Yanakta siyah nokta oluşması da son derece olağandır. Aslında hafif bir akne türü olan siyah noktalar, yüzün daha çok yağ bezlerinin olduğu bölgelerde görülür. Bu yüzden de en çok alın, burun ve çenede ortaya çıkar. Ayrıca boyun, sırt ve göğüs bölgelerinde de oluşabilir.
Bunun için 1 tatlı kaşık balı yarım limon suyuna ekleyip siyah noktalara uygulayabilirsiniz. Karbonat maskesi: 1 yemek kaşığı karbonatı az suyla macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve sorunlu bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar bekleyin. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
Yüzdeki siyah noktaların giderilmesi için, sık sık yüzünüzü ılık suyla yıkamak, gözenekleri her zaman açık tutmak önemlidir. Farklı aromatik yağ ve esanslarla da etkisini arttırabileceğiniz buhar banyolarıyla da gözeneklerinizi daha hızlı bir biçimde açabilirsiniz.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Siyah noktaların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Genel olarak siyah nokta açık gözenekli kişilerde daha fazla olduğundan siyah nokta temizliğinin ardından yeniden oluşmaması için gözeneklerin sıkılaştırılması gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Siyah noktalar temizlenmediği taktirde büyümeye devam eder. Bu büyüme çok ileri boyutlara ulaşırsa oluşan siyah Nokta doktor yardımıyla alınır. Normal durum da sorun oluşturmayan siyah noktalar doktor müdahalesi gerektirdiği noktaya geldiği zaman lazerle yakılma işlemi yardımıyla ortadan kaldırılır.
Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner. Bu da siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta, boyun, omuzlar, sırt ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.
Ancak siyah nokta temizlemeyi kendiniz sıkarak yapmanız tavsiye edilmez. Çünkü siyah noktaları sıktığınız parmaklarınızdaki bakteriler ve yağlar, cildinizi iltihaba ve enfeksiyona açık hale getirebilir. Bunlar da akne izlerine sebep olurken uzun vadede akne tablosunu kötüleştirebilir.
Su bazlı bir nemlendirici ile temizleyin Burundaki siyah noktaları sıkmayın. Haftada 2 defa arındırıcı bir peeling uygulayın. Çok büyük ve yoğun siyah noktalarınız varsa profesyonel cilt bakım uzmanlarından destek alın Siyah noktalar rahatsız edicidir ancak genellikle ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkartmaz.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Siyah nokta tedavisi aslında basit uygulamalar ile çözüme ulaşabilir. Amaç, tıkanmış olan yağ kanallarını temizleyip açmaktan ibarettir. * Siyah noktaların kesinlikle tırnakla sıkılmaması gerekir. * Siyah noktalar, buhar banyosu ile çok kolaylıkla tedavi edilebilir.
Limon ve Karbonat Maskesi
1 yemek kaşığı karbonat ya da tuzun içine yarım limonu sıkıp suyunu ekleyin. Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere karışımı ovalayarak sürün. 15-20 dakika bekleyip soğuk su ile yıkayın.
Siyah Noktaya İyi Gelen Yağlar
Doğal içerikleri sayesinde cilde herhangi bir zarar vermeden siyah noktaların geçirilmesine iyi geldiği bilinen yağlar ise limon yağı ve lavanta yağıdır. Limon yağı içeriğinde ihtiva ettiği asit nedeniyle siyah noktaların ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir.
Sağlıklı bir cilt için bu yöntemlerden kaçınmalısın! Siyah noktaların sıkılması, akne kistlerinin patlatılması her zaman uzman bir dermatolog tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Bu işlemleri bir uzmana yaptırmadığın takdirde ciddi bir enfeksiyon veya iltihaplanmaya sebep olabilirsin.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Siyah noktalar genellikle yağlı veya sivilceye eğilimli cilt tiplerinde ortaya çıkar. Siyah noktalar yüzün T bölgesinde görülür.
Siyah Nokta Sıktıktan Sonra Ne Sürülmeli
Siyah nokta sıkıldıktan sonra antibiyotikli sivilce kremi sürülmesi gerekir. Siyah nokta sıkmak, cildin bir yere çarpması ya da çimdiklemekten farkı yoktur.
Hormonal nedenlerin ve genetik yatkınlığın yanı sıra gözeneklerin tıkanması faktörü siyah noktaların ortaya çıkışının temel nedenidir.
Siyah noktalar genellikle yağlı ve sivilceli, geniş gözenekli ciltlerin sorunudur. Pek çok insan direkt olarak siyah noktaları için değil de, bu komplike sorunların toplu çözümü için bir cilt doktoruna başvurur. Siyah noktaların çok belirgin olduğu ve evdeki yöntemlerle geçmediği durumlarda da dermatoloğa gidilebilir.
Siyah noktalar, önüne geçilmediği takdirde büyük sivilce ve aknelere sebep olabilir. Ayrıca siyah noktaların yer aldığı gözenekler daha da genişleyerek derinleşir. Böylece burun ve T bölgesinde cilt kusurları ortaya çıkar. Siyah nokta burun bandı, zararları olmayan ve tahrişe yol açmayan bir üründür.
Terleme akneyi tetikleyebileceğinden spor sonrası yüz hemen yıkanmalıdır. Siyah nokta yoğun ise asla cilt bakımı sırasında sıkılmamalı, haftada bir kez uygun bir peeling ile tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri