FVÖK ise “Faiz ve Vergi Öncesi Kâr'' demektir. Ve şirketin faaliyetlerinden elde ettiği karı, faiz ve vergi öncesi olarak gösterir. FVÖK amortisman ve ifta öncesi kârı hesaplama içerisine dahil etmez.
FVÖK nasıl hesaplanır? FVÖK, Toplam gelirden satılan malların maliyeti, Satış, genel ve idari giderler ve Diğer işletme giderlerinin çıkarılmasıyla hesaplanır.
10'un üzerinde Favök değerine sahip şirketler, iyi olarak kabul edilir. 500'den farklı Amerikan şirketini kapsayan S&P 500 borsa endeksi için Favök değerlerinin 11 ile 14 arasında değiştiği görülür.
FAVÖK değerinin yüksek olması genellikle şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu gösterir. Ancak, bu değer sektör ortalamasına veya benzer şirketlere göre çok yüksekse, bu durum şirketin değerlemesinin aşırı olduğuna işaret edebilir.
FAVÖK, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârlılık anlamına gelen ve şirket değerlemeleri için tüm dünyada geçerli olan bir analizdir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak; Bir şirketin FAVÖK değeri 200.000 dolar olsun. Toplam geliri ise 2 milyon dolar olsun. Buna göre; 200.000 / 2.000.000 = %10 FAVÖK marjıdır. FAVÖK marjı yüksek olması durumunda şirketin karlı olduğu ve maliyetlerini etkili olarak kullandığı şekilde yorumlanır.
FD/FAVÖK kıyaslaması yapılırken her şirket kendi sektöründeki firmalar ile kıyaslanmalıdır. Genellikle rakip şirketlerden, sektör ortalamalarından veya şirketin geçmiş dönemlerdeki ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK çarpanına sahip hisse senetleri pahalı olarak yorumlanabilir.
Ayrıca yatırım yapılan sektöre ve şirketin özel koşullarına göre FAVÖK farklı olabilir. Bununla birlikte genel bir kriter olarak S&P Borsa Endeksi'nin kabulü göz önünde bulundurulabilir. Endeksin genellemesi 10 üzerinde çıkan bir değerin iyi olarak kabul edilmesi yönündedir.
FAVÖK, şirketin brüt kârını ifade eden bir değerdir ve bu değerin artması için, satılan ürünlerin maliyetinin azaltılması gerekir. Bu maliyetlere FAVÖK gideri adı verilir. Maliyet ne kadar düşerse FAVÖK de o kadar artar.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
FAVÖK; faiz, amortisman, vergi öncesi kâr kelimelerinin kısaltmasıdır. İşletmenin temel iş operasyonlarından kaynaklanan net kârının yanı sıra yatırım ve finansman faaliyetlerinden elde ettiği gelirin toplamını temsil eder.
Bir işletmenin kârlılığını diğeriyle karşılaştırırken, FAVÖK işletmenin nakit akışının hesaplanmasına yardımcı olabilir. Negatif bir FAVÖK, şirketin zayıf bir nakit akışına sahip olduğu ve kârlılık sorunlarının bulunduğuna işaret eder.
FAVÖK, bir şirketin karlılığının bir ölçü birimidir. Dolayısıyla, daha yüksek değerler genellikle iyidir. FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır. Pozitif FAVÖK değeri, bir firmanın vergi, faiz ve amortisman öncesinde karda olduğunu göstermektedir.
Borsa analistlerinin en çok kullandığı oranlardan biri de Firma Değeri / Favök oranıdır. Genellikle şirketin piyasa değerinin favök miktarına bölünmesiyle bulunur. Bu oran şirketin sahip olduğu varlıklarla faaliyette bulunduğu alanda ne kadarlık mal ve hizmet ürettiğini gösterir.
FD/Satış: Firma değerinin son bir yıllık net satışlara oranıdır.
EBITDA ile ilgili yukarıdaki açıklamalardan sonra formüldeki "çarpan" üzerinde bir açıklama yapmamız yararlı olacaktır. Çarpan değişik sektörlerde genellikle 4-7 arasında bir değer olarak hesaplamalarda kullanılır.
Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation, kısaca EBITDA faiz, amortisman ve vergi öncesi kar anlamına geliyor. Aslında bu çeviriye dikkat ettiğimizde karşımıza “FAVÖK” kısaltması çıkıyor. Yani EBITDA ve FAVÖK kavramlarının aynı anlama geldiğini söyleyebiliriz.
Faaliyet kârından hareketle hesaplanan EBITDA işletmenin esas faaliyetlerinden elde edilen kârı temsil eder. Operasyonel net işletme sermayesi de işletmenin esas faaliyetlerinden kaynaklanan net işletme sermayesini ifade etmektedir.
Yatırımın gelecekteki tahmini net nakit akışlarının bugünkü değerini yatırımın maliyetine eşitleyen iskonto oranıdır. Hesaplanan oran ile yatırımın kendi iskonto oranı yada beklenti oranı karşılaştırılarak yatırımın karlı olup olmadığına karar verilir.
Kısaca FAVÖK hesaplanırken operasyonel giderler net satıştan çıkarılır ve amortisman eklenir. FAVÖK Değeri = Brüt Kâr – Genel Yönetim Giderleri – Pazarlama Giderleri + Amortismanlar şeklinde tam bir formüle sahiptir.
Investing.com'daki her hisseye ait sayfada bulunan Finansallar sekmesinde şirkete ait detaylı mali verilere ulaşılabilir. Örneğin Alphabet'in (NASDAQ:GOOGL) FAVÖK'ünü hesaplamak için gereken bileşenleri çeyreksel ve yıllık periyodlarda bulabilirsiniz.
Yatırımcılar, bir şirket hissesinin potansiyeline göre aşırı veya düşük değerli olup olmadığını belirlemek için bir değerleme ölçüsü olarak “KD/FAVÖK” oranını kullanır.
EbitDA, Bir şirketin operasyonel verimliliğinin ölçülmesinde ki önemli kriterlerden birisidir. Şirketler EbitDA ile finansal maliyetleri (genellikle faizler), vergileri, yıpranma payı ve amortisman giderleri gibi parametreleri hesaba katmadan kazançlarını ölçebilirler.
FAVÖK şirketin esas faaliyet kârına nakit olmayan giderlerini ekleyerek bulunur. Örneğim amortisman para çıkışı gerektirmeyen bir giderdir. O nedenle FAVÖK hesabında amortismanı esas faaliyet kârına ekleriz. FAVÖK ile şirketin esas faaliyetinden elde ettiği kârı görebiliriz.
Borsada yatırım eğitimlerine hoş geldiniz. Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri