Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Gece tırnak kesmenin ömrü kısaltacağı inancı hakimdir. Kişinin ömrünün gece kesilen tırnak ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır. Tamamen batıl inanç olduğu söylenebilir.
Gece saatlerinde tırnak kesmenin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Tırnaklarını kesmeyi unutanlar, gece saatleri olsa da tırnaklarını istediği her an kesebiliyor. Bir sakıncası olmadığından, tırnak kesimi istenilen her an yapılabiliyor.
Değerli kardeşimiz, Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ "geceleyin tırnak kesilmez" şeklinde yanlış bir inanç vardır.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." Denildi.
İlgili 23 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir. Tabi bu durum her gün tırnak kesmeye engel değildir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
ÇARŞAMBA GÜNLERİ TIRNAK KESİLMEZ deniliyor !
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Tırnakların düzenli bir şekilde kesilmesi, sağlık açısından da oldukça önemli olarak bilinmektedir. Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Efdal olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. Onbeş güne kadar bırakmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, harama yakın (tahrîmen) mekruhtur. Ama tırnakları çok uzayıp,sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek (özellikle camiye gidecek erkekler için) müstehaptır.
Dinen mahzuru yoktur. Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir.
2.1.
Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir.
İnsan vücudundan gerektikçe ayırılıp atılan saç ve tırnak gibi nesnelerin çöpe atılmasında sakınca yoktur.
Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir, bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir.
Duşa girmeden önce mi çıktıktan sonra mı ayak tırnaklarınızı kesmelisiniz? Çoğu zaman cevap, “önce”dir. Kuru ayak tırnakları kesilirken daha az bükülme veya yırtılma riski taşır. Böylece daha rahat ve temiz bir kesim elde edersiniz.
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
TIRNAK KESMEK ORUCU BOZAR MI? Diyanete göre oruçluyken saç, sakal, tırnak kesmek ve vücut temizliği yapmak gibi fiiller orucu bozmaz.Orucu bozmayan durumlar için Hanefî mezhebi esas alınıp şöylece sıralanabilir:Ağız dolusu bile olsa kendi isteğiyle olmaksızın kusmak.
Diyanet İşleri, tırnak kesme durumunun abdesti bozmadığını belirtmiştir. Bireyler abdestliyken abdesti bozulmadan tırnaklarını gün içerisinde kesebilir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cumartesi namazına hazırlık bağlamında tırnakların Cumartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Tırnak kesmek de, abdesti bozan bir durum değildir. Tırnak kesen bireylerin abdesti bulunuyorsa, abdestleri bozulmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri