Oral Dönem Freud'a göre psikoseksüel gelişimin aşamalarının ilki olarak kabul edilen oral dönemde libido ilk olarak bebeğin ağız kısmında merkezlenir. Oral dönemde bebeklerin bir şeyleri sürekli ağızlarına alması, emme, ısırma, emzirme gibi hareketleri sergilemesi kendilerinde tatmin edici bir duygu olarak yansır.
Freud'un teorisinde, oral aşama doğumla başlar ve tipik olarak çocuklar 1 yaşına gelene kadar sürer. Haz ilkesine göre, ego ve süperego henüz gelişmediği ve bebeğin kişiliği olmadığı için id bu aşamaya hakimdir. Libidinal hazzın erojen bölgesi veya odağı ağızdır.
Freud ise cinselliğin erişkinlik değil çocukluk döneminde başladığını söyler. Cinselliğin her insanda aynı olan belirli bir gelişim dizgesi izlediğini düşünür. Her insanda doğuştan gelen cinsel dürtüler olduğunu iddia eder ve bunu diğer psişik dürtülerden ayırarak libido(8) kavramı ile açıklar.
Anal Dönem ( 1 – 3 yaş )
Bu dönemde çocuk dışkısını bir armağan gibi görür ve ebeveyn için bunu ödül ve ceza olarak kullanır. Tutma ve bırakma davranışı bu temel üzerinde şekillenir.
Freud, kişilik gelişimini beş psikoseksüel gelişim döneminde incelemiş: Oral, anal, fallik, gizil ve genital dönemlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
Freud'a göre, örtülü dönem 5-6 yaşlardan başlayarak 11-13. yaşlara kadar devam eder. Okula başlarlar. Bu şart kızlar kızlarla, erkekler erkeksle vakit geçirerek cinsel kimliğini pekiştirmeye çalış. Ailelerindeki kendi cinsiyetine ait davranışları yerleştirmeye çalışlar.
0 – 2 Yaş Dönemi
Nasıl ki ayaklarıyla oynarlar, cinsel organlarıyla da oynayabilirler. Bunun nedeni güzel hissettirmesi veya onları sakinleştirmesi olabilir. Erkek çocukları 6-7 aylıkken, kız çocuklar ise 9'uncu aydan itibaren cinsel organlarını keşfetmeye başlarlar.
Psikoseksüel evrelerin üçüncüsü olan fallik dönem 3 – 6 yaşları arasını kapsar ve bu dönemde çocuğun libidosu giderek cinsel organları üzerinde odaklanır.
Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde, cinsiyetinin kız veya erkek olduğundan emin olur. Çocuk 4 yaşına geldiğinde ise, kendi cinsel kimliğini anlamlandırmaya başlar. Ancak bununla birlikte, toplumsal cinsiyet kalıplarından dolayı, bazı çocuklar gerçek cinsiyet kimliklerini geç yaşlarda fark edebilir.
Psikoseksüel gelişim kuramına göre insanın cinsel yönden gelişimi beş evrede tamamlanır.
Freud'a göre id kişinin ilkel benliğidir. Hazın doyumu ilkesine göre çalışır. Hiçbir sosyal kuralı önemsemeyen idin tek istediği, isteğinin anında yerine getirilmesidir.
Kişiliğin Gelişimi
Birincisi, erken çocukluk döneminin yetişkin kişiliğini yordayıcı özelliğe sahip olduğunu söyleyen genetik yaklaşımdır. Freud'a göre kişiliğin tamamlanması beş yaşına kadar olan dönemde gerçekleşmektedir.
5-6 Yaş Çocuklarının Cinsel Gelişim Özellikleri
· Birbirlerinin bedenlerini inceleme isteği gözlenebilir. · Sosyalleşmenin artmasıyla birlikte aşık olma, evlenme gibi kavramlardan bahsedebilir. · Birbirlerine dokunma, öpme isteği görülür. · Cinsiyetin değişmediğini kavramaya başlar.
Bebeklerin ilgileri ilk yıllarda annelerine ve yakın çevrelerine yönelik iken, okul çağına kadar kız ve erkek çocuklar birlikte oynarlar. 7-8 yaşlarından itibaren kızlar ve erkekler arasında gruplaşmalar gözlenir. 10-11yaşlarında bu doruk noktasına ulaşır ve zıtlaşmalar kavgaya dahi varabilir.
Fallik dönemde çocuğun ilgisi ve haz noktası genital bölgelere kaymıştır. Çoğu kişinin aşina olduğu oedipus ve elektra komplekslerinin bu dönemde ortaya çıktığı belirtilir. Erikson bu döneme girişimciliğe karşı suçluluk adını verir. Çocuk bu dönemde cinsiyetini keşfetmeye başlar ve soruları artar.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
Freud'a göre insan davranışları birincil ve ikincil süreçler üzerinden ortaya çıkmaktadır. Birincil (primer)süreç yapısal kurama göre id'ten kaynaklanır ve tümüyle haz ilkesine yöneliktir. Egonun normal davranışı ise gerçeklik ilkesine bağlıdır ve ikincil (sekonder)süreç olarak adlandırılır.
Erkek çocuklar erkeklerle ,kız çocuklarda kızlarda oynamayı tercih etmezler. Erkek çocuklar kız kıyafetleri giymeyi, kız davranışlarında bulunmayı tercih ederler. Kızlar ise erkek kıyafeti giymeyi, erkek davranışlarında bulunmayı tercih ederler. Kız çocuklarda oturarak idrarını yapmayı reddedebilirler.
Kız çocuklarda ise sürtünme, bacakları sıkıştırarak genital bölgeyi uyarma davranışları gözükebilir; bu da gelişimin olağan bir parçasıdır ve kesinlikle tepki gösterilmemelidir. Mastürbasyon davranışı, çocukların rahatlamak için yaptıkları davranışlardır.
Üç yaş civarında çocuk, kendi bedenini keşfetmeye yönelir. Tesadüfen cinsel organını ellemek ya da sürtmek suretiyle tamamen fizyolojik temelli bir haz duygusu yaşar. Cinsel düşünce ve hayallerden arınmış bu duygu, insan biyolojisinin gereğidir ve parmak emmekten farklı bir eylem değildir.
Cinsel kimlik gelişimi, çocuğun kendi bedenini ve bedeninin farklı bölgelerindeki duyumları keşfetmesi, kendi cinsiyetinin fiziki ve sosyal olarak farkına varması, başkalarının cinsiyetlerini ayırt edebilmesi, anne/baba ile özdeşim yapması, cinsiyet normlarına göre hareket etmesi gibi olguların bütününe denir.
Cinsiyet rol davranışları ilkel olarak ortalama 2 yaşında gelişmeye başlamakta ve temel cinsiyet rol davranışları ise 3 yaşında ortaya çıkmaktadır.
Bebek büyüdükçe ve konuştukça 'sen' ile 'ben' arasındaki farkı, yani kendi 'ben'ini keşfeder. Bunun ardından çocuğun cinsel kimliği şekillenmeye başlar. Çocuk, bir erkek ya da kız olduğunu fark eder. "Ben erkeğim" ya da "Ben kızım" dediğinde cinsel kimliğini edinmiş olur.
Psikoloji literatüründe çocuğun temel olarak kişiliğinin oturduğu ve genel anlamıyla oluştuğu yaş aralığı, 5-6 yaş olarak kabul edilir. Bu yaşa kadar olan yaşantı içerisinde çocuklar, konuşmaya ve yürümeye başladıkları andan itibaren pek çok şeyi kişiliklerine katmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri