Bu, Gil, Muammer Lütfi Bahåî, Kenan Hulus Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kokatürk, Cevdet Kudret Solk gibi biri hikâyeci, diğeri şair olmak üzere yedi gençten oluşan bir edebiyat hareketidir. kitap. Yedi Meşaleciler hareketini doğuran gençlerin bir kısmı lise, bir kısmı da üniversite öğrencisiydi.
Bunların 12 tanesi Yaşar Nabi'ye, 10 tanesi Muammer Lütfi'ye, 13 tanesi Sabri Esat'a, 6 tanesi Ziya Osman'a, 9 tanesi Cevdet Kudret'e, 6 tanesi Vasfi Mahir'e, geri kalan 3 tanesi de Kenan Hulusi'ye aittir. Topluluğun dergide 1928'de ise 122 çalışması yayımlanır.
"Mecmuamızın hey'et-i tahririvesini teşkil eden gençlerden Sabri Esat, Cevdet Kudret, Yaşar Nabi, Yasfi Mahir, Muammer Lûtfi, Ziya Osman ve Kenan Hulusi Beyler müntehap yazılarını YEDİ MEŞALE isimli bir kitapta topladılar.
“Beş Hececiler”, Hecenin Beş Şâiri veya Hececiler olarak da bilinen,Faruk Nâfiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) Enis Behiç (Koryürek) gibi şairlerle temsil edilen; edebî ve kültürel gelenek olarak Anadolu/ Asya Türk varlığına yaslanan Milli Edebiyat Hareketi'nin şiir kolu ...
İlgili 45 soru bulundu
Hececiler topluluğunu oluşturan şairler sırasıyla Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve Orhan Seyfi Orhon'dur.
Edebiyat çevreleri Millî Mücadele yıllarında ortaya çıkan bu topluluğu, Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'den oluşturur.
Cumhuriyet Dönemi'nin bildiri ile ortaya çıkan “ilk edebî topluluğu” olan Yedi Meşaleciler, Cevdet Kudret Solok, Kenan Hulusi Koray, Muammer Lütfi Bahşi, Sabri Esat Siyavuşgil, Vasfi Mahir Kocatürk, Yaşar Nabi Nayır ve Ziya Osman Saba'dan oluşmaktadır.
Kenan Hulusi Koray'ın Bir Otelde Yedi Kişi adlı eseri, Cumhuriyet döneminin toplumsal olaylarına, savaş yıllarının gündelik hayata etkisine ve diğer birçok konuya dokunan yirmi iki hikâyeden oluşuyor.
Türk şiirine yeni ufuklar yaratma amacıyla ortaya çıkan Yedi Meşaleciler; Fransız edebiyatını örnek aldıklarını acıkma belirtmişlerdir. Sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen Stephane Mallarme'den oldukça etkilenen Yedi Meşaleciler, eserlerini bu akımın etkisiyle ortaya koymuşlardır.
Şiir, kelimelerle kurulan bir dünyadır. Dr. Selami Çakmakcı'nın hazırladığı Yedi Meşale Şiiri adlı bu eser, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ilk topluluğu olan Yedi Meşaleciler'in şiirleri üzerine yapılan ilk geniş kapsamlı çalışmadır.
Cevdet Kudret, bu dergide yayınlanan şiirlerini Birinci Perde adlı kitabında topladı (1929).
Okul arkadaşları Yaşar Nabi, Sabri Esat, Cevdet Kudret, Vasfi Mahir, Muammer Lütfi ve Kenan Hulusi ile hazırladıkları "Yedi Meşale" isimli kitap 1928'de yayımlanan usta kalem, 1931'de liseden mezun oldu.
Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlardır. 7 meşaleciler, 1928'de yayınladıkları 'Yedi Meşale' adlı ortak kitapta yazılarını bir araya getirmiştir. 7 meşaleciler, Türk şiirine yeni ufuklar açmayı hedeflediklerini belirtiyorlardı.
*Batılı ilkelerle sanat yapılmalı, geleneksel temalar yerine yeni temalar bulunmalıdır. *Şiirin konu ve temaları genişletilmelidir. *Şiirde konu zenginliği sağlamak için hayalden yararlanılmalıdır. *Yedi Meşaleciler, şiirlerinde “aşk, sevgi, yaşama sevinci ve çocukluk günlerine özlem” gibi konuları işlemişlerdir.
Üstad kabul ettikleri Ahmet Haşim'in de etkisiyle Muammer Lütfi (Bahşı), Sabri Esat (Siyavuşgil), Yaşar Nabi (Nayır), Vasfi Mahir (Kocatürk), Cevdet Kudret (Solok), ve Ziya Osman (Saba) şiirlerini -Kenan Hulusi (Koray) ise nesirlerini- topladıkları bu kitabın ön sözünde “Ayşe-Fatma terennümü” dedikleri ve bir “beylik ...
Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlar, Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söylemişlerdir. Şiirle ilgili görüşlerini (poetikalarını) çıkardıkları Yedi Meşale adlı kitabın ön sözünde (s. 3-4) açıklayan Cumhuriyet Dönemi'nin ilk edebî topluluğudur.
Gotik hikâye anlatımlarında başı sonu belli bir olay vardır. “Belli bir düzen içinde gelişen, zengin ve zincirleme olayları, hikâye için şart gören, tipleri en göze batanlardan seçen, hikâye sonlarını daima şaşılacak olaylarla bitiren” hikâyeler Kenan Hulusi'nin yazdıkları. Konu ve kurgu sağlamdır.
“Bütün Balkanları alâkadar edecek şayanıdikkat bir eser” ifadeleriyle müjdelenen Osmanoflar Bulgaristan'da Karinabad kasabasının önde gelen ailelerinden biri olan Osmanoflar etrafında gelişen olayları anlatan bir tarihî romandır.
1928'e kadar yazdığı şiirleri Yedi Meşale ismini taşıyan ortak kitabın “Dağların Derdi” başlıklı bölümünde yayımlar. Böylelikle Servet-i Fünun'dan sonra topluluğun çıkardığı Meşale mecmuasında da şiirleri çıkan Vasfi Mahir, yayın hayatını Muhit, Varlık, İçtihat, Hayat gibi kültür ve sanat dergilerinde sürdürür.
Şiirlerini hece ölçüsüyle ve olabildiğince sade bir dille yazmaya gayret eden Yaşar Nabi, Kahramanlar (1929, 1970), Onar Mısra (1932) adında şiir kitapları yayımlamıştır.
Muammer Lütfi'nin Yedi Meşale'de bir araya gelen şiirleri hariç diğer eserleri kitap hâlinde bir araya getirilmemiş ve basılmamıştır. Hüseyin Tuncer, onun Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen broşür niteliğinde İlk Kurşun adlı eserinin basıldığı bilgisini vermiştir (1994: 20).
Orhan Seyfi Orhon'un ilk eseri 1919 yılında yayımlanan ve aruzla yazılmış 17 şiirden oluşan "Fırtına ve Kar" isimli şiir kitabıdır.
Efsaneler -Halit Fahri Ozansoy-, Halit Fahri Ozansoy tarafından kaleme alınmıştır. Eser Emre Taş editörlüğünde hazırlanmıştır. Kitap 2018 yılında Epizot Yayınları tarafından [Edirne] 978-605-8195-61-5 ISBN kodu ile yayınlanmıştır. Efsaneler -Halit Fahri Ozansoy- adlı eser Türkçe dilindedir.
Âşıklar Yolu - Yusuf Ziya [Ortaç] | Nadir Kitap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri