Gündüzleri direk güneş ışığına maruz kalmadan ama karanlık bir ortamda yaratmadan uyuyabilir. Geceleri isede tıpkı bizler gibi karanlık ortam tercih edilmelidir. Bebeğinizin yeteri kadar doyduğuna emin olduktan sonra kucağınıza alıp gazını çıkarıp uyutabilirsiniz. Birçok bebek emzirmenin sonlarına doğru uykuya geçer.
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar. Bebeklerin emzirirken veya biberonla beslenirken yemek yerken uykuya dalması yaygındır.
Her beslenme sonrası yaklaşık 5-7 dk. süreyle gaz çıkarma denenmelidir.
Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesi, sık emzirmedir. Anne Sütü bebekte gaz yapmaz, ancak belirtildiği üzere emme işleminde bebeğin hava yutması söz konusudur. Sık emzirme nedeniyle bebeğin hava yutmasıyla birlikte gaz sancısı çekmesi söz konusu olabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Emziren annelerin beslenmesiyle kolik bebekler arasında bir ilişki olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerin yüzde 75 ila 80'nin de gaz problemi görülüyor. Özellikle kolik bebekleri olan anneler ne yiyeceğini şaşıyor.
Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır. Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.
Doymayan Bebek Geğirir mi sorusuna dönersek, geğirir. Peki neden? Gaz oluşumu nedeniyle. Bebek beslenmesi sırasında hava yutabilir.
Sıcak havluyu bebeğin karnına koymak da bebeği rahatlatacaktır. - Karın masajı yapmak; Bebeği sırt üstü yatırıp karnına saat yönünün tersi dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Özellikle emzirilen bebeklerde bebeklerin sırtına masaj yaparak gazlarını çıkarttığımız zaman kusma ihtimalini azaltmış oluyoruz. Bebeklerin emzirildikten sonra hemen yatırılmaması gerekir. En az 15-20 dakika sonra bebek uyutulmalıdır" diye konuştu.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Gaz giderme için kullanılan ilaçlar çoğu zaman etkili olmayabilir. O nedenle fazla miktar ve sayıda ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ağlama saatlerine yakın banyo ve masaj bebeği rahatlatabilir.
Bebek memeyi çok iyi kavramış ise hava yutmaya bilir. Bununla birlikte, her beslenmeden sonra bebeklerde gaz çıkarma gerekir diye bir kural yoktur. Bazı bebekler çok fazla geğirmeye ihtiyaç duyarken, bazıları nadiren bunu yapar.
Bebeğin gazının olması demek midelerinde veya bağırsaklarında ağrıya neden olan küçük kabarcıkların olması demektir. Bu da bebeğin canını yaktığı için bebekler gazdan dolayı uykularından uyanır ve ağlarlar. Bebeklerde gaz iki sebepten dolayı olur; olgunlaşmamış sindirim sistemi ve beslenirken yutulan hava.
Çelik, "Anne üşütünce kendi karnı ağrır, bebeğe bir şey olmaz. Anne üşütürse en fazla kendi karnı ağrır, zira soğukta bağırsak hareketleri hızlanır, bu da karın ağrısı olarak hissedilir. Ancak bu durumun süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değildir. Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz.
Bebeğin sakinleşmesi için annenin, bebeğin karnına ve ayaklarına masaj yapması, bebeği kucağına alarak ya da bebek arabasıyla gezdirmesi de gaz sancısını azaltmada faydalı oluyor. Ancak bebeği gezdirmek yorucu bir yöntem olduğundan dolayı bebek hamağı kullanmak anneler için hayatı kolaylaştıran ve kurtarıcı bir yöntem.
Eğer bebeğiniz gaz çıkarma esnasında uyanırsa özellikle bu sabit sallanma hareketi yeniden uyumasını kolaylaştırabilir. Diğer bir yöntem bebeğinizi kucağınızda yüzükoyun yatırmaktır. Bir elinizi destek sağlamak için kullanın ve diğeriyle bebeğinizin sırtını dairesel nazik hareketlerle ovalayın.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Dr. Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: "Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın." Tuncer'e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı.
Gaz sancısı genellikle bebek 2-3 haftalıkken görülmeye başlar. 4-6 haftalıkken ise giderek yoğunlaşır. Artan gaz problemi ile birlikte ağlama nöbetleri de sıklaşır. Genellikle akşam ve gece saatlerinde kendini gösteren sancılar gece uykusunu da negatif yönde etkilemektedir.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler: Çay, çikolata ve kahve gibi kafeinli içecek ve yiyecekler bebeğinizde gaz yapmanın yanı sıra uykusuzluğa da sebep olabilir. Sebze ve Meyveler: Lahana, brokoli, karnabahar, portakal, kayısı, soğan, armut, erik, şeftali, greyfurt ve brüksel lahanası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri