Bu anlayış çerçevesinde yetişen ve döneme damgasını vuran XVI. yy şâirlerinden Fuzûlî ve Bâkî'nin şiirleri, dönemin şiir anlayışının tespiti bakımından oldukça önemlidir.
XVI. yüzyılda yaşamış olan Fuzûlî (ö. 963/1556) Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biridir ve üç dilde (Türkçe, Farsça ve Arapça) eserler telif etmiş, şiirler yazmıştır.
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Fuzûlî de İran edebiyatının büyük gazel üstadı Hâfız'dan etkilenmiş fakat ardından kendi sanat anlayışı çerçevesinde Türkçe şiirin en güzel örneklerini sunmuştur.
16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor.
Nedîm (Osmanlıca: نديم; 1681, İstanbul - 30 Ekim 1730, İstanbul), Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Aşk ve ızdırap şairi olarak bilinen ve 16. yy'ın en büyük şairi olarak kabul edilen Fuzûlî'nin çok sayıda eseri mevcuttur. Türkçe Dîvân'ı en önemli eseridir.
Türk filolog ve yayıncı Mehmed Fuad Köprülü, divanı 1924'te yayınladı. Divan, 1948 yılında Türk edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı tarafından İstanbul'da basılmıştır (ikinci baskı - 1961). Fuzuli'nin divanı, eski bir el yazması esas alınarak 1961 yılında AMİA Edebiyat Enstitüsü'nde derlenip yayınlanmıştır.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
*Şiirlerini Azeri Türkçesiyle yazan Fuzûlî; Arapça ve Farsçayı bu dillerde kusursuz eser yazabilecek ve şiir söyleyebilecek derecede öğrenmiştir. *Fuzûlî, kasideler de yazmakla birlikte en çok, gazel türünde şiirler yazmıştır.
1. ŞİKÂYETNÂME. Konumuzu teşkil eden Fuzûlî'nin türkçe 4 mektubundan ilki, Nişancı Paşa Mektubu ve daha çok Şikâyet- nâ me adı ile şöhret bulmuş oian ve hakikatte, Nişancı Celâl-zade Mustafa Çelebi'ye hitaben yazılmış bulunan mektuptur.
Fuzûlî'nin Osmanlı'ya bakışına geçmeden evvel, Osmanlı Fuzûlî'ye nasıl bakmıştır, bunu kısaca belirtmek gerek. Fuzûlî Şii'dir. Şia'ya olan bağlılığını her fırsatta dile getirmiştir, Hz. Ali ve Oniki İmam övgüsünde kasideler kaleme almıştır.
Bu itibarla ilk kasidesini Akkoyunlu Elvend Bey'e sunmuştur. 1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçtiği sırada Fuzûlî, edebiyat alanında oldukça tanınmış, genç ve gözde bir şairdi.
Nerede ve ne zaman doğduğu da tam olarak bilinmemektedir; fakat 1480-1495 yılları arasında, Kerbela civarında doğmuş olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla Fuzûlî, 15. ve 16. yüzyılların Orta Doğulu şairidir. Türkçe dışında Farsça ve Arapçaya da hâkim olan şairin Türkçe, Farsça ve Arapça Divanları bulunmaktadır.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan şair hem "kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen kimse", hem de "yüce, üstün, erdemli" anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanındı.
Fuzûlî, Türk edebiyatının en büyük şairi kabul edilir. Şiirlerinde aşk unsuru çoktur. Bâkî ise daha hayatta iken “Sultânü'ş-Şuarâ” unvanını aldı. Türkiye Türkçesiyle yazmıştır.
Karışıklığı ortadan kaldırmak üzere Fuzûlî mahlasını seçtim. Bu adı kimsenin sevmeyeceğini ve bu sebeple almayacağını tahmin ettiğim için adaşlık endişesinden kurtuldum. Ayrıca ben, Allah'ın inâyetiyle bütün ilim ve fenleri nefsinde toplamış bir insan olarak geçiniyordum. Mahlasım bu amacı da içine alır."
FARSÇA DÎVÂN (FUZÛLÎ) Fuzûlî'nin Farsça şiirlerini içeren eser. Mensur bir mukaddime ile başlayan Dîvân'da yer alan nazım şekillerine, kasidelerin dâhil edilip edilmemesine göre şiir sayısı değişkenlik göstermektedir.
ARAPÇA DÎVÂN (FUZÛLÎ) Fuzûlî'nin Arapça şiirlerini ihtiva eden eseri. Fuzûlî'nin Arapça Dîvânı'ını hangi tarihte kaleme aldığı tam olarak bilinmemektedir. Elimizdeki Arapça Dîvân'a ait şiirler 11 kaside ve 1 yarım kasideden oluşmaktadır.
Fuzûlî'nin Türkçe şiirlerini topladığı eser. Son yıllarda Türkçe Divan üzerinde yapılan bir doktora çalışmasına göre divanın yurt içi ve yurt dışındaki kütüphane ve özel koleksiyonlarda olmak üzere 200'den fazla yazması mevcuttur. Bu yazmalar içerisinde müellif hattı bulunmamaktadır.
Devrin Fuzûlî'den sonra en kudretli mesnevî şairi olarak telakki edebileceğimiz Yahya Bey, deyim ve atasözlerini ustalıkla kullanmış olup Necâtî'den sonra mahallî unsurlara eserlerinde en fazla yer veren şair olduğu söylenebilir.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
Ahmedî (1334 - 1413) divan şairi ve hekim. 14. yüzyıl'da Anadolu'da yetişmiş en büyük divan şairi kabul edilir. Kaleme aldığı Türkçe eserlerle Osmanlı dönemi Türkçesi'nin yazı, edebiyat ve bilim dilinin ilk örneklerini vermiş ve dolayısıyla Türk dili'nin gelişmesinde ve kullanılmasında büyük katkı sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri