Freud sevgiyi “cinsel içgüdünün yansıması ve yüceltilmesi” olarak ele almaktadır. Freud'a göre yaşam içgüdüsü (Eros), ölüm içgüdüsü (Thanatos) ve libidinal enerji, insan sevgisinin kaynağıdır.
Sevgi; “insanı bir kimseye ya da bir şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygu, sevme duygusu.” biçiminde tanımlanmaktadır.
Nakledilen konuşmalarda, Sokrates, kendisine sevginin ne olduğunu soran Diotima'ya -Agathon'un o anda orada dile getirdiği gibi- sevginin, “güzelliğin sevgisi” olduğunu söyleyerek cevap vermiştir: Sevgi, güzellik sevgisidir, güzelliğin sevgisidir, “çirkinlik sevgisi diye bir şey yoktur” çünkü.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Sevmek sevilen insanı ya da şeyi canlandırmak, onun yaşama duygusunu artırmak anlamına gelir. Aynı zamanda kişinin kendisini de canlandıran, yenileyen, ve hareketlendiren bir süreçtir.”(Erich Fromm, “Sevme Sanatı”). Fromm'un sevgi tanımında, sevginin yaşam üreten bir eylem olarak tanımlandığı görülüyor.
İlgili 16 soru bulundu
Sosyal bir varlık olan insan, yaşamının her anında bir kimseye ya da şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye meyillidir. Bu insani duygu; sevgidir. Sevgi, duygumuzu yönelttiğimiz kişi ve şeylere göre türlere ayrılabilir.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar. Sevgi, sevilen kişide anlaşıldığı, benimsendiği, önemsendiği duygusu yaratır, değerlilik duygusu verir.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Sevmek demek, çok güvenilir bir dostluk ve arkadaşlık kurmuş olmak, koşulsuz güveniyor olmak, onunla birlikte kendini güvende hissediyor olmak demektir. Sevmek demek, sizi olduğunuz gibi kabul ettiğini bildiğiniz özel birinin varlığını biliyor olmak demektir.
Sevmek demek, birinin varlığı demektir. Cinsellik ve tutku olursa da, bunlar başlıca itici güç değildirler. “Agape”, benliğin gözardı edildiği, verici ve daha çok karşısındakinin iyiliği için olan sevgidir. Kişi, karşısındakini kabullenir, onu korur, özveride bulunur, ancak bir karşılık beklemez (sevgi bile).
Ona göre, sevgi, “olmayan bir şeyi” ister. İstediği bu şey güzellik olduğuna göre, bu durumda sevginin güzellikten yoksun olması gerekir. Oysa sevginin güzellik ve iyilikten yoksun olduğu söylenemez. Aksi halde kötü ve çirkin bir şey olurdu.
İlk bakışta aşk Spinoza'ya, benim yorumlayabildiğim kadarıyla, bir "çağrışım" olarak görünüyor. Beni kederlendiren bir durumdan beni kurtaranı severim. Ya da sevdiğim kişiyi hep yanımda, orada tutmak, varetmek isterim. Ya da, yine ve esas olarak, sevdiğim bir varlıkla birarada gördüğüm her şeyi sevmeye meylederim.
Sevgi, duygunun da ötesinde ahlaki bir erdemdir.
Sevgi, yarattığı histen dolayı birçok olayı olumlu görmemize yardımcı oluyor. Gün içindeki stres ve karmaşa huzurlu hissettiğimizde çok daha az düşünülüyor. Aşkın etkileri arasında uzun yaşama isteği ve mutlu hissetme yer alıyor. Sevgi, gün içindeki hayatı etkilediği için her daim kendisini hissettiren bir duygudur.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
Sevmek söz konusu olduğunda, baktığımız, tattığımız, duyduğumuz, dokunduğumuz her şeyin sevilecek taraflarına odaklanırız. Bu şekilde yeni şeyler keşfeder, araştırma, analiz yetkinliklerimiz geliştiririz. Sevilmek söz konusu olduğunda ise, diğerlerini sevmek için neler yapılması gerektiğine odaklanırız.
Sevdiğini olduğu gibi sevme, sevdiğinin görünüşünden, giyiminden, saçının rengi ve biçiminden, gözlerinin güzelliğinden öte, sevdiğinin anlayış, düşünü ve davranış biçimini sevme, takdir etme ve kendinden farklılığını kabul ederek saygı duymadır.
İnsanda bencil duygular kadar sevgi, acı- mak ve dostluk duyguları da ashidir, igv Seven ve sevilen insan mutlu olur. Sevmeyen ve sevilmeyen insan hayal kırıklığına uğrar. Sevgi yoksunluğu, insanı güvensizliğe de götürür.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Hoşlanmak da sevgiye dönüşebilir. Aşkta önemli olan bir özellik de aşkın her zaman bitmesi ya da sevgi, öfke ya da nefret gibi başka duygulara dönüşmesidir. Aşkı özetleyecek olursak; aşk kültüre göre şekil alır, geçicidir, sınırlı bir doğası vardır.
Antik Yunan filozofları altı tür sevgi tanımlamıştır: ailevi sevgi (storge), dostça sevgi ya da platonik sevgi (philia), romantik sevgi (eros), öz sevgi (philautia), misafir sevgisi (xenia) ve ilahi ya da koşulsuz sevgi (agape).
Fromm'a göre “sevgi, insanın varoluş sorununun yanıtı”dır. Her çağ ve toplumda insanın ayrı ve bireysel olmayı aşıp birliğe ve bütünlüğe ulaşma gayesi güttüğünü iddia eder.
Aşkın üç maddesi vardır: yakınlık, tutku ve sadakat. Sternberg'e göre, ilişkiler bu maddelerin en az iki tanesi üzerine kurulur. Bir ilişkide bu üç madde de varsa o ilişki mükemmel bir aşk içeriyor demektir. Hepsini içeren ilişki en uzun süre ayakta kalan ve yolunda giden ilişkidir.
aşk 1. Bir kimse veya bir şeye karşı duyulan çok kuvvetli sevgi ve bağlılık, aşırı muhabbet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri