Dizi, genç Freud'un 1885-1890 yılları arasındaki hikâyesini kısmen gerçek olaylara dayandırarak ele almaktadır.
Freud'un oturduğu bina, bu travmanın simgesi kabul edilebilir. Freud dizisini biyografik bir belgesel olarak izlemeye niyetliyseniz, dizinin kurgusal bir suç-gizem dizisi olduğunu hatırlatalım.Dizinin ismi Freud olsa da, hikaye bize Freud u anlatmak için kurgulanmamış.
Dizideki Fleur Salome karakteri, Sigmund Freud'un gerçek hayatta büyük bir aşk yaşadığı nörolog- psikolog Lou Andreas Salome'nin çok farklı bir kişilik ve hikayeyle ekran önüne kurgulanmış halidir ve gerçek Salome ile hiçbir benzerliği yoktur ama dizideki ana hikâye örgüsünün neredeyse tamamı bu yapay karakter ...
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Sigmund Freud hepimizin bildiği önemli bir psikolog olmakla birlikte nörolog, bilim insanı, psikiyatr, psikanalizci, filozof ve yazardır. Yaşamı boyunca insanlığın ve hayatın gerçekleriyle cebelleşmiştir bu yüzden bizlere söylediği her söz değerlidir. 'Kitleler asla gerçeğin peşinde koşmamıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız. O olmasa, ölecekmişiz gibi.
Freud'un insan doğasına bakışı temelde deterministtir, yani insanın kişiliğinde önceden belirlenmiş unsurların zorunlu etkisini savunur. Buna göre kişilik, yaşamın ilk altı yılında geçirilen önemli aşamalarda mantık dışı güçler, bilinç dışı motivasyonlar, biyolojik ve içgüdüsel dürtüler tarafından belirlenir.
Freud'a göre insanın biyolojik gerçekliğine ise İd adı verilir. Libidonal enerjinin taşıyıcısı olan İd, yaşam içgüdüsü (eros) ve ölüm içgüdüsü (rhanatos) olarak iki organik içgüdüyle adlandırılır. Freud'a göre tüm bu içgüdüler, doğuştan ve tüm canlı organizmalarda var olduğu kabul edilen biyolojik-psikolojik güçlerdir.
Bunlar kuramda bir bütünlük gösterir. Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
Nietzsche'nin hayatının aşkı oldu, Salome. Fakat hiçbir zaman onunla beraber olmadı. Hatta Nietzsche'nin kadın düşmanı olmasındaki en büyük sebebin de o olduğu iddia edildi. Neredeyse tüm ünlü düşünürleri kendine aşık eden bu kadın 34 yaşına kadar bekaretini korudu.
Sigmund Freud'un psikanaliz ekolü, kuramsal açıdan olduğu kadar klinik uygulamalar bakımından da Fransa'ya çok şey borçludur. Freud, 1885-1886 yılları arasında Paris'te, Jean Martin Charcot'dan nöroloji eğitimi aldı.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı. Freud'a göre her çocuğun ilk aşkı karşı cinsteki ebeveynidir.
Freud, tanımının sonunda psikanaliz için bir bilim dalı nitelemesinde bulunmuştur; fakat bu bilim mutlak doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir hipotezlerin yer aldığı bir bilim dalı değildir.
Freud, 20.yüzyıl içinde ortaya çıkan pek çok kuram ve öğretinin gelişmesinde öncü rol oynamış, terapi kültürünün bilimsel temellere dayandırılması, yaygınlaşması ve kurumsallaşmasının mimarı olmuştur.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Freud, insan davranışının temel amacının hoş olan şeylere yönelip hoş olmayan şeylerden (acıdan) kaçınmak olduğunu belirtmektedir (haz ilkesi-pleasure principle) (Freud, 1964). Acıdan kaçınma ve haz duyma, dürtülerin doğurduğu gerilimin azaltılması aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Psikoloji organizmayı, özellikle de insanın sübjektif ve objektif dünyasını tanımaya ve tanıtmaya çalışan, insanı ve davranışlarını bu maksatla incele- yen bir sosyal bilimdir. Din ise, olumlu veya olumsuz, az veya çok herkesin ilgilendiği, herkesin hayatında yeri olan aşkın bir güç ve bir kültür unsuru- dur.
Sigmund Freud (ö. 1939) tarafından geliştirilmiş olan Psikanalitik Kuram kişiliğin açıklanmasında bilinçdışı zihinsel süreçlere vurgu yapmaktadır.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Freud'un zihin kuramı insanın dürtüleri ile dünyaya geldiğini, bu dürtülerin libidinal enerjisi ile insanın dışarıdaki nesneler ve benliği ile ilişki kurduğunu bu sayede benliğini oluşturduğunu söyler.
Süperego, benliğe karşı denetleyici ve yargılayıcı bir şekilde rol almaktadır. Freud 'in tanımlamalarında süperego kavramını, ahlaksal kısıtlamaların temsilcisi olarak görebilir ve okuyabiliriz. Aynı zamanda mükemmel olma yolunda verilen çabaların koruyucusu veya savunucusu olarak tanımlanmıştır.
Her şehvet aşka, her aşk da sevgiye dönüşmeyebiliyor. Şehvet cinsel doyum sağlamaya yönelik doğal bir aşerme hali olarak nitelendiriliyor. Aşk ise, şehvetin belirli bir zaman diliminde idealize edilen bir partnere odaklanmasıdır.
Freud'a göre aşk, cinsel içgüdünün bir türevi, dönüşmüş bir biçimidir. Aşkta saf cinsellikte olmayan bir sevgi ve şefkat boyutu vardır. Bu da bebeklik ve çocukluk yaşantılarına dayanmaktadır. Freud'a göre bu iki duygusal akımdan (cinsellik ve şefkat) daha temelli olan cinsel istektir.
Bilinenin aksine, önce seks sırasında ortaya çıkan mutluluk (endorfin) hormonlarını tetikler ve cinsel arzuyu arttırır. Sonrasında beyindeki milyarlarca sinir hücresinin harekete geçmesiyle aşk başlar. Diğer bir değişle, aşk seksin içinden doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri