“BE” sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg'ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir. Bunun için karavan ehliyeti olarak da bilinen Römork çekme ehliyeti (BE sınıfı) almanız gerekir.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
B sınıfı ehliyet römork kullanımı yerine BE sınıfı ehliyet gereklidir. B sınıfı sürü belgesi ile kullanılan araçlar için römorklü yük taşımacılığı yapanlar BE sınıfı ehliyet alırlar. Bu ehliyetli romörk kullanılabilmesi için römork ya da yarı romörk yükü ağırlığının sınırı 3500 kg olmaktadır.
Eğer 750 kg ağırlığın altında ise B sınıfı ehliyet yeterli olmaktadır. Ama 750 kg üstündeki bir römorku kullanabilmek için BE, CE, DE sınıfı ehliyetlerden çekeceğiniz aracın türüne uygun olana sahip olmanız isteniyor.
İlgili 28 soru bulundu
Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
Eğer kullanılacak olan araç direkt olarak karavan tipinde ise araç 3500 kg sınırını aşmadığı sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Eğer karavan ağırlığı 3500 kg ve üzeri ise kullanmak için C sınıfı ehliyet gerektirmektedir.
Yorum Yap. Motorlu araçlar (B sınıfı) arkasında sadece bir römork gerçekleştirilebilir.
Römork takarak araç kullanma kuralları vardır. B, C ve E sınıfı ehliyete sahip araç sahipleri araçlarına en fazla 750 kiloya kadar hafif römork takabilir. 750 kiloyu geçen ağırlıktaki römorklar için bir sınav yapılır ve geçerlerse belgelerine römorklu araç kullanma bilgisi işlenir.
BE sınıfı ehliyet, B sınıfı bir otomobili arkasına 750 kg üzeri taşıma kapasitesine sahip bir Römork yada Karavan bağlayarak kullanabilmek için gerekli belgedir. BE sınıfı ehliyete sahip sürücüler şehiriçi ve şehirlerarası tüm yollarda Karavan yada römorklarıyla seyahat edebilirler.
Römork taşımak veya çekmek için BE sınıfı ehliyeti almanız gerekmez fakat bunun tek istisnası vardır. Eğer yüklü römork ağırlığı 750 kg ve üzerini buluyorsa bu sefer B, C, D ehliyetlerinin 'E' eki almış olanını edinmek zorundasınız.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor.
Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin ithal/yerli demir olması durumuna göre değişebilir. Ancak toplam maliyet ortalama olarak 3000₺ ile 7500₺ arasında değişebilir.
Gelelim sorumuzun cevabına; O1 kategorisi 750 kg kapasiteli araçlarda ruhsat zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu belgeli olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bir karavan veya römork alırken mutlaka tip onay belgesine sahip olmalıdır.
Çeki demirinin resimleri. Araç üstünde olmalı ve ECE R55 belgesi fotoğraflarda gözükmelidir. Çeki demiri kalite belgesi ve gümrük beyannameleri. 750 kg altı araçlar için ruhsat ve plaka gerekmiyor.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar römorklar için tescil işlemi gerekmez. Yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorkları tescil ettirerek ruhsat ve plaka almak ve bunları kullanacak sürücülerin ehliyetlerini de römork kullanımına göre tadil ettirtmek gerekir.
2) En geç 30 gün içerisinde projenizle Türk Standartları Enstitüsü Araç Kontrol Merkezine giderek (2021 YILI İÇİN) 460 TL harç karşılığı dosyanızı onaylatıyorsunuz. Harcınızı nakit veya kredi kartı ile gideceğiniz yerdeki bankolardan yatırabilirsiniz. Araç sahibinin gitmesi şart değildir.
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B, B1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.
Fabrikaya Hyundai H100 açık kasa kamyonet alacağız. Bildiğim kadarıyla arka tarafta yanyana ikişer tekerlek olmasına rağmen tek dingilli olduğu için B sınıfı ehliyet yetiyor.
B) Römork; Yarı römork çekici araca oturtulan römorktur.
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
B sınıfı ehliyetin tekerlek sınırı bulunmamaktadır. Yani B sınıfı ehliyete sahip olanların araçlarının teker sayısı önemsizdir. B sınıfı ehliyete sahip kimseler 6 teker de kullanabilir, 10 tekerde. Tekerlek sayısı kısıtlaması yoktur.
Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar. Sürücü dahil 9 kişiyi aşan araçları kullanabilmek için D1 ve üstü ehliyete sahip olmak gerekir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri