Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Ehliyet için alınacak rapor sürücü olur raporudur ve üzerinde herhangi bir oran bulunmaz, bu rapor sağlık kurulu raporu değildir, o yüzden mevcut raporunuzu etkilemez.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
İlgili 32 soru bulundu
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
(3) Kas hastalıklarından myopati ve progresif muskuler distrofisi, myotonisi ve kas-sinir kavşak hastalıkları olan şahıslardan trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlara sürücü belgesi verilmez.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunma ve duygu düşünce bozukluğu hastalığı olan kişiler ehliyet alamazlar.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
Araç engelli statüsünde tescilli değilse, yani ruhsatta özel donanım belirtilmemişse, zaten aracı herkes kullanabilir. yalnız oradada bir husus var araç içindeki aparat başkalarının kullanabilmesine mani olmayacak derecede ise deniyor tse ondan sonra tamam diyor. yani aparatın şeklide önemli.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir. Engelli ehliyeti, normal ehliyete göre bazı özellikleri içermektedir.
B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Öncelikle yapmanız gereken engelli raporunuzu almanız olacaktır. Engelli raporunuzu almanızın ardından, ehliyet almak istediğinizi belirterek bir hastaneye başvurmanız gerekecek. Size bir rapor daha düzenlenecek ve sonrasında il sağlık müdürlüğünde komisyona çıkacaksınız.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
Engelli ehliyeti alabilmek için öncelikle engelli raporuna sahip olmanız gerekiyor. Sonrasında engelli raporuyla birlikte engelli ehliyeti için bir hastaneye başvuruda bulunuyorsunuz. Burada size yeni bir rapor düzenleniyor ve bu raporun ardından il sağlık müdürlüğünde komisyon karşısına çıkıyorsunuz.
Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Tek hekim raporunda da olduğu gibi heyet raporu da iptal edilemez.
YÜZDE 40-89 ARASI ENGELLİ ORANI
Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir. Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri