Hızlanma ölçer (Akselerometre) ile ölçülebilen hızlanma (ivmelenme) değerlerine g kuvveti denir. Yani bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak ve yavaşlayarak “ağırlık” (weight) değeri üretmesi g-kuvveti sayesindedir.
Üzerimize uygulanan G kuvveti artarsa öncelikle kan dolaşımımız yavaşlar ve beyne gitmesi gereken bacak bölgemizde birikmeye başlar. Dış görünüşümüz olarak yüzümüz aşağı doğru sarkar, o anki haliniz aslında yaşlılık halinizi gösterecektir. Elimizi kolumuzu bacaklarımızı kaldırmakta zorlanırız.
Pozitif G kuvveti kanın vücudun baş tarafından alt kısımlarına doğru akışına sebep olarak beyne giden kan miktarının G kuvveti ile orantılı olarak azalmasına yol açmakta, dolayısıyla görüşte daralma, görüşün tamamen kaybolması, hatta bayılmaya bile sebep olabilmektedir.
g kuvveti terimi, bir nesnenin “birim kütlesinin” maruz kaldığı, ağırlık hissi uyandıran “mekanik” kuvveti ifade etmek için kullanılır. Bu ifadelerdeki g, yeryüzündeki ortalama değeri yaklaşık 9,8 m2/s olan yer çekimi ivmesine karşılık gelir.
İnsan vücudu normal şartlarda bilincini yitirmeden ortalama 5 G kuvvetine kadar dayanabilmektedir. Yüksek performanslı uçaklar yüksek hızlarda yaptıkları ani ve seri manevralarla 9 G kuvvetine kadar bir baskı yaratabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
bir cismin herhangi bir yönde, kendisine uygulanan bir kuvvet sayesinde hızlanarak ve yavaşlayarak ağırlaşmasına neden olan kuvvettir. insan yeryüzünde 1 g kuvvet hissederken f16 pilotu 9 g kuvvet hissetmektedir.
Dünya'nın yerçekiminden kaynaklanan G kuvveti ile pilot adayları önce bu merkezde karşılaşıyor. G-suit giymiş bir pilot maksimum 9G kuvvete dayanabiliyor. Uçaklar ise maksimum 12G kuvvetine dayanabilecek şekilde tasarlanıyor ve üretiliyorlar.
G-kuvvetine tolerans değişken olsa da normal bir kişinin tolerans limiti aşağı yukarı 5 g iken (lunapark trenlerinde bazı insanların bayılması bundandır), askeri pilotlarda eğitim ve g-suit denen kıyafetler ile bu limit 9 g seviyesine kadar çıkabilir.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Bir uzay mekiği yeryüzünden kalkış yaparken 3G kuvvete maruz kalır. Yani astronotlar vücut ağırlığının üç katı bir kuvvete maruz kalırlar diyebiliriz. Fakat uzay boşluğu içerisinde G kuvveti yoktur.
Normal (dikey) eksendeki +4 G'den yüksek G'lerde kan beyinden aşağıya doğru hareket eder. Buna bağlı oksijen yetersizliği görme kaybına ve daha ileri aşamalarda da öncelikle greyout'a (görüşün kısmî kararması) ve son olarak da blackout'a (bilinç kaybı) neden olur.
G Kuvvetinin hesaplanması için dünyanın kütle çekim kuvveti kullanılır. Temel olarak 1 G aslında 9,8 m/s'lik bir hıza denk gelir. Saniyede 9,8 metre hızla hareket edildiğinde 1 G kuvvete maruz kalınmış demektir.
Genelde yapılan ani kalkış ve manevralardan dolayı oluşan G kuvvetinden etkilenirler. Çok büyük manevralar yapılmadığı içinde 2G gibi bir kuvvet uygulanmaz. Normalde ise uçak kalkarken öylesine şiddetli bir manevra yapar ki bu da bir kuvvet yaratır. Dolayısıyla o anda üstümüze 1.3-1.5G gibi bir kuvvet uygulanır.
G kuvveti testi günümüzde daha çok pilotlar ve astronotlar için gerçekleştirilir. Çünkü bu kişiler kullandıkları araç açısından oldukça yüksek hızlara çıkarlar. Belli bir yükseklikte belli bir hıza ulaşmış olan araçlardaki G kuvvetine alışmaları için bu test gerçekleşir.
Bunların yapılmasının sebebi ise pilot ve astronotları ani basınç değişimlerine hazırlamaktır. Örneğin pilotlar.
Yüksek seviyelere ulaştığında g kuvvetlerinin etkileri yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Vücuda etki eden g arttıkça baş dönmesi ve ağırlaşma gibi hoş olmayan etkiler görülür. Bu nedenle örneğin lunapark oyuncakları 4 g'yi geçmezler.
Verstappen, Britanya Grand Prix'sinin ilk turunda şampiyonadaki en büyük rakibi Lewis Hamilton ile Copse virajında bir temas yaşadı ve ardından Hollandalı sürücü bariyerlere çarparak 51 G kuvveti içeren bir kaza yaptı.
Yarış sırasında zaman zaman sıvı tedariki olsa da, kaynayan ortamda terleyerek kaybettikleri su miktarını dengelemeyi başaramaz ve bu da aşırı dehidrasyona neden olur. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır. Tartıya çıkana kadar hiçbir sürücü bir şey yiyip içemez.
💥 Silverstone GP'sinde kaza yapan Max Verstappen, 51 G büyüklüğünde bir kuvvete maruz kaldı. 🤯 51 G. #f1 #formula1 #maxverstappen… Instagram.
F-16 tam yüklü olarak yaklaşık 9g'ye dayanabilir (hava yer görevlerinde azami 5.5g). Çok yönlü taktik ve avcı uçağı olan F-16 uçakları havadan havaya ve havadan yere savaş kabiliyetine sahiptir.
En yükseği 9G olan sınırda, Ortalama pilot 80 kiloysa 720 kilo ağırlığa dayanmasıdır. Savaş uçakları, bir yeri bombalamak, gözetlemek ve korumak için kullanılabilir.
Kotil konuşmasında Şimşek kamikaze uçağın 5 kg patlayıcı madde taşıdığı ve S/İHA sistemlerine entegre edilerek kullanılabildiğini aktardı.
Pilot Olmak İçin Boy/Kilo Sınırı Var MI? Hem kadınlarda hem de erkeklerde pilot olabilmek için belirlenmiş bir boy ve kilo sınırı bulunmaktadır. Pilot olmak isteyen erkek ve kadın adayların boylarının en az 1.57 en fazla ise 1.95 olması gerekmekte; beden kitle indekslerinin ise 20 ila 30 arasında olması istenmektedir.
G İngilizce gravity yani yer çekiminden gelmektedir. Uçaklar bazı manevralarında Dünya'nın yer çekiminden daha fazla veya az güce maruz kalırlar. Bu gücün yer çekimine oranına G kuvveti denir. 9G çekim kuvveti altında 80 kg kütleli bir pilotun üzerine 720 kg ağırlık biner.
F-16 savaş pilotu olmak isteyen gençlerin iyi eğitim sonucu sınavlarını geçip Hava Harp Okulu'nu kazanmaları gerekiyor. Hava Harbiyeli olabilmek için gençlerin Öğrenci Seçme Uçuşlarında hem teorik hem de pratik derslerde başarılı olmaları şartı aranıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri