Fren balatası bitmeye başladığında her geçen gün frenler zayıflar ve fren hidroliği normal seviyenin altına düşer. Fren balataları aşındığında artık aracı yavaşlatmak için yeterli sürtünmeyi sağlayamazlar. Bu, fren balatalarının değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
Peki baskı balata değişmezse ne olur? Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Fren balatası biterse ne olur? Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
Fren balatasının ömrüne net bir zaman biçilmese de imalatçılar, 1 yıl kadar bir süre ömür biçmektedirler. Yani 20.000 km. ile 40.000 km arasında bir araç kullanımı yaptığınızda fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor. Ancak disklerdeki hasarı tespit etmek her zaman mümkün olmadığından, her balata değişiminde fren disklerini de değiştirmekte yarar var. Bu sayede hem fren performansını artırabilir hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
İşaret parmağınızı, jantların arasından balataların üzerine koyun. Balatanın eni parmağınızdan inceyse balata değişim zamanı gelmiş demektir.
Bu ikisi ile ilgili temel sorunlar da şöyle özetlenebilir: Fren balatası yeni de olsa disk bozuksa veya fren diski bitme sorunu varsa frenlemede ses çıkar. Fren balatası kalitesi düşükse bazen yine frenlemede ses çıkar. Fren balatası eskiyse yine ses yapar.
Fren balatasının kontrolü için en iyi yöntem lastiklerin sökülerek net bir şekilde gözlemlenmesidir. Janttan fren balatası veya fren diskini göremiyorsanız lastiklerin sökülmesi daha doğrudur. Frene bastığınızda ciddi bir sürtünme sesi duyarsanız bu, fren veya fren diskinde ciddi bir sorun olduğunu gösterir.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Aracın debriyaj sisteminden ses duyulur. Balatanın yüzeyinde aşınma izi ve çatlak meydana gelir. Aşınmış baskı balata, araç hızlanmak istese dahi doğru hızlanmaz. Arızalı baskı balata, araç hareket halindeyken debriyajı doğru şekilde kapatmaz ve titreme yapar.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Ön ve arka fren olmak üzere iki adet fren balatası vardır. Fren balataları, fren kampanasına bağlı olan fren pabuçlarının üzerine yerleştirilmiştir. Fren pedalına bastığınızda, fren pabuçları fren balatalarını iter ve bu da fren kampanasına doğru itilir.
100 TL - 2250 TL
Profesyonel ve güvenilir Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Frenlerden ses geldiği fark ediliyorsa, derhal uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Aracınızı servise götürdüğünüzde araç tekerleri sökülür ve araç fren balatalarının kontrolü sağlanır. Bunun başlıca nedeni, balataların bitmiş olmasından kaynaklıdır. Araç frenlerinizden ses gelmesinin çok fazla sebebi olabilir.
Bir disk fren sisteminde, fren tozu, fren balatası ile fren diski (rotor) arasında sıkışarak düzensiz frenlemeye ve gıcırtı sesine neden olur. Kampanalı frenlerde ses , kampanalarda biriken fren tozunun bir sonucu olabilir.
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir. Baskı balatanın bitmesi debriyajın da ömrünün kısalmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri