunluklarında üretilmektedir.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Hızlı bir şekilde kurutulabilir. Yarılmaya ve çatlamaya eğilimi azdır.
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
Kendine has bir tadı ve tatlı bir aroması olan dardağan meyvesi, birazcık harnup ağacının meyvesinin tadını da çağrıştırır. Meyvesi yıl boyunca dalında kalsa bozulmuyor, kurtlanmıyor. Sayıları artık giderek azalan, yok olan Dardağan Ağacı maalesef betonlaşmanın ve ekonomik değeri olmamanın bedelini ağır ödüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri