A. Fren balatalarında metal aşınma göstergesi bulunur – aynı zamanda fren aşınma göstergesi olarak da bilinir. Bu metal tırnak, fren balataları aşındığında fren diskine sürtünerek sürtünmeye ve fren sesine neden olur. Çözüm : Fren rotorunda hasar oluşmadan önce aşınmış fren balatalarınızın yenisini alın.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Frenlerden ses geldiği fark ediliyorsa, derhal uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Aracınızı servise götürdüğünüzde araç tekerleri sökülür ve araç fren balatalarının kontrolü sağlanır. Bunun başlıca nedeni, balataların bitmiş olmasından kaynaklıdır. Araç frenlerinizden ses gelmesinin çok fazla sebebi olabilir.
Biten fren balatası diske sürterek tiz bir ses çıkartır. Araç bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde, disk yüzeyi aşınmaya başlar. Güvenliğiniz için aracınızda ses gelmeye başladığında en yakın yetkili servise götürmenizi tavsiye ediyoruz.
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Fren balatasının diske sürtünmesinin en sık görülen nedeni, kirlerin birikmesidir. Bunun çözümü ise oldukça basittir. Balata temizlik spreyi sayesinde tüm kirlerden kurtulmak mümkündür. Diğer bir neden ise tekerlek göbeğinde oluşan sorunlardır.
Motordan Sürtünme Sesi Gelmesi
Birçok sürücü bu sesin motordan geldiğini düşünür. Ancak motordan gelen sürtünme sesinin kaynağı silindirler ile alakalıdır. Motordan gelen sürtünme sesi, frenden gelene göre çok daha yüksek ve güçlü olduğu için sürücüler tarafından kolayca fark edilir.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Fren balatası spreyi, bir aracın fren balatalarını yağlamak için kullanılan bir malzemedir. Genel olarak fren balatasının oluklarına, paralel fren yüzeyleri arasındaki mesafeye, fren balatalarının bağlı olduğu tekerlek veya diske ve ilgili kalipere püskürtülür.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Bir ön fren balatasının normal kullanım ömrü yaklaşık olarak 45.000 ila 50.000 kilometre arasındadır. Bu durum otomobilin markasına, modeline, motor gücüne, bir sürücünün sürüş alışkanlıklarına ve yol koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Fren balatasını değiştikten sonra gelmeye başladı : Yeni takılmış balatanın disk yüzeyine alışması için zaman vermeniz gerekmektedir. Bu bazen 1.000 – 2.000 km sürmektedir. Bu kilometreleri geçtiniz ve halen ses kesilmedi ise balatanın montajında ya da takılan balatanın ölçüsünde sıkıntı vardır.
yeni taktıysan gelmesi normal. gittikçe ses azalacak ve belli süre sonra ses kesilecektir.
Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilmelidir? Fren balatasının ömrüne net bir zaman biçilmese de imalatçılar, 1 yıl kadar bir süre ömür biçmektedirler. Yani 20.000 km. ile 40.000 km arasında bir araç kullanımı yaptığınızda fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekecektir.
Araç sahipleri, her 10.000 kilometrede bir fren balatalarını değiştirmelidir.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri