60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir. Aracın kullanıldığı bölgeye göre değişim süresi uzayıp kısalabilir.
* Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır. Araçta sarsıntıya yol açar. * Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
İlgili 40 soru bulundu
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
bu yüzden, ters (up side down) amortisörler, daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlar. Gidonun hemen altındaki kısım, çatalın kalın olan, daha sağlam olan kısmı, iste bu kısım, frenleme anında neredeyse tüm yükü taşıyor ve diğer teleskopik çatala göre çok daha dayanıklı eğilip bükülmeye, yani daha rijit.
Ön amortisör sag sol tüplerden oluşur. Tüplerin altında vidaları mevcuttur. Vidalar sökülerek içindeki yağ dökülür ve yeni yağ konulur.Yeni yağı gr kontrolü yapılarak koyulur.Sonrasında da havası alınır.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Yere sürekli ve dengeli temas eden lastikler yola sağlam tutunur. Virajlarda savurmaları azaltır ve frenleme anında tüm lastiklerin yere tam tutunarak frenlemenin sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle amortisörler önemli ve hayati parçalardır.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri