Denence yani yaygın olarak bilinen adı ile hipotez, ortaya çıkmış veya çıkacak olan belirti, tutum, olgu ya da olaylar üzerindeki varsayım niteliğindeki açıklamalardır. Hipotez, araştırma probleminde değişkenler arasında nasıl bir ilişki olduğuna ilişkin düşünce ve yargıları ifade etmektedir.
Araştırmalarda olaylar ya da değişkenler arasında var olduğu söylenen (kestirilen) ilişkiye araştırma dilinde hipotez (denence) denir.
Denence (hipotez): En az iki değişken arasında kestirilen ilişki açıklanır. Örneğin, her gün düzenli kefir tüketimi altı haftada anaerobik performansı artırır. Tanımı: Bir araştırmada değişkenler veya olaylar arasında var olacağı söylenen, kestirilen ifadeye denence denir. Yani denenen yargıdır.
Hipotez (Denence) : Sınanacak yargıdır. Doğru ya da yanlış olabilir. Neticeyi araştırma sonucu belirleyecektir. İyi bir hipotez cümlesi, anlaşılması kolay, kısa ve ifade etmek istediğini net anlatabilen, verimli ve savunduğu düşünceyi anlatabilen bir yapıda olmalıdır.
Hipotez (Denence)
Hipotez, iki ya da daha fazla değişken arasındaki ilişki hakkında doğrulanabilecek ya da yanlışlanabilecek olan bir ifadedir. Başka bir deyişle, araştırma probleminin henüz doğruluğu ya da yanlışlığı sınanmamış olan olası çözümlerine ilişkin iddialardır.
İlgili 16 soru bulundu
Hipotez (Denence)
Ortaya çıkmış veya çıkacak belirli davranışlar, olgular, veya olaylar hakkında varsayım niteliğindeki açıklamalardır. Araştırma problemindeki değişkenler arasında ne tür bir ilişkinin olduğuna dair beklentiler ve yargıları ifade eder.
Denence, yeni gözlenen bir olgu veya olayın ya da karşılaşılan bir problemin, daha önceki bilgi ve deneyimlere dayalı olarak önerilmiş, ancak doğruluğu henüz sınanmamış bir ifadesidir. Bir başka deyişle denenceler, denenmeye ve doğru ya da yanlışlığı kanıtlanmaya muhtaç genelleme veya önermelerdir.
Denence (Hipotez)
Bilimsel yöntemin özünde sınama kavramı vardır. Araştırmacı ele aldığı probleme neden olan değişkenleri önce tahmin etmeye; sonra bu tahminini başkalarının da kabul edebileceği "ortak ölçütlere" göre sınamaya (denemeye) çalışır. Bu amaçla denenceler (hipotezThypothesis") geliştirir.
Hipotez (Denence); “... doğruluğu test edilmek üzere ortaya atılan gözlemsel ya da algısal önermeler, genellemeler...”dir. alternatif hipotezdir.
Denencelerin sınanması aşaması, problemin çözülüp çözülemeyeceğinin kontrol edildiği aşamadır. Bu aşamada bazı ilkeleri göz önünde bulundurmak ve bunlara dikkat etmek gerekmektedir. Bu ilkeler GÜVENİLİRLİK ve GEÇERLİLİK ilkeleridir.
Denence: Araştırılan problemle ilgili olarak öne sürülen, doğruluğu veya yanlışlığı henüz denenmemiş fakat doğruluğuna önceden güven duyulan önermelerdir.
Hipotezlerin Özellikleri
(İlişki vardır, pozitif, negatif ilişki vardır) • Gerçeğe yakın, gerçeği açıklayacak şekilde mantıksal olmalıdır. Doğru terimlerle açık ve mümkün olduğunca öz bir şekilde ifade edilmelidir. Belirli olgular, olaylar, davranışlara dair değişkenler arasındaki ilişkinin içeriğine dair olmalıdır.
Kuramsal olarak varsayılan ya da önceden yapılmış bir dizi gözleme dayanarak ortaya atılan gerçekleşmesi mümkün olabilen önermeye Hipotez denir. Hipotez, Araştırma Hipotezi İstatistiksel Hipotez olmak üzere iki tipte sınıflandırılabilir.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
1. deneysel çalışmalarda, bağımsız ve bağımlı değişken arasındaki nedensellik ilişkisini “Eğer… o zaman…” kalıbında ifade eden, doğruluk derecesi deney ile sınanan varsayım. 2. kimi kaynaklarda kuram anlamında kullanılır.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Hipotez Üretimi: Nicel araştırmalardan farklı olarak nitel araştırmalar çalışmanın başında herhangi bir hipotez ortaya koymazlar. Hipotezler çalışma ilerledikçe ortaya çıkar ve verilerin içine gömülüdür. Genellikle çalışmalar herhangi bir hipotez belirtmezler.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Hipotez « iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkilerin test edilmesine olanak veren önerme niteliğindedir.»
Güvenilirlik İlkesi : Bir denencenin farklı zamanlarda; aynı koşullarda aynı sonucu vermesidir.
Hipotez (hypothesis), bir araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri