Kütleçekim sabiti MKS sisteminde yaklaşık 6,67x10ˉ¹¹ değerine sahiptir ve de G harfi ile gösterilir. Kütleçekimi kuvveti hesaplarına katılan fiziksel bir sabittir. Genellikle Sir Isaac Newton'un evrensel gravitasyon yasasında ve de Albert Einstein'in Genel görelilik kuramında karşımıza çıkar.
Ağırlık = Kütle x G-Kuvveti
Normalde basit hesaplarda, eğer Dünya üzerindeki bir cisim hareket etmiyorsa, üzerine etkiyen g-kuvveti yaklaşık olarak 9.81 metre/saniye-karedir. Bu değer, 1-g olarak bilinir. Yani Dünya'nın standart kütle çekim ivmesi veya g-kuvveti.
Dünya için g_>≈ 9,6 ile 9,8 arası yaklaşık bir değer alır ve yuvarlak hesapla 10 m/s 2 olarak kabul edilir.
Fizikte G sembolü, yer çekimi ivmesinin simgesi olarak ifade edilmektedir. Cisimlere uygulanan yer çekimine bağlı olarak cisimlerin ağırlığı meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim ise fizikte G sembolü ile gösterilmektedir.
SI birimlerinde, F Newton (N), m1 ve m2 kilogram(kg), r Metre (m) dir ve G sabiti yaklaşık olarak 6.67×10−11 N m2 kg−2'a eşittir.
İlgili 35 soru bulundu
SI birim sisteminde ifade ettiğimiz zaman, kütleçekim sabiti, boyutsal ve büyüklük olarak ; (Planck uzunluğu)³/(Planck kütlesi) x (Planck zamanı)² formülüne eşittir.
Hız sabiti olan k'nin birimleri, tepkimenin toplam derecesine bağlıdır. Sıfırıncı dereceden bir tepkimenin k'sinin birimi, M/s, birinci dereceden bir tepkimenin k'sinin birimi 1/s ve ikinci dereceden bir tepkimenin k'sinin birimi de 1/(M·s)'dir.
G, evrensel kütleçekim sabitidir ve Newton tarafından ortaya atılmıştır. Herkesin bildiği gibi Newton, iki cismin birbirine çekim kuvveti uyguladığını ortaya atmıştır.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Alt sıra, her bir alt testin g ağırlığını gösterir. Bir test bataryasındaki farklı testler, bataryanın g faktörü ile farklı derecelerde korelasyon gösterebilir. Bu korelasyonlar g yükü olarak bilinir.
Yer çekimi kuvvetinin büyüklüğü, nesnenin kütlesi ile yer çekimine bağlı ivmenin büyüklüğü g = + 9 , 8 m s 2 çarpılarak bulunabilir.
Dünya'nın Yüzeyi Yakınında Serbest Düşen Bir Cisme Ait Denklemler. Sabit bir kütleçekimsel çekim kuvveti varsayımı altında, Newton'un evrensel çekim kuvveti kanunu, F=mg formülüne indirgenir. Burada m, cismin kütlesi, g ise Dünya üzerindeki ortalama büyüklük değeri 9.81m/s2 olan sabit bir vektördür.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Pozitif G kuvveti kanın vücudun baş tarafından alt kısımlarına doğru akışına sebep olarak beyne giden kan miktarının G kuvveti ile orantılı olarak azalmasına yol açmakta, dolayısıyla görüşte daralma, görüşün tamamen kaybolması, hatta bayılmaya bile sebep olabilmektedir.
G kuvveti arttıkça nesnelerin üzerine uygulanan gerilim artar. Arabaların ani hızlanması ve durması veya viraj dönmesi halinde yine G kuvveti hissedilebilir. Arabalar aslında günlük hayatta en fazla G kuvvetine maruz kalınan ortamlardır.
Şu anda biz Dünya'nın kütle çekiminin etkisi altındayız ancak hissettiğimiz 1 g değerindeki kuvvet , bu kütle çekiminin doğrudan olmayan bir sonucudur. Ayaklarımız altındaki yüzeyin, dünyanın merkezine doğru düşme eğilimimize karşı oluşturduğu direnç, bu g-kuvvetine neden olur.
Açılımı jenerasyon olarak bilinen ve Türkçe'de nesil tabir edilen G, Türkiye'de 1980'li yıllarda 1G ile başlamış, günümüzde 4.5G'ye kadar erişmiştir. Bu teknolojinin önümüzdeki günlerde ise 5G ile kullanıcıların erişimine açılması bekleniyor.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s.
Galyum, kimyasal sembolü Ga, atom numarası 31 olan kimyasal elementtir.
2G, 3G, 4G, 4.5G gibi internet hızını temsil eden birimlerdeki G'nin açılımı GENERATİON'dır. Türkçe anlamı NESİL'dir. Yani internet hızı 2.nesil, 3.nesil, 4.nesil şeklinde artıyor.
Newton birimi, adını İngiliz fizikçi ve matematikçi Isaac Newton'dan almıştır. Newton, uluslararası birim sistemi (SI) tarafından tanımlanmıştır ve birim sembolü "N" olarak gösterilir. Newton, bir kuvvet birimi olarak kullanılır.
Tepkime hız sabitinin büyüklüğü tepkimeden tepkimeye değişir ve sıcaklığa ve katalizöre bağlıdır. Tepkime hız sabitinin birimi de tepkimenin derecesine bağlıdır.
Hız yasaları, kimysal bir tepkimenin hızının, tepkimeye giren maddenin konsantrasyonuna ne kadar bağımlı olduğunu gösterir. aA → ürünler gibi bir tepkime için, hız yasasının genel formülü şu şekildedir: hız = k[A]ⁿ. Bu formüldeki, k hız sabiti olarak adlandırılan orantı sabiti, n ise, tepkimenin A'ya göre derecesidir.
Coulomb, elektrik yükü birimidir. Bir Coulomb, sabit bir akım kaynağından bir saniye boyunca akan 1 amperlik bir elektrik yüküne eşittir. Bir başka deyişle, bir Coulomb, bir amperlik bir akımın bir saniye boyunca aktığı zaman oluşan yük miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri