Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Diskte hızlı yıpranan bir parçadır. Diskler zamanla kontrol edilmediği taktirde sürüş güvenliği açısından tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Örneğin, diskin yüzeyi bozuk olduğundan frenleme yapıldığında araçta titreme meydana gelebilir veya diskin ayarı bozuksa araç sağa sola çekme yapabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Nadiren de olsa göbekler eğrilir. Bir diski, eğrilmiş bir poyraya vidalamak her zaman fren titreşimine neden olur. Göbek yüzeyindeki herhangi bir pas, disk takılmadan önce temizlenmezse titreşime neden olur.
Isınan diskler hassaslaşacağı için özellikle tazyikli suyla temasında deforme olabilirler. Frenlemenin sık olduğu bir kullanımın ardından araçların yıkanması bu yüzden tehlikelidir. Yüksek sıcaklıklardaki disklere olan su teması diski yamultabilir.
Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Disk değişiyorsa balata kesinlikle değişmelidir.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Peki baskı balata değişmezse ne olur? Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Ön ve arka fren olmak üzere iki adet fren balatası vardır. Fren balataları, fren kampanasına bağlı olan fren pabuçlarının üzerine yerleştirilmiştir. Fren pedalına bastığınızda, fren pabuçları fren balatalarını iter ve bu da fren kampanasına doğru itilir.
ön tekerlerde 8 tane balata var (balata değişim hikayesine bakın) - YouTube.
Araç sahipleri, her 10.000 kilometrede bir fren balatalarını değiştirmelidir.
Disk frenler frenleme kalitesi açısından v-frenlerden çok daha iyidir. Bilhassa yağışlı havalarda ve kumlu, topraklı zeminlerde disk frenin frenleme kalitesi çok daha iyi hissedilir.
Fren diski kalınlığı 12 mm civarındadır. Bu kalınlığın 10,6 mm altına inmemesi gerekir. Aksi takdirde sürüş güvenliği tehlikeye girmektedir. Araç kiralama hizmeti sunulmadan önce fren diski kontrolleri dahil olmak üzere sürüş güvenliğini etkileyebilen tüm aksamların bakımları yapılır.
Demiryolu taşıtı fren diski imalinde yaygın ve geleneksel olarak dökme demir (lamelli, vermiküler, küresel grafitli) kullanılır; ayrıca yüksek alaşımlı dökme demirler, dökme ve dövme çelik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri