Ebû Zeyd ed-Debûsî'nin (ö. 430/1039) fıkıh usulüne dair eseri.
TAKVÎMÜ'l-EDİLLE
Ebû Zeyd ed-Debûsî'nin (ö. 430/1039) fıkıh usulüne dair eseri. Cessâs'ın(ö. 370/981) el-Fusûl fi'l-usûl'ünden (Usûlü'l-fıķh) sonra Hanefî fıkıh usulünün günümüze ulaşan en eski eseridir.
ve o Resûl'ün seçkin ashabına olsun. Bu çalışmamızda ilk dönem hanefi hukukçularından Ebû Zeyd Debûsî'nin « Takvim'ul-Edille » isimli usûlu fıkıh kitabının ilk 68 varaklık bölümünün edisyon kiritiğini yapacağız.
Kadılık görevinde bulunduğu için “Kadı Zeyd” lakabıyla da meşhur olan Debûsî, Hanefîler'ce “el-kudâtü's-seb'a” (yedi kadı) diye bilinen fakihler arasında yer alır. Altmış üç yaşlarında Buhara'da vefat etti. Vefat tarihi bazı kaynaklarda 432 (1041) olarak da geçmektedir.
Fıkıh Usûlü, hüküm teorisi üzerine bina edilmiş bir ilimdir. Bu ilmin konusunu hüküm, hâkim (hüküm koyucu/şâri'), mahkûm fih (hüküm ifade eden fiiller/mükellefin fiilleri) ve mahkûm aleyh (hükmün muhâtabı/mükellef) oluşturmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Bugün bilinen ilk fıkıh usûlü eseri hicri 2. asırda İmam Şafii tarafından kaleme alınmış er-Risale adlı eserdir. Gelenekten gelen bilgi: Aslî deliller dörde ayrılır, bunlar: Kitap (Kur'an) Sünnet.
Fıkıhla ilgilenen kişiye fakih denir.
Burhâneddin el-Mergînânî (ö. 593/1197), el-Hidâye adlı eseriyle kendisinden sonraki yedi asır boyunca fıkhın kaderini belirleyen en önemli hukukçulardan biridir. el-Hidâye üzerine yapılan çalışmalar ve eserin medreselerde üst düzey bir eser olarak okutulması bunu haklı çıkarmaktadır.
Özellikle fıkıh alanında derin bilgi sahibi olan Halvânî, kendi zamanında Buhara yöresinde Hanefî âlimlerinin en önde geleniydi. Kemalpaşazâde onu “meselede müctehid” âlimlerden sayar. Halvânî'nin vefat yeri ve tarihi konusunda farklı rivayetler mevcuttur.
10 Temmuz 1943 tarihinde Mısır'ın Tanta vilâyetine bağlı Kuhâfe köyünde doğdu. Erken yaşta Kur'an'ı ezberledi. İlköğrenimin ardından orta öğrenime devam ettiği yıllarda İhvân-ı Müslimîn'in Tanta Şubesi gençlik kolu üyesi olarak bazı faaliyetlere katıldı; bu sırada Seyyid Kutub'u okumaya ve ondan etkilenmeye başladı.
Mâtürîdî âlimlerinden Ebü'l-Muîn en-Nesefî'nin (ö. 508/1115) kelâma dair eseri.
el-Fusûl fi'l-usûl
370/981) fıkıh usulüne dair eseri. Kerhî'nin, Hanefî imamlarınca ortaya konulan görüşlerin dayandığı ilke ve kuralları (kavâid) tesbit amacıyla kaleme aldığı risâle bir tarafa bırakılırsa Hanefî/fukaha metoduna göre yazılmış fıkıh usulüne dair kitaplar arasında günümüze ulaşan ilk eserdir.
Ebü'l-Hüseyin el-Basrî'nin (ö. 436/1044) usûl-i fıkha dair eseri. el-Muʿtemed adlı eseriyle tanınan Mu'tezile kelâmcısı ve fıkıh âlimi.
Fıkıh usülu kitablarının yazımında "Fukaha metodu" ve "Mütekellimun metodu" olmak üzere belli başlı iki metod takip edilmiştir. Fukaha metodu özellikle Hanefilerin takip ettiği bir metod olup, temel özelliği fıkhi örneklerden kurallara gitmesidir. edilip, meselelere uygulanmasıdır.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder.
Sözlükte kef' kökünden türeyen tekâfü' “iki şeyin eşit ve benzer olması” anlamına gelir. Tekâfü' edebî sanatlarda kullanıldıktan başka (bk. TEZAT) tekâfüü'l-edille şeklinde cedel ve münazara disiplininde yer alır ve “bütün delillerin birbirine eşit olup bir görüşün diğerini geçersiz kılamaması” diye tanımlanır.
Muhammed es-Serahsî (Muhammed ibn Ahmed es-Serahsi) (1009/h.400 - 1090/h.483), Karahanlılar devrinde yaşamış Türk asıllı fıkıh bilgini.
Muhammed bin Ahmed es-Serahsi 1009 yılında Horasan'ın Serahs kasabasında dünyaya geldi. Karahanlılar döneminde yaşayan İmam Serahsi, tahsilini Buhara'da yaptı.
Orta asya kökenli bir fıkıhçı (faqih) olan Serahsi Hanefi mezhebinin en önemli hukukçuları arasında yer almaktadır.
Hanefî fıkhının en tanınmış ve muteber metinlerinden biri olup müellifin, Kudûrî'ye ait el-Muḫtaṣar ile Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaġīr'inde mevcut meseleleri bir araya getirmek suretiyle kaleme aldığı Bidâyetü'l-mübtedî adlı eserinin şerhidir.
İbn Hurdâzbeh'in el-Muhtâr adlı eseri alanında çok önemli olmasına rağmen, ilim dünyasında bir makaleye konu olmadığı anlaşılmıştır. Eserin kadim bir tarihte yazılmış olması onun değerini, özellikle mûsikî tarihindeki mümtaz yerini ve önemini arttırmaktadır.
Kudûrî'nin (ö. 428/1037) Hanefî fıkhına dair eseri. Hanefî fakihi, muhaddis ve mutasavvıf. Hanefî fakihi ve hadis âlimi.
Ömer, Ali, İbn Mes'ûd, İbn Ömer, İbn Abbas, Zeyd b. Sâbit ve Hz. Âişe'dir.
Fıkıh usûlüne ilişkin yazdığı en önemli eseri el-Burhân fî usûli'l-fıkh adlı eseridir. Bu eseri Cüveynî'nin fıkıh usûlüne dair günümüze ulaşan en son eseri olarak tavsif etmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri