Bu durumda da alta fırın tepsisi yerleştirmek gerekir ki, hem ısının gücü dağılmasın, hem de bu yağlar fırının tabanına dökülmesin. Akan yağların iyice yapışmayıp rahatça temizlenebilmesi için alttaki tepsiye 1 parmak su koyun.
Köftelerden akan yağların fırın tabanına dökülmemesi için de fırının en altına, içerisine bir miktar su koyduğunuz bir fırın tepsisi koymalısınız. Böylece köfteniz hem nemli bir ortamda pişip yumuşacık olacak, hem de fırınınız kirlenmeyecektir.
Fırınların alt tarafında bulunan çekmeceler kullanmadığınız tepsileri saklamak için uygun bir alan olmanın ötesinde bazı modellerde yemeği sıcak tutmak ya da servis öncesi tabakları ısıtmak için tasarlanmış bir alan. Bir dahakine fırınınız çalışırken bu çekmeceyi açıp içerinin sıcaklığını bir kontrol etmelisiniz.
Bu nedenle yiyeceklerinizi daha çabuk pişirebilirsiniz. Dolayısıyla fırın fanı ne zaman kullanılır sorusunu soran bir kişinin acelesi varsa hızlı ve homojen yemekler için fanı çalıştırabilir. Fanlı fırınlar, sıcaklığı daha iyi kontrol edebilir ve daha hassas bir şekilde ayarlanabilir.
Turbo program, alt üst pişirmeye kıyasla daha kısa sürede pişirme fırsatı sunar. Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz. Yani fırının raflarına birden fazla tepsi yerleştirebilirsiniz. Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
İki tepsi ile pişirme, tek tepsili pişirmeye göre ilave pişirme süresi gerektirir. Genellikle her iki tepsideki yiyecekler aynı anda pişmezler. Bunun için piştiğini gözlemlediğiniz tepsiyi fırından alarak, diğer tepsi için pişirme işlemine devam edin.
Özellikle pişirme derecesi ve dakikası büyük bir öneme sahiptir. Kek Fırında Kaç Derecede, Ne Kadar Sürede (Dakikada) Pişer? Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Mangal tadında lezzetler yakalamak için ızgara
Eğer mangal tadında lezzetleri seviyorsanız fırınınızın ızgara kademesi tam sizlik demektir. Fırını ızgara ayarında çalıştırın ve en üst rafına pişirmek istediğiniz kırmızı et, tavuk, balık gibi dilediğiniz yemeği ızgara teli üzerinde yerleştirin.
Daha çok L tipi mutfaklarda, tezgahın en baş ya da köşe bölümüne yerleştirilir ve rahat kullanılması sağlanır. Mutfaklarda fırınların en köşeye yani cama yakın bölüme yerleştirilmesinin nedeni, oluşan yemek kokularının, evin diğer odalarına yayılmasını önlemektir.
* Bütün ısı kaynaklarında kullanılabilir. Elektrikli, gazlı, camlı, seramik kaplamalı, endüksiyonlu vb. tüm ocak tiplerinde kullanıma uygundur. Ayrıca en geleneksel pişirme tekniği olan odun ve ya kömür ateşinde dahi kullanabilirsiniz. * Emaye kaplama sıcağı sıcak, soğuğu soğuk tutar.
Kek fırının hangi katında pişer? Keklerinizi fırının orta katında pişirebilirsiniz.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Eğer tarifte özel olarak bir sıcaklığa uymanız gerekiyorsa mutlaka termometre kullanın. Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar.
Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur. Mayalı hamurların kızarması ve pişmesi için ise 190 derece çoğu zaman uygun görülür.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Turbo Özelliği Hangi Yiyecekler için Uygun Değildir? Fırının turbo özelliği sadece dışı içine göre daha fazla pişmiş yiyeceklerde kullanılır. Kek, poğaça, börek gibi hamur işleri içi ve dışı eşit oranda pişmesi ve kabarması gereken yiyecekler olduğundan turbo ayarı hamur işleri için uygun değildir.
Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Vakti olmayanlar için malzemeleri fırın poşetine konup ağzı kapatılır. Tepsiye yerleştirilir, tepsiye 2 bardak su konur. Poşetin üstüne kürdanla 3-4 delik açılır ve fırına verilir. 200 derece fırında 1 saat pişirilir. Fırından çıkınca poşet çabuk yırtılacaktır. Tavuk da suyunu salacağı için tavuk suyuyla pişecektir.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz.
Haşlanmış tavuk eti fırına girmez diye bir kural yok. Dilerseniz bir marine sosu hazırlayarak fırınlayabilirsiniz. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Haşladığınız tavuk etlerini fırın tepsisine yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri