Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır. Akupunktur, bel fıtığı tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
Masaj ile Bel Fıtığı Tedavi Edilir Mi? Masaj ile bel ağrısına yol açan kasların gevşetilmesi ve bu yolla bel fıtığında hastayı rahatsız eden bel ağrısı giderilebilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Halit Çavuşoğlu, bel fıtığı olanların uygulamaması gereken 10 yöntemi açıkladı 2-3 haftalık yatak istirahati, basit fıtıklaşmalarda gelişen şikâyetleri gideriyor. Ancak tahta veya sert zeminde yatmak sırt ile bel bölgesinde ezilmelere ve ağrının artmasına yol açabiliyor.
Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur... Bel bölgenizi terli kalmaktan, yel ve rüzgardan korumak alınacak ilk tedbirlerden biridir..
Bel fıtığı teşhisi konulduğunda büyük oranda yatak istirahati, ağrı kesici medikal tedaviler ve bazen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda bu yöntemlerle şikâyetler gerilemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Belin fazlaca öne veya arkaya bükülmesi fıtık şikayetlerini arttırabilmektedir. Beli düz tutarak kor kasları denilen kasları güçlendirecek hareketler yapılır. Bazı bel fıtıklarında öne bükülme veya arkaya bükülme daha güvenli olabilir ancak kendiniz için bu tür hareketlere başlamadan önce doktora muayene olmalısınız.
Belinizde ağrı hissettiğiniz zaman hareketi bırakın. Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Dik pozisyonda oturmaya çalışın
Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur. Mümkünse saatte bir mola verin ve 5 dakika dolaşın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Bel fıtığı: Bel fıtığına bağlı şikayetlerin aniden başladığı akut dönemde, fıtığın bulunduğu omurga seviyesindeki eğilme, dönme gibi hareketleri azaltıp bele destek olması için korse önerilebilir.
Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat süresince bel bölgesini sıcak tutmak ağrının hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Bu bölgeye uygulanacak sıcak kompres ile hastanın rahatlanması sağlanmaktadır. Kas spazmı veya batma şeklinde ortaya çıkan ağrılar için, belin altını sıcak bir yastıkla desteklemek faydalı olmaktadır.
Yerde yatmak bel ağrılarına iyi gelir mi? Sert yatakta veya yerde yatmanın fıtık ve ağrı tedavisinde kanıtlanmış hiçbir etkinliği yoktur. Bel fıtığı çok ciddi bir omurga rahatsızlığıdır ve tedavisi uzman doktorunuzun yönlendirmesiyle yapılmalıdır.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bel fıtığı ağrısına iyi gelmektedir.
Bel fıtığı olan kişilere yürüyüş yapmaları da tavsiye edilmektedir. Doğru yapılan yürüme sporu ile bel kaslarının güçlenmesi omurga üzerine düşen yükün azaltılmasına hizmet etmektedir. Gün içerisinde yürüyüşler yapılması hastaların rahatlamasını sağlayabilmektedir.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Bel fıtığının çoğunlukla kendisi iyileşir yani kendi kendine iyileşir. Vücudun bunu kendiliğinden yok edecek (rezorbe) ve orada ki ödemi çözecek hücreleri, enzim ve hormonları vardır.
Uzman hekim tarafından önerilen ağrı kesici, kas gevşetici krem ve ilaçlar da özellikle başlangıç safhasındaki bel fıtığı ağrılarında önemli ölçüde yarar sağlar. Uzun mesafe araç kullananların dik bir şekilde oturmaları, beli desteklemeleri ve saatte bir mola vermeleri fıtıklaşmanın daha da kötüleşmesini önler.
Bel ağrısından kurtulmak mümkün! Bel fıtığında akut dönemden sonraki iyileşme sürecinde yapılacak egzersizlerin, istirahatten daha faydalı olduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, egzersiz yapmanın istirahata tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Düzensiz beslenme sonucu sürekli kabız olmak veya obezite, yaşlanmadan dolayı kasların zayıflaması, vücudun genetik yapısı, sinir ve stres, sigara kullanımı gibi faktörler mide fıtığının tetikleyicisi olabilmektedir. Bunun yanında gebelik ve çok ağır işlerde çalışmak da mide fıtığına sebep olabilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
FITIK TÜRLERİ
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri