Yargılama neticesinde sanığın mahkum olduğu hapis cezasının miktarı 2 yıl veya daha az ise hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Yani, mahkeme tarafından verilen ceza 2 yıl 1 ay ise diğer koşullar gerçekleşse bile ceza miktarı nedeniyle sanık hiçbir şekilde ceza erteleme kurumundan faydalanamayacaktır.
5 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar? 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.
İnfazın Ertelenmesi İçin Ceza Süresi Şartı
Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi koşulları, suçun kasten veya taksirle işlenmesine göre değişmektedir. Kanuna göre, kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl veya altındaki hapis cezalarının infazı ertelenebilir.
Örnek olarak 30.03.2020 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, ilk 3 yılını denetimli serbestlikle, geriye kalan 3. yılını ise Koşullu Salıverme ile cezaevi dışında tamamlayacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Nitekim, yürürlükteki TCK yalnızca hapis cezalarının ertelenebileceğini düzenlemiştir. Dolayısıyla, adli para cezası ve güvenlik tedbirleri, kanuni engelden ötürü ertelenemez. Failin işlediği suç hakkında hem adli para cezası hem de hapis cezası öngörülmüşse, yalnızca hapis cezası hakkında erteleme kararı verilebilir.
Kişinin yakalandığı hastalığın sürekli tedaviyi gerektirmesi, Kişinin yükseköğrenimini tamamlaması, Taksirle işlenen suçlarda ceza 3 yıldan az, kasten işlenen suçlarda ceza 5 yıldan az ise, kişisel nedenler göz önünde bulundurularak infazın ertelenmesi mümkündür.
Hangi Hastalıklarda Cezaevine Girilmez? Akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler cezaevine girmez. Cezaevinde iken sağlık sorunları yaşayan, kocayan kişiler için ise Cumhurbaşkanının af yetkisi vardır. Bu yetki kullanıldığı zaman mahkûm derhal serbest bırakılır.
2 yıl 1 ay cezası 760 güne tekabül etmektedir. Ancak sanığa verilen cezadan koşullu salıverme süresi çıkarılırsa sanığın 1 ay yatarı bulunmaktadır.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Ceza Erteleme Sicile İşler Mi? Ceza ertelenmesi kararı, mahkumiyet kararı verilmiş olsa da infazından şartlı olarak vazgeçilmesi kararıdır. Ceza ertelenmesi kararı ertelenen mahkumiyet kararı olduğundan adli sicil kaydında görülecektir.
Hükümlünün infazının ertelenme kararı, cezanın infazına başlanmadan önce verilir. Fakat hükümlünün istemi üzerine cezanın ertelenmesi kararı, zorunlu ve acele hallerde, cezanın infazına başlanmış olsa bile 1 yılı geçmeyen sürelerle ve iki defadan fazla olmamak kaydıyla Cumhuriyet Başsavcılığınca infaza ara verilebilir.
Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesinin karar verme yetkisi infazı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığına aittir. Çağrı üzerine gelen hükümlü kasten işlenen suçlarda 3, taksirli işlenen suçlarda 5 yıla kadar cezasının infazının ertelenmesini talep edebilir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
İşlediği suçtan dolayı kişi hakkında verilecek mahkûmiyet kararının, belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde 5 yıl ertelenmesi ve bu süre içinde kişinin yeni bir suç işlememesi ile denetim tedbirlerine uyması halinde verilen cezanın hukuki bir sonuç doğurmamasıdır.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Hırsızlık suçu gece vakti işlendiği zaman ceza, yarı oranda artırılır. Örneğin 5 yıl ceza verilecek bir suç işleyen kişi, bu suçu gece vakti işlediği zaman 7,5 yıl hapis cezası alır.
Ancak sanık aşağıda belirtilen suçlar kapsamındadır. Bu sebeple sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 5 Yıl 10 Ay 3 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra İnfaz Hakiminin vereceği denetimli serbestlik kararı ile denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.
27- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri