İlk kez Sigmund Freud tarafından kullanılan bilinçaltı terimi zihnin bir parçasını ifade eder. Farkında olmadan kişinin her saniyesine ait verileri toplayan ve öğrenilen bütün bilgileri kategorilere ayıran bilinçaltı uyku halindeyken de çalışmaya devam eder.
Literatüre baktığımızda zaman zaman “bilinçdışı” kavramım kullanılırken zaman zaman “bilinçaltı” kavramının da kullanıldığını görürüz. Evet, Freud bu iki kavramı da kullanmıştır; ilk yazılarında bilinçaltı kavramını kullanırken daha sonraki yayınlarında bilinçdışı kavramını kullanmaya başlamıştır.
Bilinç Öncesi: Küçük bir çabayla kolayca hatırlanabilecek olayları ve deneyimleri kapsar (Sharf, 2016). Bilinçdışı gibi farkında olamadığımız ancak ufak bir çabayla bilince çıkarabildiğimiz süreçleri kapsar (Alper, Bayraktar, Kaçam, 2000).
Bilinç, kişinin yaşantısında uyguladığı her türlü istemli ve planlı hareketleri kapsar. Yapılan eylemin tamamen farkında olmak bilincin işidir. Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır.
Psikanalitik teori, psikopatolojiyi tedavi etmek için klinik bir yöntem olan psikanalizi yönlendiren kişilik organizasyonu teorisi ve kişilik gelişiminin dinamiğidir. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında Sigmund Freud tarafından ortaya konan psikanalitik teori, ortaya atılışından bu yana birçok iyileştirme geçirdi.
İlgili 30 soru bulundu
Freud, psikolojik tüm sorunların bilinçdışında çözülmeyi bekleyen sorunlardan kaynaklandığını savunur. Bu genelde erken çocukluk dönemindeki bilinçdışı süreçler olarak kabul edilir. Freud Kimdir, Neyi Savunur? Asıl adı Sigmund Freud olan Freud 6 Mayıs 1856 senesinde Çekya'da doğmuştur.
Yıllarca araştırmalara konu olmuş, sosyal bir varlık olan insanın, korunma sistemi olan bilinçaltı çevreden gelen uyaranlarla şekillenir. Bilinçaltı anne karnından itibaren şekillenmeye başlar. Bilinçli aklın devrede olmadığı, bebeklikten çocuk yaşa kadar olan evrede oluşan uyaranlar kişinin inançları haline gelir.
Bilinç dışı, Sigmund Freud'un psikanaliz kuramında geliştirilmiş bir kavramdır. Buna göre; bilinç yapısı ikili bir nitelik taşır, yani görülen bilinç durumlarının gerisinde çok daha derinde ve görünmez bir bölgede işleyen başka bir yapı daha söz konusudur.
Kişilerin yaşadığı tüm duygu durumu değişiklikleri, korku, sevinç, heyecan, üzüntü, tecrübe, alışkanlık, düşünülmeden gerçekleştirilmiş her eylem bilinçaltına kaydolmaktadır. Yürümek, bisiklet sürmek, araba kullanmak gibi durumlar hepsi bilinçaltına kaydolmuş düşünülmeden gerçekleşen eylemlerdir.
Bilinçaltının ve bilincin kaynağı Ruh'tur. Bilinç, enerji olan Ruh'un fiziksele dönüşmüş kısmıdır. Bilinç ve bilinçaltındaki bilgiler atom altı seviyede enerji halinde Ruh ile devam ediyorlar.
Freud'a göre kişilik, id ego ve süperego denilen üç katmandan oluşmaktadır. İd doğuştan var olan tek yapıdır ve tamamıyla bilinçdışıdır. Freud'a göre id sürekli doyum arayan bilinçdışı istek ve güdülerden oluşmuştur. Haz ilkesine göre çalışmaktadır, yani anında doyum arar ve acıdan kaçınır.
Freud kişiliğin gelişimini psikoseksüel gelişim dönemleri kapsamında ele alarak, oral dönem (0-1,5 yaş), anal dönem (1,5-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), gizil (latans) dönem (6-12 yaş) ve genital dönemden (+12 yaş) oluştuğunu belirtmektedir.
Yapısal kişilik kuramına göre, kişilik üç birimden oluşmaktadır. Bunlar, id (alt-benlik), ego (benlik) ve süperego (üst-benlik) dur. Freud, doğduğumuzda tek bir kişilik yapısının, alt benliğin (id) var olduğunu söylemiştir.
Bilinçaltı bastırma savunma mekanizmasıyla oluşan nedenleri rüyalarda, günlük dilde belli başlı sentakslar da kendini gösterir. Bilinç dışı ise sembolik anlam niteliği taşıyan yansıtmalarımız da beliren değerlendirmelerdir.
Yargılayıcı dizge dediğimiz superegonun insan yaşantısındaki belirtisi "suçluluk duygusu"dur. Çocukluk döneminde gördüğümüz korku ve utanç duyguları ise superego gelişiminin belirtilerindendir. Superego bilinçdışı ve bilinç süreçleri beraberce barındırır. Vicdan, süperegonun bilinçli kısmında yer alır.
Bilinçaltı Neyi Sever? Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre bilinçaltı bilinçli bir zihin tarafından yönlendirilmekten hoşlanır. Bilinçaltı ile zihnin uyum içinde olması zihnin emirlere ve yönlendirmelere uymasını sağlayacaktır. Uyumu sağlamak için güven ortamını oluşturmak gerekir.
2. Alt Beyin Düzeyi: Beyin korteksi ile omurilik arasında yer alan yapılardır. Bilinçaltı fonksiyonları kontrol eder.
Bilincin varlığını kabul eden Jung, insan ruhunu bilinç, kişisel bilinçdışı, kolektif bilinçdışı olmak üzere üç bölümden oluşan bir yapı olarak tanımlamıştır (Ukray, 2016: 17).
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Üçüncü katman ise kolektif bilinç dışıdır; her insanda aynı olan, kolektif, evrensel ve kişisel olmayan doğayı kapsar (Jung, 1936). Kişisel bilinç dışı, bireyin kendi deneyimlerinden ve bir zamanlar bilinç yüzeyinde olan, ancak zamanla unutularak ya da bastırılarak bilinç dışına itilmiş şeylerden oluşur.
Temelleri Sigmund Freud tarafından atılan Psikanalitik/Psikodinamik Yaklaşım, her ne kadar çok tartışılsa da psikoloji, kişilik ve psikoterapi alanında sistematik bilgi veren ilk kuramdır. Erken çocukluk deneyimlerine ve bilinçdışı süreçlere odaklanır.
Bilinçaltı Teknikler Nelerdir? Bilinçaltı tekniklerinin birçok yöntemi olmakla birlikte en çok kullanılanları zemine yayma, görüntü yedirme ve doğal perdelemedir. Bunun gibi gizleme teknikleri kullanılarak, verilmek istenilen mesajlar bilinçaltına empoze edilmektedir.
Başka birinin zihnine veya rüyasına girmek kesinlikle mümkün değildir. Hatta tüm psikolojik tedaviler, kişinin isteği ve rızası dahilinde götürülür. Yani karşımızdaki isterse bir uzman isterse bir büyücü isterse de bir üfürükçü olsun sizi, sizin rızanız ve isteğiniz olmadan psikolojik olarak tedavi dahi edemez.
Bilinçdışı fikri ilk defa Sigmund Freud'un psikanalitik kuramında geçer. Bu kuram psikoloji ve bilim tarihindeki en meşhur kuramlardan biri olsa da metodolojik olarak son derece zayıftır. Bugün psikoloji camiası tarafından Freud'un kuramı sahte bilim olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri