Zerdeçal sarımsı, parlak, sarı renkli bir Hint baharatıdır ve kuzey ve güney Hindistan'da kullanılır. Zencefil ailesine ait yerli bir Hint bitkisinden gelir. Zerdeçal bitkisinin haşlanmış, kuru ve saf köklerinden oluşur. Yemeğin tadı ve rengi için kullanılır ve köri tozunun ana maddesidir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Muskat: Tarçın, zencefil ya da muskat kabuğu. Muskat kabuğu: Tarçın, muskat ya da yenibahar.
İlgili 30 soru bulundu
Muskatı tüketirken aşırıya kaçmak tehlikeli olabilir! En hafif etkisi halüsinasyon, en ağır etkisi ise zehirlenme olabilir!" -Mentol benzeri bileşene sahip olan muskat, yemeklere baharat olarak eklendiğinde ağrı kesici özelliğe sahiptir.
Soğanlı bitkiler familyasından gelen safran bitkisi tohumu ekildikten sonra 20 ya da 30 cm büyüklüğe ulaşır. Sonbaharda mor renkli çiçekler açar ve Latince ismi “crocus sativus” tur. Safran çiçeğinin içindeki tepecikler toplanır ve kurutulur, işte bu baharat olarak kullandığımız safranı oluşturur.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
İsmini Amerika'nın genelde Louisiana bölgesinde yaşayan bir etnik grubun isminden alır. Kajun baharatı, köriye oldukça benzer. İçinde bulunan baharatlar, kırmızı biber (acı olmayan), sarımsak tozu, kırmızı biber (acı), soğan tozu, beyaz biber, karabiber, mercanköşk, zerdeçal, kekiktir.
Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak bulunmaktadır.
Beş baharat tozu, kahverengi bir toz olarak gösterilen öğütülmüş baharatların bir karışımıdır. Bu baharatlar genellikle tarçın, karanfil, yıldız anason, Szechuan karabiberi ve rezene tohumu veya zencefil içerir.
Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Açıklama. Karabiber, kimyon, tarçın, kişniş ve yenibahar karışımından elde edilen burçak beş türlü köfte baharatı Burçak beş türlü köfte baharatı özellikle çiğköfte, köfte ve dolmalarda kullanılır.
Kajun Baharatı Sıkça Sorulan Sorular
%20 indirimle Arifoğlu Cajun Seasoning Sarımsaklı Çeşni Cam 60 gr 18 TL'ye, %10 indirimle Kajun baharatı 100 gr 83 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Pembe biber, isminde biber geçmesi sebebi ile acı olarak düşünülse de normal bibere göre daha tatlı ve aromatik bir lezzete sahiptir. Özellikle et ve balık yemeklerinde kullanılır. Çeşitli tavuk yemeklerine hoş bir koku ve lezzet verir. Brokoli, kuşkonmaz, enginar ile uyum sağlayan bir baharattır.
Mesir macununun az bilinen faydaları arasında cinsel gücü arttırdığı yer almaktadır. Mesir macunu hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel güce güç katmaktadır. Bunun dışında birden fazla sorunu iyileştirici özelliğe sahiptir.
Hasadı gerçekleştirilen safran çiçeği özenle toplanıyor, birbirinden ayrılan kırmızı çiçeğin kilosu 60 bin liraya, sarı çiçeğin kilosu ise 15 bin liradan satılıyor.
Genellikle, safran bitkisi Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir.
Çiçek başı 3 dal çıkan safranın 1 kilogramı ise yaklaşık 450 bin daldan oluşuyor. İnternette orijinalinin kilogram fiyatı 80 bin liraya ulaşan baharat, bazı üreticiler tarafından taklit ve tağşiş edilerek satılıyor.
Antakya mutfağında sık sık kullanılan Fesleğen Çiçeği arapça adıyla Habak. Özellikle Kısır, Balık ve et yemeklerine çok yakışır. Ayrıca fesleğenin çayı da yapılabilir.
Rezene Olarak da Bilinir: Şumra!
Hatay'ın en meşhur böreklerinin lezzet sırrı olan Şumra, külçe böreği gibi farklı unlu mamullerde sıkça kullanılır. Hatay dışında bu baharat rezene olarak bilinse de oldukça güçlü bir baharat olarak farklı tariflere uyum gösterir. Tavuk tariflerine çok yakışır, salatalarda kullanılır.
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri