“Musa Ağacı”na gelince, bu ağaç, Samandağ ilçesine 6 km. uzaklıktaki Hıdırbey köyünde bir dere kenarında bulunmaktadır. Musa Ağacı ile ilgili mitolojik hikâye ise şöyledir; Hz Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ buluşmasından sonra Hz. Musa, Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkar.
Hatay'ın Samandağ İlçesine bağlı Hıdırbey Mahallesinde bulunmaktadır.
Musa'nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde yeşermesiyle büyüdüğüne ve 3 bin yıllık geçmişinin olduğuna inanılan Hıdırbey Musa Ağacı doğal güzelliği ve heybetiyle ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Musa ağacı tropikal bölgelerde yetişir ve asıl anavatanı Güneydoğu Asya'dır. Bu bitki, yüksek sıcaklık ve yüksek nem gereksinimleri nedeniyle özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde başarıyla yetişir. Dünya genelinde muz yetiştiriciliği, özellikle Latin Amerika, Asya ve Afrika'da yoğundur.
Her ne kadar Musa ağacı olarak bilinse de ağacın esas türü çınar ağacıdır. Ağacın büyük ve geniş oyukları vardır.
İlgili 15 soru bulundu
İsrail'in on iki oğlundan biri olan Levi'nin soyundan geldiğine inanılır. Tanah'taki anlatımlara göre İsrailoğulları'nın önderi ve kanun koyucusu olan Musa, Tanah'ın ilk beş kitabının birleşimi olan Tevrat'ın gökten indiricisi olarak atfedilir.
Vakıflı Mahallesi'ne 3 kilometre uzaklıkta olan Hıdırbey Mahallesi'nde bulunan 'Musa Ağacı' ve çevresindeki yapılar da depremlerden hasar almadı. Musa Dağı eteklerindeki mahallede bulunan 21 metrelik bir alana yayılmış Musa Ağacı'nın 3 bin 600 yaşında olduğu biliniyor.
“Musa Ağacı”na gelince, bu ağaç, Samandağ ilçesine 6 km. uzaklıktaki Hıdırbey köyünde bir dere kenarında bulunmaktadır. Musa Ağacı ile ilgili mitolojik hikâye ise şöyledir; Hz Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ buluşmasından sonra Hz. Musa, Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkar.
Sina Dağı Musa'ya Allah tarafından iki taş levhanın Musa'ya verildiği yer olarak bilinmektedir.
Hıdırbey köyündeki Musa Ağacı'nın bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere sapladıktan sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içip döndüğünde ise, yere diktiği bastonunun bir çınar filizi haline geldiğini ve yeşerdiğini görür.
topkapı sarayı kutsal emanetler bolumunde bulunur.
Hadislere göre sandık Taberiye Gölü yakınlarındadır.
Hadislerde asâ kelimesi, çeşitli işlerde kullanılan bir gereç olması yanında, “Hz. Mûsâ'nın mûcizeli değneği” anlamında da kullanılmıştır (bk.
Musa'nın kabrinin Eriha ile Kudüs arasında bir bölgede yer aldığı belirtilmektedir.
Doğu Kudüs'te bulunan Hz. Musa'nın kabri de, farklı dinlerden pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor.
Hatay iline ait efsaneler: Lokman Hekim Efsanesi, Hıdır İlyas Efsanesi, Şehrin Kuruluşuna Dair Efsane. Tüm bitkilerin dilinden anlayan Lokman hekimde her derde deva bir ilaçları anlatan bir kitap vardır. “Hikmet-ül Lokman” adlı bu kitap la Davut Peygamber hastaları iyileştirmiştir.
İkinci anlayışa göre peygamberler dahil olmak üzere hiçbir insan Allah'ı dünyada göremez. Nitekim Hz. Mûsâ, Allah'ı dünyada görmek istemiş, fakat, “Sen beni asla göremezsin” cevabını almıştır (el-A'râf 7/143).
Yahudilik'te. Tevrat'a göre Mûsâ, Levi kabilesinden Amram ve Yokebed'in oğludur, Mısır'da doğmuştur.
Birçok efsaneye göre ab-ı hayat sadece zulmet ülkesinde bulunur. Bazı kaynaklar ise onun kızıl denizinin derinliklerinden çıkarılan bir bitki (galsam otu) ya da (şahı galsam) olduğunu söyler.
Ağaçlar Depremde ve Afetlerden Korur
Ağaç kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır.
İtilmekte olan bir levha ile bir diğer levha arasında sürtünme kuvveti aşıldığı zaman bir hareket oluşur. Bu hareket çok kısa bir zaman biriminde gerçekleşir ve şok niteliğindedir. Sonunda çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar.
Her sarsıntı büyük bir depremin habercisi olmayacağı gibi, belirli işaretler ile büyük depremi de beraberinde getirebilir. Bunun için sismografların kullandıkları ölçme, değerlendirme ve titreşim ölçme düzenekleri gibi yöntemler kullanılabilir.
Tâhir, el-Bed' ve't-Tarih, (Şâmile 3.23), s. 107. İbn Habîb'in el-Muhabber adlı eserinde yapılan tarih- lendirmeye göre Âdem ile Nuh arasında 2200, Nuh ile İbrahim arasında 1143, İbrahim ile Musa arasında 570, Musa ile Davut arasında 590, Davut ile İsa arasında 1053, İsa ile Muhammed (s) arasında 600 yıl vardır.
Mûsâ, öğle vakti halkın istirahate çekilmiş olduğu bir sırada bu şehre girmiş, şehirde biri İsrâiloğulları'ndan, diğeri Kıptîler'den olan iki kişinin kavga ettiğini görmüş, İsrâilli'nin kendisinden yardım istemesi üzerine Kıptî'ye bir yumruk vurarak ölümüne sebep olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri