Abstract. Fukahayı Seb'a, Medine'de yaşayan tabiîlerden yedi fakih için kullanılan bir tabirdir. Genel olarak
FUKAHÂ (ﻓﻘﻬﺎﺀ) i. (Ar. faḳіh'in çoğul şekli fuḳahā') Fıkıh âlimleri, fıkıh ilminde söz sâhibi olan kimseler, fakihler: Aliyyülkārî, Hanefî fukahâsından pek muktedir ve fâzıl bir zattır (Ömer N. Bilmen).
Ebû'z-Zinâd'ın (ö. 130/748) “haddesenî es-seb'a” diye hadis rivayet ettiğine dair haberlerden (İbn Sa'd, s. 319) anlaşıldığına göre fukahâ- yi seb'a tabiri daha hicrî II. yüzyılın başlarında bilinmekteydi.” (Kallek, 1996: 214).
İlgili 23 soru bulundu
Abstract. Fukahayı Seb'a, Medine'de yaşayan tabiîlerden yedi fakih için kullanılan bir tabirdir. Genel olarak Said b. Müseyyeb, Urve b. Zübeyr, Süleyman b.
Sâmî ve Fars geleneğinde ruhanî ve kutsal sayılan üç ile cismanî sayılan dört sayısını birleştiren en önemli sayı kabul edilir.
Sözlükte “sayıca çok olmak, artmak” anlamındaki kesret kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müksir kelimesi çok hadis rivayet eden sahâbîyi ifade eder. Az sayıda hadis rivayet eden sahâbilere ise mukıllûn adı verilmektedir.
Fıkıhla ilgilenen kişiye fakih denir.
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge. Sadece İslam hukukuyla ilgili olarak değil, İslam'ın kurallarıyla yönetilen devletlerde, hakimin verdiği karar.
Sözlükte “değiştirmek” mânasına gelen tağyîr “kelimelerde harekeleme ve noktalama hataları yapmak” anlamında kullanılmıştır.
(İlim umumî, fıkıh hususîdir). Kelimenin ism-i fâili “fakîh” ya da uzatmasız olarak “fakuh” şeklinde kullanılır. Çoğulu “fukahâ” dır.
Naslardan hüküm çıkarma anlamında fıkıh usulü terimi. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi.
Mes'ûd, Abdullah b. Ömer ve Abdullah b. Abbas'tan ibaret olduğunu, başkalarının ıstılahına göre de yukarıda Ahmed b. Hanbel'den naklen adları verilen dört kişiye abâdile dendiğini söylemektedir.
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Tebeut tabiin (Arapça: تبع التابعين ; Tâbi'ûn'a tâbi olanlar), İslâm'da tâbiûnu gördüğüne inanılan kimselere verilen isim. Sünnîlere göre sahabe ve tabiinlerle birlikte Dünya'ya gelmiş en iyi nesillerden biridir.
Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
İşte her yer ve zamanda bütün mükellefler için iptidaen meşru kılınan asıl hükümlere “azimet”; bazı durumlarda kulların özürlerinden dolayı, on- lardan zorluğu kaldırmak için meşru kılınan istisnaî hükümlere de “ruhsat” denir.
Sözlükte “sünnet olmamak; nesebi karışık olmak” gibi anlamlara gelen hadrame kökünden türeyen muhadram kelimesi (çoğulu muhadramûn) hem Câhiliye devrinde hem İslâmî dönemde yaşamış, Hz. Peygamber hayatta iken veya vefatından sonra müslüman olmuş, ancak onu mümin olarak görememiş kimseyi ifade eder.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Merfu hadisler bizzat Hz. Muhammed tarafından söylendiğine emin olunan sözlerdir. Örneğin veda hutbesini binlerce kişi dinlediği için, peygamber efendimizin bu hutbede söylediği her söz, merfu hadis olarak değerlendirilir.
Özet: Kur'an-ı Kerim'in Hz. Muhammed'e kendi lisanı olan Arapça bir dil ve Ahrufu's- Seb'a (yedi harf) üzere inmiş olması son ilahi kitabın önemli özellikleri arasındadır.
Muallakat kelimesi Arap şairlerin duvarlara yazıkları şiir ya da kasideleri anlamını taşır. Geçmişten günümüze şiir yazan kişiler yazdıkları eserlerde mallakat anlamına yönelik hazırlanmaktadır. Duvara yazılan şiir dizeleri olarak bilinmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri