Kolay sindirilip, emilen yiyecekler tercih edilmelidir. Bu yiyecekler karbonhidrattan zengin, düşük yağ içeren meyve, ekmek, tahıl gevreği, az yağlı süt, az yağlı yoğurt, gaz yapmayan meyve suları, sporcu içecekleri gibi yiyecek ve içeceklerdir.
Sporcular antrenman öncesi ve sonrası yemeğin içeriğinde karbonhidrat içeren besinleri tercih etmelidir. İyi bir karbonhidrat kaynağı pilav ve makarna, haşlanmış patates, çorbalar, meyveler, komposto, taze sıkılmış asitsiz meyve suları olmalıdır. Antrenman öncesi glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
Sporcular için en önemli mineraller kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum kan pıhtılaşması, sinir iletimi ve kalp atımının denetiminde görevlidir. Süt, yoğurt, peynir, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum kaynağı besinler arasındadır. Demir minerali ise kaslara oksijen taşınmasında görevlidir.
Antrenman veya maçtan 1 saat önce 1 g/kg, 2 saat önce 2 g/kg, 3 saat önce 3 g/kg ve 4 saat önce 4 g/kg karbonhidrat tüketilmesi önerilmektedir. Maç öncesi yemeğin saati ile birlikte, yemeğin karbonhidrat içeriğinin yüksek, protein miktarının orta, yağ ve posa içeriğinin düşük olması sağlanmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Kolay sindirilip, emilen yiyecekler tercih edilmelidir. Bu yiyecekler karbonhidrattan zengin, düşük yağ içeren meyve, ekmek, tahıl gevreği, az yağlı süt, az yağlı yoğurt, gaz yapmayan meyve suları, sporcu içecekleri gibi yiyecek ve içeceklerdir.
Dinlenmenin en önemli unsuru uykudur. Müsabaka döneminde uyku alışkanlığı devam etmeli geç saatler de yatmak az uyumak sporcu için dinlenme yerine yorgunluğun devam etmesi durumunu ortaya çıkarır kolalı içecekler ve alkol tarzı içkilerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
5. Spor yaparken su tutucu yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Bunlar çok tuzlu yiyecekler, kaşar, tulum peyniri, zeytin, et suyu, hardal, turşu, ketçap, patates cipsi, tüm konserve yiyecekler, tere yağı, kuru yemişler, kakao, hazır salata sosları, et sosları ve hazır çorbalardır.
Spor sırasında bolca su kaybedeceksiniz. Vücudun birçok organı için yakıt niteliğinde su da spor öncesi ideal miktarlarda içildiğinde sporun verimini arttıracak bir yöntem. Kaybettiğiniz her yarım kilo için kilo oranınıza göre 2 veya 3 bardak içme suyu tüketmeniz gerekiyor.
En sevdiği yemek morina, soğan, ince dilimlenmiş patates ve sahanda yumurta karışımı olan bacalhau a braz'dır. Ayrıca bol miktarda meyve ve yağsız protein yiyor. Ronaldo, restoranlarda sık sık biftek ve salata sipariş ettiğini ve hiçbir zaman donmuş bir şey olmadığını, yediği her şeyin taze olduğunu söylüyor.
Laktoz içermeyen süt ürünleri laktoz intoleransı olan sporcular için de iyi bir seçenektir. Aromalı süt ve tatlılar süt sevmeyen sporcular için bir alternatif olabilir. Süt ürünlerinin taşınabilir ve uzun bir raf ömrüne sahip olması yolculuk yapmak zorunda olan sporcular için iyi bir gıda tercihidir.
Yeterli miktarda ekmek, tahıl ve süt ürünlerinden hazırlanan kahvaltıya ek kuru yemiş, bal, marmelat, muz gibi ek gıdalar ekleyebilirsiniz. Yumurtada çok yüksek oranda protein bulunduğundan yumurta, sporcu kahvaltısı için olmazsa olmazdır.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
MÜSABAKA ÖNCESİ ÖĞÜNÜN ÖZELİKLERİ
Gaz yapıcı etkilerinden dolayı süt ve yoğurt tüketilmemelidir.Müsabaka öncesi en son öğün 2–4 saat önce tüketilmelidir.Bol su, gaz yapıcı etkisi olmayan taze sıkılmış meyve suları, karbonhidratlı hazır solüsyonlar içilmelidir.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Cips yüksek miktarda sodyum içermesi sebebiyle, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felce tek yönlü bilet gibidir. Bu, kas ağrısını ve yorgunluğu da artırabilir. Zaman içerisinde kas büyümesini de engeller.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Pirinç karbonhidrat açısından zengin bir yiyecektir. Bu sayede pilavın sporcular tarafından sıkça tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
İyi bir performans için sporcuların, egzersiz sırasında su kaybı yaşamaması ve yeterli derecede enerji alması gerekir. Bu nedenle sporcular, spor öncesinde, sırasında ya da sonrasında bu etkileri sağlayacak içecekleri tercih eder.
Haberlere bakılırsa bazı teknik direktörler de kumar oynanmasına göz yummaktadır. Bu haberler üzerine 31 Ağustos 1976'da bir yazı yazan Cumhuriyet yazarı Abdülkadir Yücelman ise gelinen noktayı şöyle özetlemektedir: “Futbolcu kumar da oynar, içki de içer.
Tekgül "Kolanın içinde bulunan kafein maddesi, kıkırdakların gelişimini engellediği için gencin boyunun uzamasını engeller. Bu nedenle gence kolayı içmemesini değil, neden içmemesi gerektiğini söylemeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri