Fren Lambası Sigortaları Problemli Olabilir! Eğer ampulünüz işlevsel fakat elektriksel bir arıza meydana gelmişse bunun en kolay anlaşılacağı yer sigorta bölümüdür. Eğer aracın elektrik aksamında bir problem çıktıysa sigorta bunu önlemek için devreye girmiş ve gelen yüksek akımın geçişini engellemiş olabilir.
Müşür bir diğer adı ile sensör olarak bilinen parçalar araç içerisinde önemli bir rol oynar. Fren müşürü nedir sorusuna gelindiğinde ise frene basılması halinde kontak kapanır ve aracın durması için araç içi elektrik aksamına sinyal gönderir. Küçük bir parça olarak gözükse de aslında görevi oldukça büyüktür.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Fren ampulü devresi, fren pedalına hafifçe veya sertçe basıldığında bir röleden çalıştırılır. Fren pedalı tamamen bırakıldığında, fren lambaları söner. Fren lambaları çok fazla ısı üretir – o kadar ki, yanan bir ampule dokunmaya çalışırsanız kendinizi yakarsınız.
Normalde park halindeyken el freni ikaz lambası yanar. El frenini indirdiğiniz zaman bu gösterge ortadan kaybolur ve söner. Fakat el freni ikaz lambası neden yanar sorusunun diğer bir cevabı ise el freni sisteminde bir arıza olmasıdır. Sürekli yanması el freni sisteminin düzgün çalışmaması anlamına gelir.
İlgili 42 soru bulundu
2.7.02-017 Harekete geçer geçmez, hemen bir fren denemesi yapmalısınız.
FREN UYARI SİSTEMİ Fren sistemi ile ilgili sorun olduğunu gösteren gösterge lambası genelde acil bir riski, aracın genel güvenliğinde potansiyel uygunsuz bir durumu göstermek için uyarıcı (araç modeline bağlı olarak) kırmızı renktedir.
2) Arızalı Hız Sensörü
Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.
Fren lambaları ve geri vites farı
Adından da anlaşılacağı gibi, frene her bastığınızda fren lambaları yanar. Fren lambaları kırmızı renkte ve sadece aracın arkasında yanar.
Arabanın arkasında, stop lambalarının yan tarafında fren lambaları bulunur. Adlarının da anlayacağınız gibi frene bastığınızda yanarlar ve diğer sürücülere yavaşladığınızı işaret ederler.
Çok küçük yapıda olan fren müşürü araç içinde ana mekanizmaya yakın olan bir bölümde bulunur. Fren pedalı doğrultusu ile çalışan müşür, fren pedalına bağlantılıdır. Bunun yanı sıra fren pedalı bölümünde müşür sistemini görmek mümkün değildir.
Fren Pedalından alığı emir ile kompresörden gelen havayı lastiklere ihtiyaca uygun hava basıncı dağıtmaya yarayan valftir.
Fren Diski Nasıl Kontrol Edilir? Fren diskinizin üzerinde parmağınızı gezdirin. Eğer fren diski uçlarında çıkıntılar var ise ve fren diski iç kısmı, fren disk uç kısmından daha derinde ise bu fren disklerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Fren müşürü aslında basit bir elektrik anahtarıdır, içerisinde devreye elektrik sinyali gönderilmesini sağlayan kontak uçları ve bir yay vardır. Müşürün içindeki bu yay, fren pedalına basıldığında kontak uçlarını iterek temas etmesini sağlar.
Aracın arkasındaki kırmızı lambaların yanması diğer sürücülere araçta frenleme yapıldığını bildirir. Fren pedalına basıldığında fren lambalarından biri yanmıyorsa yanmayan lambanın ampulü arızalanmıştır.
Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
Mavi veya yeşil, özelliğin etkin olduğunu belirtirken; sarı veya turuncu, sürücüleri bir sistemin yakında kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarır. Kırmızı renkte yanan bir uyarı ışığı ise araçta kritik bir durum olduğunu gösterir.
Arıza durumu oluşması halinde ECM tarafından araç kayıyor olarak algılanması nedeniyle frene basıldığı anda pompalama işlemini devreye sokabilmektedir. Frene basıldığı anda aracın yana doğru savrulması Hız sabitleyicinin devre dışı kalması Islak ya da kaygan olan zeminlerde aracın kayması
Hızlı bir şekilde giderken aracınızın bir anda savrulmaması için ABS sistemi devreye girerek aracın kısa kısa frenlenmesini sağlar. Eğer ki fren yaptığınız zaman araç hakimiyetini kaybedip savruluyorsa yüksek ihtimalle bozulmuş olabilir. Frenleriniz sert ise yine bir arızalanma söz konusu olabilmektedir.
yok balatalarla ilgisi yok balatalar bitince ses gelir sadece abs arıza ışığı bildiğin arızayı nitelendirir. buradaki sorun abs ye giden sinyallerdeki gidememe aslında.heleki ön tekerlerde hareket daha çok olduğu için kablo nun ömrü çok daha kısa oluyor. e zaten motora yakın sürekli ısınma-soğumaya maruz kalıyor.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
İlk olarak fren yağ seviyesinin MIN ve MAX işaretlerinin arasında olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer rengi açık altın kahverengi ise hala kullanılır durumda demektir. Eğer fren hidroliğiniz MIN işaretinin altında bir seviyedeyse oto servis firmaları ile görüşmelisiniz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri