İlerlemiş bel fıtığında, fıtıklaşmış parça sinire baskı yaparak güç kaybının yanında uyuşmalara da sebep olabilir. Basılanan sinirin etkin olduğu bölgede ağrı belirginleşip, kaslarda güç kaybı ve yine ilgili bölge boyunca his kaybı gelişebilir.
İLERLEMİŞ SAFHADA Kİ BEL FITIĞI
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Eğer fıtık en ileri safhaya gelmişse özellikle beldeki ve bacaktaki ağrılar dayanılmaz hale gelebilir, bacaklardaki güçsüzlük kişiyi yürüyemez duruma getirebilir. Bunların yanı sıra idrar kaçırma, büyük abdest tutamama ve erkeklerde cinsel bozukluklara kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
FITIK KENDİ KENDİNE GERİLEYEBİLİR
Sadece ciddi kuvvet kaybı ve idrar/dışkılama sorunu olan hastalarda açık ameliyat önerilir. Bunun nedeni ise bel fıtığının, %70'e kadar varan olguda kendi kendine gerilemesidir. Vücudumuzun savunma sistemi, fıtığı 3 ila 6 ay içinde öğütebilmektedir.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Keyifliyken yaptığımız hiçbir hareket fıtıklaşmaya sebep olmazken; stresliyken, üzüntülüyken ya da bir şeye sinirlendiğimizde yaptığımız ufak bir hareket dahi bel veya boyun fıtığına yol açabilir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Yürüyüşün bel ve sırt ağrısı çekenler için birçok faydası vardır, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir. Uygun bir spor ayakkabısı ile düzenli olarak yürüyüş yapmak bel fıtığı tedavisi için faydalıdır.
Bel fıtığı olarak başlayan bu rahatsızlık bacaklara vurduğu takdirde kişilerin hareket kabiliyetini fazlasıyla kısıtlar. Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Fıtık geliştikten bir süre sonra ağrının hafiflemesi nedeniyle çoğu kişi bir şey yaptırmak istemez. Ancak tedavi edilmeyen fıtıklarda fıtık boğulması ve fıtığın dev boyutlara ulaşması riskleri vardır.
Bel fıtığı teşhisi konulduğunda büyük oranda yatak istirahati, ağrı kesici medikal tedaviler ve bazen fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda bu yöntemlerle şikâyetler gerilemektedir.
Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Disklerin baskı altında kalması sonucu diskin jel kısmı dış kabuğun dışına çıkar ve bölgedeki omuriliğe, sinir köklerine ve sinirlere yapışır. Bu durum “bel fıtığı patlaması” olarak ifade edilir.
Düzensiz beslenme sonucu sürekli kabız olmak veya obezite, yaşlanmadan dolayı kasların zayıflaması, vücudun genetik yapısı, sinir ve stres, sigara kullanımı gibi faktörler mide fıtığının tetikleyicisi olabilmektedir. Bunun yanında gebelik ve çok ağır işlerde çalışmak da mide fıtığına sebep olabilir.
Devamlı kötü pozisyon ve güce maruz kalarak durmak, disk çekirdeğinin birbiriyle olan bağlantılarında kopmalara neden olur. Bunun soncunda çekirdekte ve etrafındaki kasnakta yırtılmalar ortaya çıkar ve fıtık oluşur.
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Bel fıtığında 3. evre: Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak sinir basısı devam eder sinir zedelenmesi artar, bacakta ciddi uyuşukluk ve güç kaybı başlar. Güç kaybı en çok ayak ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. Hasta topuk veya parmaklar üzerinde yürümekte zorlanır.
Fıtık nedeniyle sinirde oluşan ödemi ve şişliği azaltmak için ödem çözücü kortizol, ağrının rahatlaması için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler denenebilir.Uygulanan ameliyat dışı tedavi yöntemlerine rağmen ağrıları devam eden hastamızda ise ameliyat gerekebilir.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bel fıtığı ağrısına iyi gelmektedir.
Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir! Burada dikkat edilmesi gereken şey, fıtığın kötüleşmesine neden olacak şeylerden kaçınmaktır.
Bunların büyük bir kısmı kas kökenli ağrılardan kaynaklanır. Boyun fıtığı zorlamaya ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri