Yersiz, gereksiz, fazla, zâit: “Fuzûlî söz.” “Fuzûlî gayret.” “Fuzûlî masraf.”
Fazlalık olarak yapılan her türlü iş veya masraf fuzuli kelimesi ile ifade ediliyor. Fuzuli Neye Denir? Fuzuli boş ve gereksiz olan durumlara deniyor. Ayrıca yersiz ve boşa harcanan zamanı veya parayı ifade etmek için de fuzuli kelimesi kullanılıyor.
İltihak süresi katılma süresidir.
Ruhi, Arapça kökenli bir isimdir ve "ruh ile ilgili", "ruhsal", "manevi" anlamına gelir.
Bu kapsamda küçük bir inceleme yaptığınızda cazibe kelimesinin "dikkat ve ilgi çeken" olduğunu anlayabilirsiniz. "Alımlı olmak, çekicilik" anlamında kullanıldığı da dikkat çeker. Cazibe sözcüğü fizik biliminde de kullanılan bir terimdir.
İlgili 39 soru bulundu
İdealize tek başına kullanıma uygun olmayan ve idealize etmek şeklinde kullanılan bir sözcüktür. İdealize, hayalde bir durum ya da kişiyi mükemmel olarak canlandırmak, isteklerine uygun olarak şekillendirme halidir.
Cezbe, Arapça kökenli bir kelime olup herhangi bir duygunun veya inanışın etkisiyle aşırı ölçüde coşup kendinden geçmeye verilen isimdir. Günlük hayattaki kullanımının yanı sıra tasavvufi bir terimdir.
Her şeyden arındırılmış bir ruh.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Bu anlamda mücerred, “dünya ve âhiret kaygısını bir yana bırakıp Allah'a gönül veren ve sadece O'na bağlanan derviş” demektir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tehir kelimesi ''ahir'' kökünden türetilmiştir. Ahir, son ve sonra manasına gelirken, tehir sözcüğü de sonraya bırakmak demektir. Kelime daha çok askerlik için kullanılır.
Konkordato'nun tasdik edilmesi, mahkemenin ve alacaklıların, borçlunun verdiği ya da üzerinde anlaşılan başka bir teklife onay vermesi demektir. Mahkemenin verdiği tasdik kararıyla konkordato borçlu için bağlayıcı hale gelir.
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Yetkisi olmadan başkası adına hukukî işlemde bulunan kimse anlamında fıkıh terimi. Yetki eksikliği veya üçüncü şahısların haklarının bulunması sebebiyle hükümlerini meydana getirmesi askıya alınmış akid. Hukukî işlem yetkisi vermeye aracılık eden akid.
Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan şair hem "kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen kimse", hem de "yüce, üstün, erdemli" anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanındı.
Sansasyon, kişileri ya da toplumu etkileyen, sevinç, heyecan, merak, korku ve endişe gibi duyguların açığa çıkmasına sebep olan etkileyici olaylar olarak tanımlanabilir. Sansasyonel olaylar ortaya çıkardığı duygular nedeniyle toplumda sıklıkla takip edilen ve merak uyandıran içeriklerdendir.
(Fr. compliqué < Lat.) Kendisini meydana getiren unsur veya parçaların çokluğu, çeşitliliği ve birbirlerine karşı olan etkileri sebebiyle güç anlaşılır durumda olan, çözülmesi, tahlil edilmesi zor, karmaşık, girift: Tabii komplike ürünler de hazırlıyoruz, ancak yatırımcı basit ve risksiz ürün istiyor (Forbes).
Orijinal dilinde ''marginale'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, uçta ve kenarda olandır. Marjinal sözcüğü cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır: Örnekler: ''Marjinal bir oluşum'' - ''Marjinal bir sanatçı.'' Kelimenin fiil hali ise ''marjinalize etmek'' şeklinde yazılır.
Ruhi Mücerret, Türk yazar Murat Menteş'in 2013 yılında yayımlanan romanıdır. Roman, Türk Kurtuluş Savaşı'nın yaşayan son gazisi olan 100 yaşındaki Ruhi Mücerret'in içine düştüğü bir intikam serüvenini anlatır. Dört bölümden oluşan romanın bölümleri Ruhi Mücerret ve Civan adlı karakterin ağzından anlatılır.
Fışkırır rûh-i mücerred gibi yerden na'şım; Buradaki mücerret kelimesinin anlamı soyut bir anlamdadır. Buradaki soyut anlam ise ruhtan gelmektedir. Dolayısıyla naaşın bir ruh gibi topraktan çıkacağı belirtilmektedir.
Mücerred ise, babasının yanında yaşayan bekar yetişkin çocuktur. Mücerred resminin miktarı 6 akçe olup babasının yanında yaşayan, gelir elde etmeye gücü yeten (kisbe kâdir) yani sakatlığı, hastalığı olmayan erkeklerden alınan bir vergidir.
Tasavvufta varidat kelimesinin ne anlama geldiği merak edilerek internet üzerinden araştırılmaktadır. Tasavvufta varidat kalbe doğan gerçekler anlamına gelir. Varidat tasavvufta insanın gönlüne düşen, insanın kalbine doğan ya da kalbe gelen anlamlarına gelir.
Sohbet, zikir ve semâ meclislerinde kalbinde meydana gelen vâridâta (bk. VÂRİD) dayanamayarak kendinden geçen, gayri ihtiyarî sıçrayıp nâra atan kimselerin davranışlarına da cezbe adı verilmektedir. Türkçe'deki “cezbelenmek, cezbeye gelmek” gibi deyimler bu tür cezbe için kullanılır.
İnsanda olan kuvvet Cenâb-ı Hakk'ın kuvvetine nisbetle yok gibidir. Şu kadar var ki, gerçek ve hakiki cezbe seyr-ü sülûkten sonra olan cezbedir. Bu tip meczûba sâlik-i meczûb adı verilir. Meczûb-i sâlik ise tarikata ilk defa giren mübtedîlerin hali ve durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri