Türkiye, Orta Doğu'nun en uzun nehri olan 2.800 kilometrelik Dicle Nehri üzerinde altı büyük baraj ve düzinelerce hidroelektrik projesi inşa etti. Dicle Nehri üzerindeki barajlar; Devegeçidi, Ilısu, Batman, Dicle, Kralkızı ve Garzan.
Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır. GAP Projesi içinde, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine 24 km uzaklıkta Fırat Nehri üzerinde kurulan barajdır.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Sakarya Nehri üzerinde 13 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 755 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,133 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,626 oranı karşılanır.
İlgili 17 soru bulundu
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
"Hükümete geldiğimizde ülkemizde toplam 276 baraj vardı. Bugün ise son 18 yıldaki 585. barajı ülkemize kazandırıyoruz. Aynı şekilde sulama tesislerimizin sayısını da 2 katından fazla artırdık. Ülkemizin su potansiyelini en verimli şekilde kullanmasını sağlayacak yatırımları birer birer hayata geçirdik.
Öz: Çoruh Nehri üzerinde Muratlı Barajı ve HES 1999 yılında, Borçka Barajı ve HES 2007 yılında Deriner Barajı ve HES 2013 yılında yapımı tamamlanarak işletmeye alınmıştır.
Murat Nehri üzerinde 5 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 2.149 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 5,046 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 1,481 oranı karşılanır.
Nehir üzerine 12 baraj yapılmıştır. Bunlar Kayseri ilinde Sarıoğlan,Yemliha kasabasında kurulmuş olan Yamula Barajı, Ankara yakınlarındaki Kesikköprü, Hirfanlı ve Kapulukaya barajları ile nehrin Bafra Ovası'na kurulmuş Altınkaya ve Derbent barajlarıdır.
Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır.
Altınkaya Barajı Kızılırmak üzerindedir. Bu barajdan yılda 1.217.000.000 Kw. saat elektrik üretilmektedir.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Dicle, eski Mezopotamya sınırını meydana getiren ırmaklardan biridir. Uzunluğu Fırat'tan daha kısa olmakla beraber suyu daha çoktur.
Kralkızı Barajı ve HES, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 81 km, Dicle ilçesine 6 km mesafede Dicle Nehri'nin ana kolu olan Maden Çayı üzerinde yer almaktadır. Enerji üretmek amacıyla 1985-1997 yılları arasında inşa edilmiştir.
LİMAK İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
Aras Barajı, Aras Nehri üzerinde, İran-Nahcıvan sınırında iki ülkenin ortak olduğu baraj ve hidroelektrik santralidir. 1957 yılında SSCB ile İran arasında sınıra ortak bir baraj kurma anlaşması yapılmıştır. Sulama ve elektrik üretim amaçlı baraj, yarı yarıya kullanım ilkesi ile işletilecektir.
Sakarya Nehri üzerinde Sarıyar, Gökçekaya ve Yenice Barajları sırasıyla 1956, 1972 ve 1999 yıllarında işletmeye açılmışlardır.
Artvin'de bulunan Çoruh Nehri üzerindeki Yusufeli Barajı'nın adı, Orman ve Su İşleri eski Bakanı ve AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu tarafından "Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan Barajı" olarak ilan edildi.
Deriner Barajı ve HES, Aşağı Çoruh Havzasında, Artvin İlinin 5 km menbasında, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çift eğrilikli beton kemer tipinde inşa edilen Deriner Barajının temelden yüksekliği 249 m gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 3., Dünya'nın da 6. en yüksek barajıdır.
DSİ Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşıma göre, gövde yüksekliği 250 metreye çıkan Yusufeli Barajı ve HES, 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES'i geride bıraktı.
Atatürk Yolu Dergisi » Makale » CUMHURİYETİN İLK BARAJI: ÇUBUK BARAJI (1929-1936)
Toplam 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, "Çift Eğrilikli İnce Beton Kemer" kategorisinde ise dünyanın 5'inci yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı tören ile su tutmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri