Yüksek Ph Olursa Ne Olur? Yüksek pH da havuza atılan klor, organik maddelerin oksidasyonu ve dezenfeksiyonu için hipokloröz aside yeterince dönüşememektedir. Bundan dolayı bakteri ile mücadelede önce pH değerine göre, toz veya sıvı pH Düşürücü kullanılarak 7,2-7,4 aralığına ayarlanır, ondan sonra klorlama yapılır.
Havuzlardaki PH değeri 7.6 üzerine çıktığında havuzu kullanan kimselerin cildinde bazı tahrişler meydana gelebilir ve bu şekilde vücut enfeksiyonlara açık bir hale gelir. Bunun dışında ph değerinin yüksek olması klorun işlevini yitirmesine de neden olmaktadır.
Yüksek pH değerleri, amonyağın balıklara toksisitesini arttırır. pH yüksekse, balığı amonyak toksisitesinden tamponlamak için galon başına bir çay kaşığı sofra tuzu ekleyin.
WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir.
Havuzlarda pH dengesinin ayarlanmasına yardımcı olan ve yüksek pH değerinin düşürülmesi için sıvı ya da toz asit kullanımına ihtiyaç duyulabilir. pH değerinin 7,6 – 7,8 değerinin üzerine çıkması halinde toz asit pH düşürücünün havuz suyuna eklenerek bu söz konusu değerin düşürülmesi gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Havuz kloru ph değerleri
Toz klor%56 klor diklorisosiyanürik asittir (hızla çözünür ve küçük havuzlar için uygundur) ph degeri bazik tir havuz suyu ph değerinin artmasına sebep vermektedir. %65 klor kalsiyum hipoklorit htc (günlük ve şok klorlama için) bazik tir ph değerini yükseltir.
Suyun pH'ını düşürmek için ne yapmalıyız? Bunun için piyasada birçok ürün satılmaktadır. Ancak, sitrik asit (limon tuzu), fosforik asit, nitrik asit, sülfürik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların seçiminde ise; kullanımının kolay, ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir.
Bu duruma Asidoz ve Alkaloz denmektedir. Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH'nin 7.35'in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45'in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
İçme suyunun sağlıklı olması için pH değerinin dışında bir de sertlik derecesi önemlidir. Bu nedenle günlük yaşantımızda tükettiğimiz suyun pH değeri yüksek su, temizlenmiş, yumuşak içimli ve zararlı bileşenlerden arındırılmış olması gerekir.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Klor ve su ile kimyasal reaksiyon, havuzun genel pH'ını düşürür ve bu da havuzu fazla asidik hale getirebilir. Stabilize klor ile sterilize edilmiş havuzlar için, havuzunuzdaki kloru nötralize etmek için kimyasal bir yöntem kullanırsanız, siyanürik asit seviyesinin aynı kalacağını unutmayın.
Fazla tuz kullanımının bir diğer etkiside Ph'in düşmesidir. Tuzun yumuşatıcı etksisi Ph'ı düşürür.
Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Havuz suyunun pH'sını yükselterek ya da düşürerek uygun seviyeye gelmesini sağlar. İki çeşidi vardır. Birisi pH düşürürken (Ph (-) Granül Ph Düşürücü) diğeri ise pH yükseltici (Ph (+) Granül Ph Yükseltici) olarak sunulur. Bu kimyasallarda sodyum bisülfat içerir.
pH'ın dengede tutulması hem havuzlarda kullanılan klorların içindeki aktif maddenin tam olarak verim sağlamasını sağlar.pH düşük veya yüksek olursa klorun verimliliği düşecektir. Bu sebepten dolayı pH düşürücü ile oranını 7.2 ve 7.6 arasında tutmamız en sağlıklı olanıdır.
Suyun en yüksek sağlıkta ve tazelikte içilebilir olması için PH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında olması gerekir. Bu değerler arttıkça ya da azaldıkça, suyun sertliği hakkında, içilebilir olup olmaması hakkında ve özellikle de suyun içerisinde yer alan çözünmüş maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi veriyor.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir. Alkali bir su da vücuda iyi gelen özelliğe sahiptir.
Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Vücut için tehlike zamanı
İnsan vücudunda pH seviyesi 7.36'nın altına düştüğünde asit zehirlenmesi (asidoz), 7.42'yi geçtiğindeyse alkaloz denilen durum başlar.
pH yüksekliği
Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve böbrek tüplerine bağlı asidoz gibi durumlarda idrarın Ph değeri yükseldiği gibi, kan transfüzyonları, kusmalar, uzun süren soğuk banyo ve alkali yapıcı maddelerin (karbonat vb.) fazla alımı da etkileyici nedenlerdir.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
pH düşürmenin en kalıcı ve sağlıklı yöntemi RO kullanmaktır. Suyun sertliğini düşürerek tamponlama azaltıldığı için çok az asidik malzeme ekleyerek pH rahatlıkla 5,5-6 seviyelerine indirilebilir. Asidik su seven balıklar genellikle iletkenliği düşük su da sevdiğinden en iyi sonucu alırsınız.
Limon suyunun asidik ya da bazik olması vücudunuzun pH dengesini etkilemeyecektir ancak limon suyu tüketildiği zaman bazik yan ürünler ortaya çıkarttığı için böbreklerinizi fazla asitten arındıracak ve idrarın daha asidik olmasını sağlayacaktır.
Ph Derecesi Nasıl ölçülür? Havuz suyunun pH değeri, Phenol Red rejantı veya pH metre ile ölçülür. Test kitinin pH ölçüm gözüne atılan Phenol Red rejantı eriyerek suya renk verir. Elde edilen renk ile test kitindeki renk skalası karşılaştırılarak en yakın değer pH değeri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri