Türk mutfağında çok yaygın olan arpa şehriyenin kullanımı pilav ve çorbayla sınırlı değildir. Arpa şehriye ile birçok salata ve meze yapılabilmektedir. - Lif oranı yüksek bir gıda olduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. aynı zamanda karbonhidrat değeri yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
3. Buğday ve tahıllar yasak: Yüksek glisemik indeksleri yüzünden her türlü ekmekten, bulgur, makarna, erişte ve şehriye gibi her türlü unlu mamulden uzak durmalısınız. Basit karbonhidratlar Tip 2 diyabetin derinleşmesine neden olur. 4.
Sayım, “Kavuzsuz (çıplak) arpanın doyurucu ve enerji verici bir tahıl olması, beta-glukan, çözünen ve çözünmeyen besinsel lif oranlarının yüksek olması son zamanlarda insan gıdası olarak kullanımını artırmıştır. Kavuzsuz arpa, tip 2 diyabet veya pre-diyabet sorunu olanlar için mükemmel bir besin seçeneğidir.
Çoğu kişinin aklında çorba tüketip tüketemeyeceği yer almaktadır. Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır.
Yumurta farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet tüketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmek yerine; haşlama, menemen veya çılbır şeklinde hazırlamak çok daha sağlıklı olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Türk mutfağında çok yaygın olan arpa şehriyenin kullanımı pilav ve çorbayla sınırlı değildir. Arpa şehriye ile birçok salata ve meze yapılabilmektedir. - Lif oranı yüksek bir gıda olduğundan kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. aynı zamanda karbonhidrat değeri yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, "Kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Fazla kilolu kişiler, diyabet hastaları, gastriti ve hipoglisemisi olanlar tüketmemeli" dedi.
-Arpa içerisinde bol miktarda protein, B1, B3 ve B6 vitaminleri içermesi nedeniyle oldukça besleyici olmaktadır. -Arpa şehriye çorbası kalbi kuvvetlendirmeye yarayan en faydalı çorbadır. -Arpa kemikleri güçlendirmeye yaraması açısından gelişim çağında da oldukça fayda sağlar.
Besin değeri yüksek olan şehriye çorbasında B vitaminleri bolca bulunur. B vitaminleri sayesinde doyurucu ve sağlıklı bir besin olarak ilgi görür. Vücut direncini güçlendiren şehriye çorbasının bir faydası da kişiye enerji vermesidir.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Beyaz pirinç ve beyaz makarna vücutta şeker gibi davrandığından dolayı bunların yerine esmer pirinç, kepekli makarna veya bulgur pilavı tüketilmesi öneriliyor.
Araştırmalar, kavuzsuz arpa beta-glukan çözünür lifinin, glikoz emilimini yavaşlatarak sağlıklı kan şekerini teşvik ettiğini göstermektedir.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Peynir,içerdiği yüksek protein , düşük karbonhidrat sayesinde sağlıklı glikoz seviyeleri korunmasına yardımcı olabilir. Glisemik indeks, besinleri kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiklerine göre derecelendirir. Çoğu peynir çok az karbonhidrat içerir. Bu yüzden, glisemik indeksleri düşüktür.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı. Bunun yanı sıra bu göstergenin kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu anlaşıldı.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Sirke ile yapılan turşu suyu, insülin direncini artırarak kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar sonucunda yemekten önce tüketilen turşu suyunun tip 2 diyabete sahip kişilerin kan şekerini düzenlemede etkili sonuçlar verdiği görüldü.
KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTUYOR
Yine içerdiği sirke sebebiyle turşu suyu yemek sonrası kan şekeri seviyesini dengeliyor.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri