Franz Kafka'nın eseri Dönüşüm, yapısı gereği, uzun öykü (Almanca: Novelle) türünde verilmiş bir eser olarak kabul edilir. Yazarın en önemli çalışmalarından biri olarak görülen bu öykü, ortalama yetmiş sayfa olup bugüne kadar birden fazla çevirmen tarafından Türkçeye aktarılmıştır.
Modern hikayede dünya edebiyatında 1920 yılında ilk kez batıda görülen bu hikaye anlayışının temsilcisi Fransız Kalfa'dır. Modern hikayede genellikle şehirlerin yozlaşmış durumlarını, sosyal ve toplumsal bozukluğu hafif bir yergi ve alay katarak, okuyucuların gözlerinin önüne serer.
Franz Kafka Almanca yazılan edebiyat içinde dünyada en çok okunan ve eserleri en çok yorumlanan yazarlardan biridir. Farklı dillere çevrilerek uluslararası büyük yankı bulan Kafka‟nın eserlerinin Türkçe‟ye çevrilmesi Türkiye‟de 1950‟li yıllarda başlar.
Giritli Ali Azîz Efendi'nin 1796-97'de yazdığı ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
➢ Modernizmi esas alan hikâyelerde olay olmakla birlikte esas olan, olayın birey üzerindeki etkisini anlatmaktır. ➢ Modernizmi esas alan eserlerde yalnızlık, toplumdan kaçış, geleneksel değerlere başkaldırı gibi konular işlenir. insan psikolojisine yaklaşım bakımından yakınlıklar vardır.
Franz Kafka'nın eseri Dönüşüm, yapısı gereği, uzun öykü (Almanca: Novelle) türünde verilmiş bir eser olarak kabul edilir. Yazarın en önemli çalışmalarından biri olarak görülen bu öykü, ortalama yetmiş sayfa olup bugüne kadar birden fazla çevirmen tarafından Türkçeye aktarılmıştır.
Karamsar edebiyatın akla ilk gelen ismi şüphesiz ki Franz Kafka'dır. Karmaşık diliyle, yarattığı boğucu atmosferiyle, tedirgin edici hikayeleriyle ve umutsuz karakterleriyle dünya edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından biri olmuştur.
Franz Kafka, Jack London, Platon (Eflatun), Fyodor Mihayloviç Dostoyevski.
Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı olarak kabul edilir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyelerdir.
Modern hikâye, iki asırlık tarihi içinde iki ana tarzda belirginleştirmiştir. Bunlar, Maupassant tarzı hikaye (vaka - olay hikayesi) ve Çehov tarzı hikaye (kesit hikayesi) olarak ayrılır.
Modernizmin 19. yüzyılın ortalarında Fransa'da ortaya çıktığı ve hareketin kabaca 1884-1914 yıllarını kapsadığı kabul edilir. Temel fikir, geleneksel sanatların, edebiyatın, sosyal organizasyonların ve günlük yaşamın zamanını doldurduğu ve yeni bir kültürle değiştirilmesi gerektiğiydi.
Franz Kafka'nın sıradıı romanı "Dönüşüm" bir sabah böceğe dönüştüğünü gören Gregor Samsa'nın kısa dramatik öyküsü. Ve bu öykü üzerinden bir ailenin başından geçenler. Franz Kafka insan olmanın zayıflığını yüzümüze yüzüme vuruyor. "Dönüşüm" Dünya Klasikleri arasında belki de ilk sıralarda anılan eserdir.
Franz Kafka Kitapları Hangi Sırayla Okunmalı? Franz Kafka'nın eserlerini okumaya başlamak isteyenler için belirli bir sıra belirlemek zordur. Her eseri kendi içinde değerli ve birbirinden bağımsızdır. Dönüşüm, Kafka'nın en ünlü eseridir ve genellikle başlangıç olarak önerilir.
Kitaba dair görsellerle. Kafka'nın absürd ve dehşet dolu başyapıtı Dönüşüm, modern bireydeki suçluluk, yetersizlik ve yalnızlık duygularının kendi felaketine nasıl sebep olabileceğini anlatan bir ahir zaman masalı.
Kafkaizm, Çek asıllı yazar Franz Kafka'ya (1883-1924) dayandırılan ve edebiyatın sınırlarının dışına taşarak felsefeyi, hayatı, dünyanın koşullarını ve onun getirdiği zorluklara karşı zayıf bireyin tepkilerini içine alan bir terimdir.
3 Temmuz 1883 yılında doğan Franz Kafka, Praglı bir yahudiydi. Yahudi olduğu için Almanlar tarafından sevilmiyor ve Almanca konuştuğu içinse Çek'ler tarafından hor görülüyordu.
Georg Lukacs'ın Dostoyevski'yi tanımlaması gibi, Kafka da "romantik bir antikapitalist", bir hayalperesttir.
KONUSUNA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ
Tanrısal bakış açısı kullanılarak derin iç dünyalara ya da yorumlara girilmemiş, yaşam gerçekliği okurun yüzüne dolandırılmadan vurulmuştur. Sembolik anlatımıyla onlarca farklı anlam üretilebilecek yapıt bu yüzden çağlar boyu eskimemekte ve klasik olarak kabul edilmektedir.
Dönüşüm, otomat haline gelen bir insanın çevresine ve kendisine yabancılaşması ve böceğe dönüşmesi ile farkına vardığı varoluşunu ve özgürleşmesini anlatır. Modern toplumun bireyi nasıl, sürünün bir parçası haline getirdiğini ve sürüden ayrılanın nasıl dışlandığını anlatır.
- Modernizmi esas alan eserlerde geleneksel anlatım ve yapı reddedilmiştir. - Alegorik anlatıma önem verilmiş; duygu, düşünce ve davranışlarıyla insanın karmaşık bir varlık olduğu kabul edilmiştir. - Bireyin hayatının huzursuzluk üzerine kurulduğu düşünülmüş, kişinin bunalımlarına ve toplumla çatışmalarına yer ...
Öykü, metnin sonuna eklenen bir mektup bölü- müyle bitirilir. Son kısım bir karşılıklı konuşma olmasa da bir monolog örneği olarak kabul edilebilir ve öykü, teatral hava dağıtılmadan tamamlanmış olur.
Özet: Eskiden yeniye geçişi ifade eden modernizm kavramı yaşam tarzlarının farklı- laşmasını, bireyselleşmeyi, geleneksel yapıya bağlı olmayan bir toplumsal yapıyı içeren ve sosyal, iktisadi ve siyasi açıdan birey-toplum-devlet ilişkisini şekillendiren bir süreci ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri