Psikoanalist ve nörolojist Sigmund Freud'a göre, rüyaları görmemizin amacı aslında isteklerimizin doyurulmasıdır. Bunun kanıtlanmasının çok da kolay olduğunu iddia eder. Örneğin akşam eğer tuzlu bir yiyecek yediyse, rüyasında hep su içtiğini görür.
Rüya ve Bilinçaltı İlişkisi
Sigmund Freud, rüyaların bilinçaltındaki gizli arzuların ifadesi olduğunu savunmuştur. Ona göre, rüyalarda sembolik ifadeler kullanılarak bilinçaltındaki arzuların ifadesi yapılmaktadır. Carl Jung ise, rüyaların kolektif bilinçaltı ile ilgili olduğunu düşünmüştür.
Neden Rüya Görüyoruz? Bazı araştırma sonuçlarında beynin bir etkinliği olarak öne sürülmekte, bazı araştırmalara göre ise bilinçaltının uyku esnasında dışarı vurumu olarak yorumlanmaktadır. İnsanın beyninin uyurken de aktif kalmasının bir örneği olarak rüyalar gösterilebilir.
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Bunlara göre rüyaların hiçbir anlamı ve özelliği yoktur. Davranışçı yaklaşıma göre ise rüyalar, gün içinde gerçekleşen refleks kalıpların kopyalarının oluşturulduğu, hafızaya alındığı ve pekiştirildiği bir süreçtir.
İlgili 34 soru bulundu
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Hz. Peygamber, “Rüya Allah'tan, hulm ise şeytandandır” demiştir (Buhârî, “Taʿbîr”, 3, 4, 10, 14; Müslim, “Rüʾyâ”, 2; Tirmizî, “Rüʾyâ”, 5). Rüyaların rahmânî olanına “rü'yâ-yı sâdıka, sâliha, hasene”; şeytânî olanına “hulm” denilir.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Rüyada boşanma veya ayrılık görmek kişinin kendini dışlanmış ve yalnız hissediyor olması anlamına gelebilir. Rüyada ayrılık görmek aynı zamanda ilişkinin bir sonraki aşamaya geçmesine hazır olduğunuzu da işaret edebilir.
Rüyadaki nesnelerin hangi geniş kategoriye girdiğini %60 doğruluk payı ile bilindi. Profesör Kamitani, uyku sırasında beyin aktivitesini gözleyerek rüyanın içeriğini tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Rüyalar hep ileri doğru akan, geri dönüp yeniden deneyimlenemeyen bir yapıya sahip olduğu için hatırlanması zorlaşır. > Sıklıkla rüyaların görüldüğü uyku evresi olan REM evresindeki nörokimyasal değişimler rüyaların unutulmasına sebep olur.
Rüyada sürekli aynı kişiyi görmek genelde çaresizlik üzerine yorulur. Rüya sahibinin gerçek yaşantısında bir sıkıntı içerisinde olduğuna ve sürekli bir çıkış yolu aradığına delalet eder. Aynı zamanda kişinin hayatında objektif olmadığı ve devamlı etrafındaki insanlarla tartışma içerisine girdiğine dair yorulur.
Erkekler, erkekler hakkında daha fazla rüya görür. Bir erkeğin rüyalarında gördüğü karakterlerin yüzde 70'i erkektir. Kadında bu oranlar eşittir.
Bilinçaltı durumunda görülen rüyalarda kişi gördüğü rüyayı gerçek gibi deneyimler ve bu sırada onun bir rüya olduğu farkındalığı olmadan tamamen gerçek gibi rüyayı yaşar. Kişisel gelişim kitaplarında çok geçen bir olgudur ki bilinçaltı gerçek ve hayali ayırt etmez edemez.
Freud ve Psikanaliz Yaklaşım
Ona göre, rüyaların sembolik anlamları vardır ve rüyalar aracılığıyla bilinçaltımızdaki gizli düşünceler ve istekler ortaya çıkar. Freud, rüyaları bilinçaltına giden asil yol (via regia) olarak tanımlar.
Kendi Öldüğünü Görmek Bir kimsenin rüyada kendisini ölmüş görmesi, onun (rüyayı görenin-rüya sahibinin) ömrünün uzadığına, yani uzun ömürlü olduğuna işarettir şeklinde yorumlanmıştır. Kişinin rüyada kendisini ölmüş görüp halkın (insanların) omuzları üzerinde götürüldüğünü görmesi, iyi sayılır.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
TABİR RÜYANIN RIZKIDIR
Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Haberci rüyalar ile alelade (psikofizyolojik kaynaklı) rüyalar arasındaki temel farklar şöyle açıklanır: Alelade rüyalarda hiçbir amaç yoktur; gelişigüzel veya birtakım parazit titreşimlerin ürünüdürler, saçma sapan öğeler içerirler. Haberci rüyalar ise bir amaca yöneliktir, amaçlı bir düzenlenme vardır.
Karışık rüyalar gören kişilerin rüyaları, görülen her nesnenin, durumun ya da olayın ayrı ayrı yorumlanmasını gerektirmektedir. Genel olarak bu tür rüyalar kişinin huzursuz bir durumda olduğunu anlatmaktadır. Aynı zamanda üzücü bir haber almaya veya bazı olumsuz olaylar sonucunda stres yaşamaya da yorumlanmaktadır.
Bilinçaltı gerçek ve hayal (rüya) arasında ayrım yapmaz, yapamaz. Çünkü bilinçaltı için gerçek hayal arasında ayrım yapan bir farkındalık yoktur. Bu nedenle rüyalar görülürken gerçek gibi deneyimlenir ve o sırada rüya olduğuna dair bir farkındalık olmadığı için görülen rüyalar gerçek gibi algılanır, yaşanır.
Fetih Suresi, 27. ayet: Andolsun Allah, elçisinin gördüğü rüyanın hak olduğunu doğruladı. Eğer Allah dilerse, mutlaka siz Mescid-i Haram'a güven içinde, saçlarınızı tıraş etmiş, (kiminiz de) kısaltmış olarak (ve) korkusuzca gireceksiniz.
Haberci rüyaları kimler görür? İslam'da rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler, dinimize göre bu durum kaderin gerçekliğini gözler önüne serer ve yalnızca temiz kalpli insanlar tarafından görülür.
Rüya tabiri konusunda çoğunlukla rüya yorumcusu olarak bilinen İmam Nablusi, İbni Sirin ve Muhyiddin İbn Arabi gibi alimlerin kaynaklarına başvurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri