20. yüzyılın son çeyreğinde önemli bir toplumsal ve ekonomik güç haline gelen futbolda, ilgiyi daha da arttırmak için futbol oyun kurallarının daha sık değiştirildiğini tespit ediyoruz: 1970 : İlk defa sarı ve kırmızı kartlar 1970 Meksika Dünya Kupası'nda kullanılmaya başlanılmıştır.
Sarı ve kırmızı kart uygulaması, 1966'da İngiltere ve Arjantin arasında oynanan Dünya Kupası maçındaki bir olayla doğdu. O dönemde kart uygulaması olmadığı için hakemler futbolcuları sözle uyarıyor, oyundan atıldıklarında da dışarı çıkmalarını söylüyordu.
Futbol Oyun Kuralları 1886'da tekrardan düzenlenmiştir. 1886 yılında, İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda Futbol Federasyonu tarafından Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) kurulmuş olup, futbol oyununun tüm dünyada hangi kurallarla oynatılacağına karar vererek, Futbol Oyun Kurallarını geliştirme ve değiştirme ...
ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞEN KURALLAR
-1891 yılında penaltı vuruşu getirildi ve kale ağlarından bahsedildi. -1905 yılında penaltı atışları sırasında kalecilerin kale çizgisi üzerinde durması kuralı eklenirken, bu kural 1929 yılında 'kaleci, penaltı vuruşu yapılana kadar çizgi üzerinde durmalıdır' şeklinde değiştirildi.
Ancak yaşanan savaşlar ve ekonomik buhran ile bu kartlara olan ilgi azaldı. Günümüzde kullandığımız anlamıyla kredi kartları ilk olarak 1950 yılında ortaya çıkmıştır. “Diners Club Kredi Kartı” adı verilen kart günümüzde kullandığımız kredi kartının temellerini oluşturmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Sonuç olarak Meksika'daki 1970 FIFA Dünya Kupası'nda ilk kez, ihtar için sarı ve oyundan atılma için kırmızı kartlar kullanıldı.
Kırmızı kart: Oyuncu, kırmızı kart gördüğü an oyunu terk eder ve bir sonraki maç cezalı duruma düşer. Bir kırmızı kart, oyuncunun o sezon içinde gördüğü sarı kartları kaldırmaz.
Modern futbolun anayasasındaki en radikal değişiklik olan “geri pas kuralı” 1992'de yürürlüğe girdi. Aslında kuralın lafzı yanlıştı; pasın “geriye” değil “kaleciye” verilmiş olması esastı.
Dünya Kupası penaltılarının hikâyesi, 19 Temmuz 1930'da başladı. Şili-Fransa maçının 30. dakikasında Şili lehine verilen penaltıyı, Carlos Vidal kullandı ama Fransız kaleci Alex Thepot, gole izin vermedi. Aynı gün oynanan bir diğer maçta ise ilk penaltı golü atıldı.
1990'da Üçüncü Değişiklik. 1925 yılında yapılan son değişiklik ile beraber ofsayt artık herkes tarafından benimsendi ve uzun yıllar boyunca uygulandı. Zaman zaman tartışma konusu olsa bile son değişiklik tam 65 sene yürürlükte kaldı. 1990 yılında ofsayt kuralında hücum yapan takıma avantaj sağlayacak bir karar alındı.
FIFA, futbola benzeyen ve bilimsel kanıtlara sahip olan ilk oyunun, MÖ 300-200 yıllarında Çin'de askerî eğitim amacıyla oynanan cujuya dayandığını belirtmektedir.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
Futbolda standart oyun süresi 90 dakikadır. Bu süre ilk kez 1866'da Londra ve Sheffield'ın birbirlerine karşı oynadığı zaman belirlendi. Şu veya bu nedenle, bundan sonra futbol maçları için standart süre olarak 90 dakika belirlendi.
Sayının önce 15 olarak belirlenmesi fikri ortaya atıldı. Büyük tartışmalar sonucu tek kaleciye karşı en mantıklı çözüm bulundu ve sayının 10'a düşürülmesine karar verildi. 14 Haziran 1897'de, takımların 1 kaleci 10 futbolcu olacak şekilde 11 oyuncu ile sahaya çıkabileceği kural kitapçığına madde olarak eklendi.
2. Geri pas. Bir kural değişti ve bir oyuncu tipi, bu kural nedeniyle başkalaştı. Geri pas kuralı yok iken, 1992 yılından önce kalecilikte ayak becerisinin ağırlığı çok düşüktü, zira kaleciler kendilerine atılan pasları eline alıyor ve oyunu degaj ile yahut el ile yeniden başlatabiliyordu.
Futbolda kurallar yıllar içinde bir çok değişiklik gösterdi. Bunlardan biri de geri pas kuralıydı. 1992'ye kadar, kaleciler geri pasları eliyle kontrol edebilirdi.
Penaltı vuruşu (penaltı) : Futbolcunun sadece rakip takım kalecisi tarafından savunulan kaleye tek bir vuruş yapmasına izin verilen, futbolda oyunu yeniden başlatma yöntemidir.
MADDE 36 – (1) Hakkında müsabakadan men cezası veya hak mahrumiyeti cezası ya da idari tedbir kararı olduğu halde herhangi bir şekilde bu kararlara uymayan sporcu ve kulüp görevlilerine bir aydan altı aya kadar müsabakadan men cezası verilir.
Yeni ofsayt kuralına göre futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak. Kural ilk olarak İtalya ve İsveç'te uygulanacak. Uygulamadan istenilen sonuçlar alınırsa yeni kural tüm dünyada geçerli olacak.
Ceza Alanı (Ceza Sahası)
Kale direklerinin iç kenarlarından 16,5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16,5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.
ALT LİMİTTEN 3 MAÇ
Talimatın, “kişilik haklarına saldırı, hakaret ve tahdit” başlıklı 41. maddesine göre işlem gören oyuncuya, hakareti hakeme karşı olduğu için 7 maça kadar ceza öngörülürken, PFDK ağır ifadelere alt sınırdan uygulama yaparak üç maç ceza kesti.
KARAR İÇERİĞİ: Futbol Disiplin Talimatı'nın 43. maddesi kapsamında "şiddetli hareket"; eylemin, oyun durduktan sonra, topla oynama amacı olmaksızın, topsuz alanda gerçekleştirilmesi ve Futbol Disiplin Talimatı'nın 41. maddesi kapsamında "hakaret" eyleminin değerlendirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri