Yani müşteri hizmet bedeli dışında bir de %20 stopaj vergisi ödemekle yükümlüdür. Stopaj vergisini müşteri, %18'lik KDV'yi ise ödemeyi alan freelancerın ödemesi gerekmektedir.
Freelance çalışanlar kazançlarını serbest meslek makbuzu ile belgelendirmek durumundadır. Bu makbuzda brüt tutar üzerinden stopaj ve KDV yer alır. Stopaj vergilendirme sürecinde müşteri tarafından ödenirken, KDV ise freelance çalışan kişi tarafından ödenmek zorundadır.
Freelance çalışıyorsunuz, iş yoğunluğunuzun üstüne bir de serbest meslek makbuz kesmek, gelir gider takibi yapmak, tahsilatlarınızı kovalamak zorundasınız.
Freelance Çalışanlar Nasıl Şahıs Şirketi Kurabilir? Yıllık geliri 58.000 TL ve üzerinde olan freelance çalışanların vergi ödeme sorumlulukları ortaya çıkar. Bu nedenle freelance çalışmalarınızı devam ettirebilmeniz için bir şahıs şirketi açmanız gerekir.
Evet. Türk vergi kanunlarına göre yurtdışı şirkete ile aranızdaki bağımsız geliştirici veya benzeri mahiyetteki sözleşmeler neticesinde elde ettiğiniz gelir ticari veya serbest meslek kazancı olarak adlandırılıyor. Bu kazançları da vergilendirebilmeniz için bir şirket kurmanız gerekli.
İlgili 42 soru bulundu
Freelancer olarak çalışan kişiler, şirket kurmadan fatura kesmek için, Gider Pusulası veya Serbest Meslek Makbuzu (SMM) kullanmaktadırlar. Serbest Meslek Makbuzu, freelance çalışanların ücret tahsili yaptığının kanıtını oluşturur. Serbest Meslek Makbuzunu fatura yada fiş muadili olarak kabul etmek mümkündür.
Freelancer'a para ödemenin ve para çekmenin çeşitli yolları vardır. Para yatırmak veya çekmek için doğrulanmış kredi kartınızı, PayPal, Skrill veya Moneybookers hesabınızı kullanabilirsiniz.
Freelance çalışanlar bir şirkette çalışmanın sağladığı güvenlik ve rahatlığı da yaşayabilir. Kendilerini beklenmedik durumlardan korumak amacıyla özel sağlık sigortasının yanında iş veya gelir sigortası da yaptırabilirler.
Freelance çalışanlar, belirli projeler veya görevler için iş alırlar ve genellikle kendi işlerini yönetirler. Farklı uzmanlık alanlarında çeşitli işler yapabilirler. Kimler freelance çalışabilir? Herhangi bir uzmanlık alanına sahip olan ve bağımsız çalışmayı tercih eden kişiler freelance olarak çalışabilir.
sorusu geliyor ki sayfalarca tartışılan bu sorunun cevabı aslında çok basit: Yasal sorumluluklarınızın bilincinde olarak ve yükümlülüklerinizi yerine getirerek çalıştınız sürece freelance çalışmak elbette yasaldır.
Tercih Edilen Freelancer Programı
Eğer Tercih Edilen Freelancer Programındaysanız, İşe Alım Destekli bir Proje için seçildiğiniz ve bunu kabul ettiğiniz zaman sizden %15 tutarında proje ücreti tahsil edilecektir. Bu tutar normal projelerde olduğu gibi önceden değil, ödemeyi aldığınız zaman tahsil edilecektir.
Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir. Satılan emtia veya ifa edilen hizmet bedelinin aşağıdaki hadleri geçmesi veya bedel söz konusu tutarın altında kalmakla beraber nihai tüketicinin istemesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler, gelir vergisine mahsup edilmek üzere, cari vergilendirme döneminin üçer aylık dönemler halinde tespit edilecek kazançları üzerinden %15 oranında geçici vergi öderler. Özel hesap döneminin başlangıç tarihinden itibaren üçer aylık dönemler olarak hesaplanır.
Serbest Meslek Kazançlarında Muafiyet Uygulaması
GVK' nın 66/5. maddesine göre; ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar, belirli şartları taşımaları halinde, gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır.
Freelance, son dönemde oldukça popüler olan bir çalışma yöntemi veya şekli. 'Bağımsız çalışmak' olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu kavramın amacı herhangi bir yere ya da birisine bağlı olmadan, kendi istediğiniz işleri proje bazında yaparak aynı zamanda para kazanmak.
Freelance çalışma bir ofisten bağımsız bir şekilde kişilerin çalışabilmelerini sağlıyor ve böylece dolar kazanmak isteyen kişiler istedikleri herhangi bir ülkede faaliyet yürüten işletmeler ile daha kolay çalışabiliyor.
Türkiye'de 1.3 milyon kişinin freelance çalıştığını aktaran SanalUzman.com CEO'su Bekiroğlu, 5 yılda bu sayının 8 milyona çıkacağını belirterek, “İnternetten yapılan işlerde freelancerlar öne çıkıyor” dedi. Dünyada freelance (bağımsız) çalışma kültürü gittikçe yaygınlaşıyor.
Freelance iş avantajları arasında daha fazla özgürlük, esneklik ve kontrol sağlamak yer alır. Freelance çalışanlar, işlerini evlerinde, kafelerde veya seyahat ederken bile yapabilirler. Bu nedenle iş hayatı ile özel yaşamları arasında denge kurmaları kolaydır.
Yani, kendi adlarına şirketleri olup vergi mükellefi olan bağımsız çalışanlar, eski adıyla Bağ-Kur'lu olarak sigortalı olabilirler ve kendi belirledikleri bir kazanç üzerinden her ay sigorta primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir, emekli olabilirler.
Freelancer üyeliğini sadece bir kez 69.90 TL ödeyerek başlatabilirsin. Bundan sonra bir daha hiçbir ücret ödemeden dilediğin kadar portfolyo oluşturup dilediğin kadar satış yapabilirsin.
8. freelancer.com: Site, öğrenciler için Microsoft, Intel, Boeing gibi şirketlerden web tasarım, mobil uygulama, grafik tasarım, içerik üretimi gibi kategorilerde çalışabilecekleri proje teklifleri sunar. Freelancer'da üyelik ücreti alınmaz, ancak kullanıcılar bunun karşılığında 8 ücretsiz uygulama hazırlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri