Dikenli incir olarak da bilinen fren yemişi, tam bir antioksidan kaynağıdır. Vücutta biriken toksinlerin en doğal ve etkili şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olur. Enerji verir ve gün içinde daha zinde hissetmeye yardımcı olur. Yorgunluğa iyi gelir.
Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır. Ayrıca kurutulan dikenli incir çayların, salataların ve sosların içine eklenebilir. Aromatik yağ asitleri içeren bitkiden çıkarılan dikenli incir yağı haricen kullanılabildiği gibi küçük miktarlarda içilebilir.
Frenk incirinin deneysel kanıtlara dayanarak, bazı türlerinin yenmesi sonucunda insüline bağımlı diyabeti olan hastalarda lipit ve kan şekeri düşürücü etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bağırsak hastalıklarına ve boyun tutulmasına karşı iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Frenk yemişinin vücudu dinç tutma yanı sıra midenin kolay çalışmasını sağladığını belirten Canan, şöyle devam etti: "İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağı olan dikenli incir, öncelikle sindirim sistemimizi düzenler, bağırsaklarımıza iyi gelerek kabızlığı giderir.
İlgili 30 soru bulundu
Dikenli incir bu etkilerinden kaynaklı kilo vermede etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca diyabetik rahatsızlıklarda da tedavi edici etkisi olduğu bilinmektedir. Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bazı bölgelerde de cinsel gücü artırıcı bir meyve olarak tüketilmektedir.
Karakan, "Vücudun enzimleri tarafından sindirilemeyen çekirdeklerin bağırsak tıkanıklığına yol açtığı unutulmamalı. Dikenli inciri fazla tüketerek şiddetli karın ağrısı ve günlerce tuvalete çıkamama gibi şikayetlerle hastanemiz aciline başvuran hastalarımız oldu.
C vitamini deposu olan dikenli incir, sindirim sistemini düzenlemesi ve tokluk hissi vermesi nedeniyle zayıflamak isteyenler için doğal bir ilaç özelliği taşıyor.
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığı giderir. İshal ve dizanteriye karşı faydalıdır.
Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür. 17) Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur.
Liften zengin olan incir; bu özelliği ile kanserden korunmada etkilidir. Özellikle taze incirde bulunan antioksidanlar ve A, E, K gibi vitaminler; vücudu zararlı bileşenlerden korur ve bağışıklığın güçlenmesini destekler. İncir, sindirim sisteminin daha rahat çalışmasına yardımcı olarak kabızlık problemini önler.
Taze Ürünün Soğuk Hava ile Muhafazası
-0,5/0oC'de %90-95 bağıl nemde birkaç gün muhafaza edilebilirler. Böğürtlen ve ahududu ticari olarak depolamaya uygun değildir. Eğer kısa süreli muhafaza gerekli ise hasattan hemen sonra ön soğutma uygulanmalıdır.
Yapısında C vitamini, B1-B2 ve A vitaminleri bulunuyor. Aynı zamanda mineral olarak kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor da yapısında oldukça zengin.
Bu kadar lezzetli olan bir meyve oldukça hassas ve aslında kısa sürede tüketilmesi gereken bir meyvedir. Farklı saklama koşullarıyla incirin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Bu yöntemler buzdolabında ya da buzlukta saklama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz.
Diyabet sorunu olan kişilerin az ve bilinçli incir tüketmeleri halinde hiçbir zararı olmayacaktır. Ancak aşırıya kaçılırsa eğer şeker yükselmesine neden olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. - Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin incir tüketiminden uzak durmaları gerekir.
Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de tanınır. Sıcak ve kuru bölgelerde yetişir. Ana vatanı Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir.
Olgun bir kaktüs incirini seçmek için sıkı bir cilt ve çürük, yumuşak noktalar veya küf gibi çürüme belirtileri olmamalı. Kaktüs incirleri olgunlaştıkça renk değiştirmezler. Kabuk rengi çok açık yeşilden orta yeşile kadar değişebilir, olgunlaştıkça yeşil rengi biraz daha açık hale gelir.
Frenk incirinin ağızda, tatlı bir burukluk veren tadı vardır. Bazıları bu tadı beğenmezler. Fakat biz Akdenizliler, çocukluğumuzdan beri bu meyvelerle büyüdüğümüzden frenk inciri, bizler için özel meyvelerden biridir.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Frenk yemişinin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçinde bulunan lif, kan şekerini düşürücü etkilerden sorumlu ana bileşendir ve gıdalarda karbonhidratların emilimini geciktirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri