Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Fren müşürü aslında basit bir elektrik anahtarıdır, içerisinde devreye elektrik sinyali gönderilmesini sağlayan kontak uçları ve bir yay vardır. Müşürün içindeki bu yay, fren pedalına basıldığında kontak uçlarını iterek temas etmesini sağlar.
2) Arızalı Hız Sensörü
Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.
Fren müşürü, fren pedalına basıldığında devreye girer. Fren pedalına uygulanan bu basınç, müşür tarafından fren hidrolik sistemine iletilir. Fren hidrolik sistemi, basınçla birlikte harekete geçer ve fren balatalarının, fren disklerine veya kampanalarına baskı uygulamasını sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Araçta müşür arızası göstergeye hatalı bir sinyalini gitmesi sonucu oluşan bir arızadır. Müşür arızasının sorunu ise bağlı olduğu bir parçadan kaynaklanmaktadır. Müşür arızasında yol ve sürüş güvenliği tehlikeye girebilmektedir.
ABS SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
ABS uyarı ışığı yanar. Hata kodu kaydedilir. Frenleme sırasında tekerlekler kilitlenir. Görünür düzenlemeler yapılır.
ESP sistemi üç farklı sistem kullanır. ABS fren sistemi, gaz kelebeği potansiyometresi ve ASR sistemi ile başlar. ESP sisteminde sorun varsa ABS veya ASR sisteminde sorun olabilir. Veya araç programı veya motor kontrol ünitesi işlevindeki sorunlar da bu arıza ışığının yanmasına neden olabilir.
Hızlı bir şekilde giderken aracınızın bir anda savrulmaması için ABS sistemi devreye girerek aracın kısa kısa frenlenmesini sağlar. Eğer ki fren yaptığınız zaman araç hakimiyetini kaybedip savruluyorsa yüksek ihtimalle bozulmuş olabilir. Frenleriniz sert ise yine bir arızalanma söz konusu olabilmektedir.
Eğer aracınızın debriyaj müşürü bozulur ise vites geçişleri zorlaşır ve araç sarsılmaya başlar. Hız sabitlemeniz çalışmaz. Yokuş kalkış desteği devre dışı kalır. Bunun gibi sorunlar ile karşı karşıya kalıyorsanız aracınızın debriyah müşürü bozulmuş demektir.
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Çok küçük yapıda olan fren müşürü araç içinde ana mekanizmaya yakın olan bir bölümde bulunur. Fren pedalı doğrultusu ile çalışan müşür, fren pedalına bağlantılıdır. Bunun yanı sıra fren pedalı bölümünde müşür sistemini görmek mümkün değildir.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir. Özellikle aracın patinaj yaptığı zamanlarda aktive olan bu ışık aracın çekiş gücünün zayıfladığı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumu aracın savrulması olarak algılayan esp sistemi tekerlekleri kontrol altında tutmaya çalışacaktır.
Çekiş kontrol sistemi arızası yaşanıp yaşanmadığını ASR ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor.
ABS beyni bozulursa, aracınızdaki ani fren sistemi devre dışı kalır, buna bağlı olarak ESP vb. sistemlerin çalışmaması söz konusudur.
Arıza durumu oluşması halinde ECM tarafından araç kayıyor olarak algılanması nedeniyle frene basıldığı anda pompalama işlemini devreye sokabilmektedir. Frene basıldığı anda aracın yana doğru savrulması Hız sabitleyicinin devre dışı kalması Islak ya da kaygan olan zeminlerde aracın kayması
ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Frene basıldığında; müşürün araca sinyal yollayarak, fren lambalarının yanmasını, hız sabitleyicinin devre dışı kalmasını ve aracın yavaşlamasını sağlar. Bir diğer sensör olan hararet müşürü de, motor suyunun sıcaklık derecesini sürücü mahallindeki hararet göstergesine gönderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri