Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Şartların varlığı halinde tek taraflı bir beyan ile kullanılır, karşı tarafın rızasına ihtiyaç yoktur. İptal hakkının kullanılabileceği durumlarda, sözleşme kesin hükümsüz değildir.
Aşırı yararlanma (gabin), karşılıklı edimler arasındaki açık oransızlığın taraflardan birinin zayıf durumundan kaynaklanması ve diğer tarafın bilerek bu durumdan yararlanmak istemesi halinde söz konusu olan ve aleyhine aşırı yararlanma gerçekleşen tarafa sözleşme ile bağlı olmama ya da açık oransızlığın giderilmesini ...
Buna göre zarar gören bu hakkını, düşüncesizlik veya deneyimsizliğini öğrendiği, zor durumda kalmada ise bu durumun ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her halde sözleşmenin kurulduğu tarihten başlayarak beş yıl içinde kullanabilir.
Örnek vermek gerekirse sahip olduğu bir arazinin yakında çok değer kazanacağı konusunda hiçbir deneyime sahip olmayan ,köyde yalnız başına yaşayan yaşlı bir kadından ,arazisi gerçek değerinin çok altında bir bedelle satın alınması hali örnek verilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
1-Nesnel (objektif) koşul; edimler arasında açık bir oransızlık bulunması gerekir. 2-Öznel (subjektif) koşul; taraflardan biri zor durumda (müzayaka) veya düşüncesizlik yahut deneyimsizlik içinde bulunmalıdır. 3-Karşı taraf, yukarıdaki nesnel ve öznel koşullardan bilerek ve isteyerek yararlanmalıdır.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Buna göre; uygulama sırasında sıkça rastlanan sulh ya da feragat sözleşmeleri, imzalanan ibranameler şartları oluştuğu takdirde gabin sebebiyle iptal edilebilir. Öte yandan yine özel hukukta yapılmış tüm sözleşmeler açısından gabin kurumunun uygulanabilirliği de mevcuttur.
Gabinin (aşırı yararlanmanın) varlığı zarar görene (sömürülene), sözleşme tarihinden itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirerek iptal davası açıp iddiasını her türlü delille kanıtlama ve verdiğini geri isteme hakkı verir.
Gabin davasına örnek vermek gerekirse; gabin sebebine dayanarak açılacak bir tapu iptal ve tescil davası için taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulacaktır.
Akdin haksız kazanca yol açacak ölçüde kapalılık taşımasını ifade eden fıkıh terimi.
Basiret kuralları gereği bir tacirin deneyimsizlik ya da düşüncesizlik içinde bulunamayacağı kabul edilmektedir. Hal böyle olunca tacirlerin gabin iddiasına dayanak olarak tecrübesizlik ya da düşüncesizlik hali iddiasında bulunamayacağı açıktır.
Gabinin objektif unsuru ile kastedilen söz konusu edimler arasındaki oransızlıktır. Kanunda oransızlığın ne şekilde tespit edileceğine dair bir düzenlemeye verilmemiştir ancak açık oransızlık tabiriyle herkes tarafından fark edilecek bir oransızlık kastedilmiştir.
Yargıtay kabulüne göre açık oransızlık; edimler arasında %50 lik fark olarak kabul edilir. Olağan koşullar altında ise bir gabinden bahsedebilmemiz için edimler arasında en az %25 fark olması gerekmektedir.
Alman hukukunda gabinin hukuki sonucu, İsviçre ve Türk hukuklarından farklı olarak, mutlak butlandır16.
Konuya Yargıtay uygulaması açısından bakıldığında Yargıtay gabin, hata ve hile iddialarının aynı davada ileri sürülemeyeceğini (Y.4.HD. 25.1.1949 T. 1949/611 E. 1949/231 K. ; Y.4.HD. 20.3.1953 T. E.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Miras bırakanın sağlığında mirasçıların hile ve benzeri nedenlere dayalı tapu iptali davası açma hakkı söz konusu olamaz.
Zamanaşımına Uğramayan Cezalar
Bu düzenleme 66/7 düzenlemesinin aynıdır. Bu düzenlemeye göre, “Bu Kanunun ikinci kitabının dördüncü kısmında yazılı yurt dışında işlenmiş suçlar dolayısıyla verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet veya on yıldan fazla hapis cezalarında zamanaşımı uygulanmaz.”
TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”. İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir.
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ 01/03/2021 tarihli kararında düzenleme tarihi bulunmayan iş sözleşmesini geçerli kabul etmedi.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Sömürülen tarafın yalnızca zor durumda bulunması, deneyimsizliği ya da düşüncesizliği yetmemekte, ayrıca sömüren karşı tarafın bu durumu biliyor olması, bu durumdan yararlanmış olması gerekmektedir. Aşırı yararlanma barındıran sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “iptal edilebilirlik”tir.
Genel işlem koşulları ya da genel işlem şartları, önceden hazırlanmış bir sözleşme metni çeşididir. Sözleşmenin taraflarından birisi, diğer tarafa, daha önceden hazırlanmış olan bir metni empoze eder. Bunun en yaygın örneklerinden birisi, kredi hesabı başvurularında görülür.
Bunlar sırasıyla, Kanunun Hükmü ve Amirin Emri (TCK m. 24), Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali (TCK m. 25), Hakkın Kullanıl- ması ve İlgilinin Rızası (TCK m. 26), Sınırın Aşılması (TCK m .27), Ce- bir ve Şiddet, Korkutma ve Tehdit (TCK m. 28), Haksız Tahrik (TCK m. 29), Hata (TCK m. 30), Yaş Küçüklüğü (TCK m. 31), Akıl ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri